Σύλλογος Μηχανικών Θεσπρωτίας: Δικαίωμα χρησης του τίτλου Μηχανικού και Αρχιτέκτονα

Share Button

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4663/1930, Ν.6422/1934, Β.Δ. 82/17-03-1950, Π.Δ 53/2004 κ.τ.λ.)το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού στην Ελλάδα είναι προστατευμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο ή να ασκεί το επάγγελμα όποιος δεν έχει αντίστοιχο Δίπλωμα ή ισοδύναμο Πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Προβλέπονται μάλιστα κυρώσεις, άρθρο 11 του Ν. 4663/1930, όπως φυλάκιση 1 έως 6 μηνών και χρηματική ποινή που σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται.

Σε πρόσφατο περιστατικό διαπιστώσαμε ότι ελεύθερη επαγγελματίας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, δήλωνε κατ’ εξακολούθηση, παρανόμως, έμμεσα και άμεσα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιστοσελίδες κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης και άλλα ηλεκτρονικά μέσα δημόσιας προβολής, ότι κατέχει την ιδιότητα του Αρχιτέκτονα. Παρότι έγιναν προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, τρόπον τινά ώστε να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, δεν υπήρξε άμεση αποκατάσταση της αλήθειας σε όλα τα μέσα δημόσιας προβολής, που σε συνδυασμό με την συνεπωνυμία με συνάδελφο Διπλωματούχο Αρχιτέκτονα Μηχανικό του Ε.Μ.Π. δημιούργησε σύγχυση σε πολίτες και αναστάτωση σε συναδέλφους.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,στις παρουσιάσεις υποψηφίων συμβούλων συνδυασμών του Νομού μας,χρησιμοποιήθηκαν τίτλοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως του Αρχιτέκτονα, του Τοπογράφου και του Πολιτικού Μηχανικού, από πρόσωπα που δεν κατέχουν το απαιτούμενο δίπλωμα και την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η εσκεμμένη αναγραφή του τίτλου του Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού από υποψηφίους που δεν τον κατέχουν,συνιστά το λιγότερο παραπλάνηση, εξαπάτηση του εκλογικού σώματος και προσβολή του κλάδου μας. Πόσο μάλιστα όταν κάποιος υποψήφιος χρησιμοποιεί τίτλο χωρίς να έχει περάσει ουδέποτε το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επειδή η συγκαταβατική στάση του Συλλόγου μας παρερμηνεύτηκε λανθασμένα ως ανοχή,ο Σύλλογος Μηχανικών Θεσπρωτίας φέροντας ευθύνη διαφύλαξης των μελών του αλλά και του επαγγέλματος του Μηχανικού εν γένει,καλεί,πρωτίστως όσους χρησιμοποιούν παρανόμως τον τίτλο του Αρχιτέκτονα, του Τοπογράφου και του Πολιτικού Μηχανικού να προβούν σε άμεση διόρθωση και αποκατάσταση της αλήθειας και δευτερευόντως όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγξουν την πραγματική και νόμιμη ιδιότητα των υποψηφίων τους.

Παρέχεται η δυνατότητα εξακρίβωσης του τίτλου σπουδών και της ειδικότητας όλων των τακτικών μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην επίσημη ιστοσελίδα του,στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://portal.tee.gr/portal/page/portal/mhtrwo/mitrwo/mix_search

Ενημερώνουμε ότι στο εξής αντίστοιχες συμπεριφορές και παράνομες χρήσεις τίτλων του Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού,θα αντιμετωπίζονται άμεσα με ονομαστικές καταγγελίες στον τύπο και στα αρμόδια όργανα και αρχές.

Ηγουμενίτσα 10 Μαΐου 2019

Σύλλογος Μηχανικών Θεσπρωτίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *