Η εικονική πραγματικότητα του Δήμου Ηγουμενίτσας

Share Button

του Παναγιώτη Β.Νταή

Από σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Ηγουμενίτσας, πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία προβολής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018. Μάλλον, αυτοί που αποφάσισαν για τη βράβευση δεν πρέπει να έχουν επισκεφτεί ποτέ την Ηγουμενίτσα.
Αν την είχαν επισκεφτεί και είχαν διενεργήσει μια απλή έρευνα θα διαπίστωναν ότι η κοινωνία της πόλης, δεν έχει ευαισθητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και οι ευθύνες του Δήμου για την εξέλιξη αυτή είναι σημαντικές, αφού αναλώνεται μόνο σε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων, χωρίς καμία ουσία και το κυριότερο χωρίς κάποιο εμβληματικό έργο, με το οποίο να σηματοδοτηθεί η εκστρατεία αυτή.
Αν την είχαν επισκεφτεί και είχαν πραγματοποιήσει μια σύσκεψη στο Δημαρχείο θα διαπίστωναν ότι ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) το οποίο οι ίδιοι έχουν εγκρίνει. Πρόσφατα σε μια κοινωνικού περιεχομένου συζήτηση, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της Δημοτικής Αρχής, «ερμήνευσε» ότι το Σ.Β.Α.Κ. είναι αρχικά …αθλητικού συλλόγου.
Αν την είχαν επισκεφτεί σε ώρα που είναι ανοικτά εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες και είχαν προσπαθήσει να βρουν θέση στάθμευσης, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, θα διαπίστωναν ότι ούτε επαρκείς θέσεις υπάρχουν στους οργανωμένους χώρους, ούτε κάποιο σύστημα ελέγχου στάθμευσης (συμβατικό ή ηλεκτρονικό) λειτουργεί. Οπότε, επικρατεί το γνωστό «..όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε».
Αν την είχαν επισκεφτεί θα διαπίστωναν ότι δεν έχουν δημιουργηθεί – εγκατασταθεί και φυσικά δεν λειτουργούν οργανωμένα συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας (π.χ. φανάρια, κυκλικοί κόμβοι κ.α.) σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου.
Αν την είχαν επισκεφτεί θα διαπίστωναν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά δίκτυο πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων, παρά μόνο μεμονωμένες και αποσπασματικές διαδρομές, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, πολλές δε από αυτές βρίσκονται σε κακή κατάσταση από άποψης καθαριότητας, συντήρησης κ.τ.λ. (όπως π.χ. ο παραλιακός πεζόδρομος –ποδηλατόδρομος προς το Δρέπανο).
Αν την είχαν επισκεφτεί θα διαπίστωναν ότι τα πεζοδρόμια στους δρόμους πάνω από την οδό Κύπρου (περιοχή για την οποία το Σ.Β.Α.Κ. προβλέπει ελάχιστες δράσεις), είναι σε άσχημη κατάσταση και σε ορισμένα σημεία η διάβαση των πεζών είναι επικίνδυνη.
Αν την είχαν επισκεφτεί τέλος, θα διαπίστωναν ότι η πρόσβαση με αυτοκίνητο στις γειτονιές πάνω από την οδό Κύπρου, είναι μια …περιπέτεια εξαιτίας της κακής κατάστασης των οδοστρωμάτων, της ελλιπούς σήμανσης των δρόμων και της ανεπάρκειας δημόσιων χώρων.
Για αυτούς τους λόγους – αλλά και για πολλούς άλλους που δεν μπορούν να αναφερθούν στο πλαίσιο ενός άρθρου – όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα καταλαβαίνουν ότι οι βραβεύσεις αυτές δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα για την καθημερινότητα των δημοτών, αλλά γίνονται για να εξυπηρετούν μόνο τις προεκλογικές ανάγκες της Δημοτικής Αρχής, η οποία πραγματικά διαπρέπει στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.
Καλές είναι οι δημόσιες σχέσεις, αλλά έχουν νόημα μόνο όταν βασίζονται σε μια υπαρκτή πραγματικότητα και όχι όταν αποτελούν απλώς πυροτεχνήματα, όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και τέλος, κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για όλη αυτή την ανούσια επικοινωνιακή και μόνο, εκστρατεία προβολής και διαφήμισης ανύπαρκτων έργων και δράσεων, αρκούν για να διασφαλιστεί π.χ. η συνέχιση της λειτουργίας κοινωνικών δομών όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

*Ο Παναγιώτης Νταής, είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης, πρώην Ειδικός Σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, με εμπειρία σε θέσεις Προϊσταμένου στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού – Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *