Roadshow για την παράκτια διακυβέρνηση και τον βιώσιμο τουρισμό στο πλαίσιο του έργου COASTING

Share Button

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο COASTING, διοργάνωσε 4ήμερο Roadshow στις 18-21 Μαρτίου με στόχο την βελτίωση της παράκτιας διακυβέρνησης στη Θεσπρωτία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών τουρισμού.

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο «Ολοκληρωμένη Παράκτια Διακυβέρνηση για τον Βιώσιμο Τουρισμό – COASTING» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg-MED, έχοντας ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών με Ευρωπαϊκές περιφέρειες προκειμένου να βελτιώσει τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Θεσπρωτίας μέσω εργαλείων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης όπως οι Συμβάσεις Ακτών που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές περιφέρειες όπως η Μασσαλία.

Το διακρατικό εταιρικό σχήμα του COASTING θα ενεργοποιήσει συνέργειες και συνεργασίες, ώστε να προαχθούν συγκεκριμένες λύσεις για την ολοκληρωμένη και υπεύθυνη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, ιδιαίτερα εκείνων που χαρακτηρίζονται από τουριστική κρισιμότητα, όπως η Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Μέσω των δράσεων του COASTING τα εργαλεία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης θα προσαρμοστούν στις ανάγκες προώθησης της ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια των αρχών της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης (Integrated Coastal Zone Management).

Το Roadshow έλαβε χώρα στην Ηγουμενίτσα, στη Βρυσέλλα, στη Σαγιάδα και στα Σύβοτα με σκοπό να ενημερώσει σχετικά με το έργο και τα εργαλεία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης τους εμπλεκόμενους φορείς και τις ομάδες ενδιαφέροντος της παράκτιας ζώνης της Θεσπρωτίας, και να κάνει τα πρώτα βήματα προς τη σύνθεση και δημιουργία ενός μηχανισμού παράκτιας διακυβέρνησης.

Οι φορείς που συμμετείχαν και παρουσίασαν τις δράσεις τους σχετικά με τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και τον βιώσιμο τουρισμό ήταν:

  • Περιφέρεια Ηπείρου- Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • Δήμος Ηγουμενίτσας
  • Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας
  • Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας
  • Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών
  • Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
  • Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων & Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου

 

Είναι σημαντική η συμμετοχή στο έργο των φορέων από διαφορετικούς τομείς για να διασφαλιστεί η ευρεία υποστήριξη για την υλοποίηση των στρατηγικών διαχείρισης.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο COASTING μπορούν να βρεθούν στο: https://coasting.interreg-med.eu/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *