Μπορεί η Ηγουμενίτσα να γίνει ένας “έξυπνος” Δήμος;

Share Button

*του Παναγιώτη Β. Νταή

Με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και … «μελαγχολία» παρακολουθήσαμε το Συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις» που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ενδιαφέρον υπήρξε γιατί δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε την πρόοδο που έχει επιτύχει η τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα αυτό, αφού σε πολλούς Δήμους της χώρας, ανεξαρτήτωςπληθυσμιακού μεγέθους, έχουν υλοποιηθεί δράσεις που κάνουν τη ζωή των δημοτών, αλλά και των υπαλλήλων των Δήμων πιο εύκολη.
Μελαγχολία υπήρξε γιατί διαπιστώσαμε πόσο πίσω βρίσκεται ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας, οι οποίοι μάλιστα δεν διαθέτουν τα δικά του πλεονεκτήματα (σε αναπτυξιακή προοπτική, ανθρώπινο δυναμικό και στελέχη κ.τ.λ.). Επειδή από την Δημοτική Αρχή εκπέμπεται ένα μήνυμα ότι ο μετασχηματισμός του Δήμου σε «έξυπνο» είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, διατυπώνουμε τα εξής απλά ερωτήματα:
1.Γιατί ο Δήμος άργησε χαρακτηριστικά να εκκινήσει τη διαδικασία ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και γιατί δεν έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να του διαθέσει το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και παρακολούθησης της πορείας διεκπεραίωσης υποθέσεων «Ίριδα», το οποίο ήδη εφαρμόζουν δεκάδες φορείς του δημοσίου; Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα παραχωρείται δωρεάν, όπως επίσης και παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης της χρήσης του, από το Υπουργείο. Σε καμία δε περίπτωση, για την εγκατάσταση τέτοιων προγράμματος δεν προαπαιτείται ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Αυτό μάλλον ως δικαιολογία ακούγεται.
2.Γιατί ο Δήμος δεν αξιοποίησε την πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) για την υποβολή πρότασης για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, όπως έκαναν δεκάδες Ο.Τ.Α. από όλη τη χώρα; Μέσω του προγράμματος αυτού – και σε συνεργασία με φορείς όπως το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος – θα μπορούσε να αλλάξει η εικόνα του εμπορικού κέντρου και να εγκατασταθούν εφαρμογές πληροφορικής και ψηφιακές τεχνολογίες, που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα των επαγγελματιών, των καταναλωτών και των επισκεπτών της πόλης. Τα δίκτυα ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, ο επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας, η μια και μοναδική «έξυπνη» στάση στην Πλατεία Δημαρχείου, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού και διάφορες τέτοιες θετικές μεν, αλλά αποσπασματικές δράσεις, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την συνολική παρέμβαση που θα υπήρχε μέσω των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου.
3.Για τη δημιουργία πόσων «πράσινων σημείων» έχει ή θα υποβάλλει ο Δήμος πρόταση χρηματοδότησης, στην σχετική πρόσκληση που έχει εκδοθεί από 27 – 2 – 2019 από την Περιφέρεια Ηπείρου και η προθεσμία της οποίας λήγει την 5 – 9 – 2019; Επισημαίνεται ότι τα «πράσινα σημεία» της συγκεκριμένης πρόσκλησης, αφορούν στην οργανωμένη συγκέντρωση αστικών αποβλήτων που δεν καλύπτονται από την αγορά ανακύκλωσης, Πρόκειται δηλαδή για σημαντικό θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
4.Γιατί ο Δήμος δεν αξιοποίησε σχετική χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. για την οργάνωση και λειτουργία κέντρου υποστήριξης επιχειρηματιών;Σημειώνεται ότι το κέντρο αυτό, αποτελεί δομή υποστήριξης(γραμματειακής, Logisticsκ.α.) νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου, καθώς επίσης και υπηρεσία που θα μπορούσε να κατευθύνει τις επιχειρήσεις για την αποτελεσματική διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων για ανανέωση και εκσυγχρονισμό υποδομών, εξοπλισμού και λειτουργίας.
Δεν είπε ποτέ κανείς ότι ο μετασχηματισμός ενός Δήμου, οι ψηφιακές εφαρμογές στο Δήμο και στην πόλη, η εισαγωγή καινοτομιών στην οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι το απαγορευτικό, πόσο μάλλον όταν το κράτος παρέχει υποστήριξη και χρηματοδοτικά εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση για να τα αξιοποιήσει.
Αυτό που χρειάζεται είναι βούληση, γνώση της κατάστασης, σχεδιασμός και οργανωμένη δουλειά, κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έλλειψε τα τελευταία πέντε χρόνια στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Οπότε, η απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί η Ηγουμενίτσα να γίνει μια έξυπνη πόλη είναι απλή και σίγουρα θετική. Όχι όμως με τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

*Ο Παναγιώτης Νταής, είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης, πρώην Ειδικός Σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, με εμπειρία σε θέσεις Προϊσταμένου στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού – Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *