Ενέργειες και δράσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας την τριετία 2016-2019

Share Button

Γράφει ο Κ.Γαβριήλ,  Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ Σ.Ε. μετέχω εκλεγμένος σαν Θεσπρωτός (Αδελφότητα Περδικιωτών) και κατέχω από το 2016 τη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Θεωρώ υποχρεωσή μου να ενημερώσω τους συμπατριώτες μου για τη δράση του Δ.Σ. την τριετία 2016-2019 αν και στη Γενική Συνέλευση στις 31 Μαρτίου 2019 θα κάνει αναλυτικό απολογισμό ο πρόεδρος.
Με την εκλογή του στις 4-4-16 το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Σ.Ε. δεν κατάφερε να φτιάξει ένα συναινετικό Προεδρείο για να πορευτεί ανάλογα. Έτσι τις τύχες της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ επωμίστηκε κατά κύριο λόγο ο συνδυασμός “ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ”.
Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ παρά τα δυσμενή φαινόμενα των καιρών είχε μια δημιουργική πορεία αυτήν την τριετία. Έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο χωρίς να έχει την οικονομική στήριξη του κράτους όπως γινόταν παλαιότερα αλλά με τη βοήθεια των μελών και των χορηγιών.
• Κορυφαία εκδήλωση ήταν τον Οκτώβρη 2018 στο ΗΡΩΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Αθηνών με τον τίτλο “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ” που είχε μεγάλη καλλιτεχνική και οικονομική επιτυχία.
• Οργανώθηκαν με επιτυχία τρία πανηπειρωτικά ανταμώματα-πανηγύρια σε διάφορα σημεία της Αττικής με τη συμμετοχή κυρίως των Ηπειρωτικών Συλλόγων των Δήμων.
• Έγιναν οι τρείς καθιερωμένες πίτες του Ηπειρώτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τη συμμετοχή κάθε φορά 100 χορευτικών απ’όλη την Ελλάδα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με βάση την παράδοση της Ηπείρου.
• Έγιναν ημερίδες στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Σ.Ε. με πρωτοβουλία του Δ.Σ. για θέματα που αφορούν την υγεία, τους δασικούς χάρτες, την πλημμελή φύλαξη των βορείων συνόρων της Ηπείρου, το θέμα της έρευνας και εξόρρυξης υδρογονανθράκων, το θέμα των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και πολλά άλλα.
• Εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, τόσο για την Ηπειρώτικη παράδοση όσο και για την προβολή αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων.
• Υπό την αιγίδα της Π.Σ.Ε. πολλές οργανώσεις μέλη μας αλλά και Ηπειρώτες συγγραφείς παρουσίασαν βιβλία ιστορικά, λαογραφικά και λογοτεχνικά.
• Η χορωδία μας ξεπέρασε τα 50 μέλη, είναι περιζήτητη σε παραστάσεις και είχε για πρώτη φορά συμμετοχή σε παγκόσμιο φεστιβάλ χορωδιών το 2017 με διάκριση.
Είχαμε συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, ιδιαίτερα με την περιφέρεια αλλά και με οργανώσεις Ηπειρωτών του εξωτερικού για θέματα της γενέτειρας.
Καταφέραμε να αυξήσουμε τη δύναμη της Συνομοσπονδίας με περισσότερους από 10 συλλόγους παρά τα όσα λέγονται ότι η Π.Σ.Ε. φυλλοροεί.
Οικονομικά ξεχρεώσαμε την ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ με την βοήθεια Ηπειρωτών χορηγών και όχι μόνο.
Εκείνο που μας λείπει είναι η συνοχή και ο ανιδιοτελής Ηπειρωτισμός. Χρειάζεται σύμπνοια από όλους τους συμπατριώτες μακράν κάθε ιδιοτελούς σκέψης και ενέργειας. Την 1 Απρίλη 2019 θα εκλέξουμε το νέο Δ.Σ. της κορυφαίας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών και πρέπει σε όσους εκλεγούν να πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας για το καλό της Ηπείρου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για αναίτιους διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις χάριν κομματικών, προσωπικών ή άλλων συμφερόντων.
Η αγάπη για την Ήπειρο και τους απόδημους Ηπειρώτες πρέπει να μας ενώνει, να μας καθοδηγεί και να μας εμπνέει.
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘ. ΓΑΒΡΙΗΛ
Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ Σ.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *