Παραλειπόμενα από την εκδήλωση για το βιβλίο του Αντ. Μπέζα για τους Τσάμηδες

Share Button

– Κι άλλες φορές στο παρελθόν ο «Πρωινός Λόγος» διοργάνωσε παρουσιάσεις βιβλίων, που τις παρακολούθησαν αρκετοί Γιαννιώτες. Αυτή τη φορά όμως στο βιβλίο του Αντ. Μπέζα για τους «Τσάμηδες», υπήρξε το αδιαχώρητο!

– Την εκδήλωση, όπως μας έλεγαν έμπειροι… συγκεντρωσιάρχες παρακολούθησαν, μέσα κι έξω, πάνω από 600 άτομα, που για 1 ½ ώρα ήταν προσηλωμένοι στους ομιλητές, τους οποίους στο τέλος και καταχειροκρότησαν!..

– Η αίθουσα στο GRAND SERAI γέμισε ασφυκτικά, έβαλαν και έξτρα καρέκλες, αλλά τότε περιορίστηκε ο χώρος και για τους όρθιους. Έτσι πολλοί έμειναν στον προθάλαμο, ενώ άλλοι ανέβηκαν στο μπαρ του ισογείου, έπαιρναν καφέ και επέστρεφαν, μήπως και αδειάσει κάποια θέση, έστω και όρθιου!..

– Η εκδήλωση που είχε προαναγγελθεί ν’ αρχίσει στις 8, ξεκίνησε στις 8,22 (έως ότου καθίσουν οι προσερχόμενοι) και τελείωσε στις 9,52. Δηλαδή, κράτησε ακριβώς μιάμιση ώρα.

– Ένας παππούς, με καταγωγή από το ακριτικό Πωγώνι, έλεγε χαρακτηριστικά: «εμείς οι παλαιότεροι το μόνο που ξέραμε περί Τσάμηδων, ήταν ο… τσάμικος χορός και το περίφημο «λάδι Τσάμικο», που διαφήμιζαν παλιά στα χωριά μας πλανόδιοι πωλητές. Δεν μπορεί έτσι ξαφνικά να προέκυψε τώρα «Τσάμικο» ζήτημα. Αυτό είναι μόνο στο μυαλό τους…».

– Στο πάνελ των ομιλητών ήταν, εκτός από τον συντονιστή της εκδήλωσης εκδότη του «Π.Λ.» Γιάννη Κουτσολιόντο και οι παρουσιαστές του βιβλίου Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια, Γιάννης Βαληνάκης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπ. Αθηνών, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Αθανάσιος Γκότοβος, τ. Καθηγητής Φιλοσοφικής στο Πανεπ. Ιωαννίνων.

– Θεσπρωτός, που από ετών διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, ενθουσιασμένος από την επιτυχία της εκδήλωσης έλεγε στον Αντ. Μπέζα ότι αυτή πρέπει οπωσδήποτε να επαναληφθεί και στην Αθήνα. Βλέπετε, οι Ηπειρώτες απόδημοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέτοιες ιστορικού – εθνικού περιεχομένου εκδηλώσεις, που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους…

– Αντίθετα, οι Οργανώσεις των «Τσάμηδων», όπως έλεγε, διεισδύουν παντού! Στο εξωτερικό μάλιστα, η ανθελληνική προπαγάνδα τους με ασύστολα ψεύδη οργιάζει! Μέχρι και… κάλπικα διαβατήρια, με ανύπαρκτη… «τσάμικη εθνικότητα» κυκλοφορούν!

– Αρκετές φορές μάλιστα εντοπίστηκαν στην Κακαβιά… ταξιδιώτες από Αλβανία που προσπάθησαν να μπουν στη χώρα μας με τσάμικα διαβατήρια, αλλά βέβαια οι Ελληνικές Αρχές τους έφραξαν το δρόμο…

– Το θέμα του ψευτο-τσάμικου, που αναδεικνύει το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα και που διεξοδικά ανέλυσαν σε όλες τις πτυχές του οι ειδικοί ομιλητές στην εκδήλωση του «Π.Λ.» προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ιστορικών, εκπαιδευτικών, ακόμη και πανεπιστημιακών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση…

– «Επιβολή σιωπής» είχε… αυτοκηρύξει το πολυπληθές ακροατήριο, που καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τους ομιλητές. Ούτε «κιχ» δεν ακούστηκε στην αίθουσα, για μιάμιση ώρα. Ακόμη και όταν κάποια παιδάκια μιλούσαν φωναχτά, οι γονείς τους τα οδηγούσαν προς την έξοδο…

B

– Το επτάλεπτο ντοκιμαντέρ – βίντεο του Χρήστου Βασιλόπουλου, από την εκπομπή της ΕΡΤ «Μηχανή του Χρόνου», συγκίνησε το ακροατήριο, ειδικά τα όσα αναφέρονταν στην εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς. Είδαμε κάποιους ηλικιωμένους να δακρύζουν…

– Αξιοσημείωτο είναι ότι ο διοργανωτής της εκδήλωσης, δηλ. ο «Πρωινός Λόγος», δεν είχε στείλει ατομικές έντυπες προσκλήσεις σε κανέναν! Μέσα από τις στήλες του – και πρωτοσέλιδα – είχε απευθύνει «ανοιχτή πρόσκληση προς ΟΛΟΥΣ» για να παραστούν στην παρουσίαση βιβλίου περί Τσάμηδων.

– Γι’ αυτό εξάλλου δεν υπήρξαν κατά την έναρξη και ειδικές προσφωνήσεις επισήμων, εκτός του εκπροσώπου της Μητρόπολης Ιωαννίνων Αρχιμανδρίτη κ. Θωμά Ανδρέου που είχε προσκληθεί από τον συγγραφέα.

– Ευκαιριακά να πούμε ότι αρκετοί ήταν και οι ιερωμένοι κυρίως από την Θεσπρωτία και τη Μονή Γηρομερίου, που παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου του συντοπίτη τους.

– Όπως… συναδελφικά ο κ. Μπέζας ανέφερε και την παρουσία των δυο υποψηφίων ευρωβουλευτών που παραβρέθηκαν, του Ηπειρώτη Νίκου Γιαννή και του Γιώργου Ξηραδάκη. Κανείς όμως δεν ανέβηκε στο βήμα, γι’ αυτό εξάλλου και τηρήθηκε σχεδόν με ακρίβεια ο προβλεπόμενος χρόνος διάρκειας της εκδήλωσης.

– Θεσμικοί άρχοντες της Ηπείρου και σχεδόν όλοι οι επικεφαλής συνδυασμών έλειψαν δια της… απουσίας τους από την εκδήλωση. Βλέπετε… προκαταβολικά γνώριζαν ότι κι αν παρίσταντο, δεν επρόκειτο να τους δοθεί βήμα για προεκλογική εμφάνισή τους!

– Δικαιολογημένα απουσίαζαν θα πει κανείς, αφού τέτοιες μέρες δεν είναι για χάσιμο! Ίσως όμως και γιατί δεν περίμεναν ότι θα υπάρχει τέτοια κοσμοσυρροή! «Για να δουν όμως τόσο κόσμο, θα έπρεπε να περιοδεύουν τουλάχιστον μια εβδομάδα στα χωριά», σχολίαζε παριστάμενος στην εκδήλωση.

– Παραβρέθηκαν βέβαια αρκετοί υποψήφιοι σύμβουλοι από διάφορους συνδυασμούς, ενώ κάποιοι διακριτικά διένειμαν κάρτες και προεκλογικά φυλλάδια…

– Καταχειροκροτήθηκε η ευρωβουλευτής, πρ. Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, τόσο κατά την άφιξή της στην αίθουσα, όσο και κατά την διάρκεια της ομιλίας της. Στο τέλος της εκδήλωσης αρκετοί την… πολιόρκησαν και την διαβεβαίωναν ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου, θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή τους…

– Ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπ. Αθηνών και ο πλέον ειδήμων από διπλωματικής πλευράς, πρ. Υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης, με την μεστή και τεκμηριωμένη ομιλία του περί Τσάμηδων και Αλβανίας, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην γενικότερη μελλοντική πορεία των χωρών των Βαλκανίων. Δίκαια λοιπόν εισέπραξε θερμό χειροκρότημα…

– Ουσιαστικός συντελεστής στην καταγραφή της ιστορικής ύλης του βιβλίου του Αντ. Μπέζα, ήταν ο τ. καθηγητής Φιλοσοφικής του Πανεπ. Ιωαννίνων, Αθανάσιος Γκότοβος. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις πτυχές του ζητήματος, απλά και κατανοητά. Γι’ αυτό και οι παριστάμενοι τον αποζημίωσαν.

– Ο φιλόλογος, πρ. Λυκειάρχης στα Γιάννενα και επί χρόνια τακτικός αρθρογράφος του «Πρωινού Λόγου» για εθνικά θέματα Νίκος Υφαντής, Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (ΙΒΕ) επιγραμματικά, αλλά ουσιαστικά αναφέρθηκε στο θέμα των Τσάμηδων, ενώ γενικότερα μίλησε και για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Γνώστης, όσο λίγοι, του εθνικού μας θέματος καθήλωσε τους παρισταμένους ανοίγοντας την εκδήλωση. 
– Η…. υποχρεωτική απουσία του Γιαννιώτη, πρ. Υπουργού και βουλευτή Κώστα Τασούλα (την ίδια ώρα γινόταν ψηφοφορία στη Βουλή) μόνο τη φυσική του παρουσία στέρησε από την εκδήλωση. Έστειλε ένα πολύ θερμό και φιλοσοφημένο μήνυμα επαινετικό για τον συγγραφέα Αντώνη Μπέζα, που διάβασε ο εκδότης του «Π.Λ.» Γιάννης Κουτσολιόντος.

– Σημαντική και αξιέπαινη χαρακτήρισε τη συμβολή του Αντ. Μπέζα σε μια εθνική υπόθεση, όπως αυτή του λεγόμενου Τσάμικου. Ανέφερε μάλιστα απόσπασμα από τον πρόλογο του Σοφοκλή Βενιζέλου, σ’ ένα άλλο βιβλίο το 1948, του νεοεκλεγέντος βουλευτή Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας Ευάγγελου Αβέρωφ, με τίτλο «Η πολιτική πλευρά του κουτσοβλαχικού ζητήματος». Θέμα κι αυτό εθνικά παραγνωρισμένο όμως… Βίοι παράλληλοι θα μπορούσε να πει κανείς…

– Από το μήνυμα του Κώστα Τασούλα δεν έλειψαν και τα καλά λόγια για τον «Πρωινό Λόγο» που παρουσίασε το βιβλίο του Αντ. Μπέζα, λέγοντας: «από ένα τόσο ζωτικό Ηπειρωτικού και εθνικού ενδιαφέροντος κήρυγμα διαφώτισης, δεν μπορεί να λείψει η μεγάλη πατριωτική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» που παρουσιάζει και συντονίζει το όλο εγχείρημα…».

– Στο σύντομο, αλλά ουσιαστικό χαιρετισμό του, ο Γιαννιώτης πρ. Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης προσέγγισε το θέμα και από ευρωπαϊκής πλευράς. Εξήρε το έργο του Αντώνη Μπέζα στην πολιτική, αλλά και την προσφορά του στην Ήπειρο, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί το λεγόμενο Τσάμικο ζήτημα και γι’ αυτό ευθύνες απέδωσε στην ελληνική Πολιτεία…

– Ο Αντ. Μπέζας έκλεισε την εκδήλωση, εμφανώς συγκινημένος. Αφού ευχαρίστησε όλους για την αθρόα προσέλευσή τους, αλλά και τους διοργανωτές και ομιλητές, εξήγησε γιατί το βιβλίο του το αφιέρωσε στον πρόσφατα αδικοχαμένο Βορειοηπειρώτη Κων. Κατσίφα.

– Με ιδιαίτερη έμφαση ο συγγραφέας τόνισε ότι «το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» είναι για μας πολιτικά, ιστορικά και νομικά ανύπαρκτο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και το δίκιο μας και να προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας, όταν η άλλη πλευρά θέτει διεκδικήσεις με τον πιο επίσημο τρόπο. Μόνο έτσι θα σταματήσει η εθνική φοβία που συσκοτίζει την ιστορική πραγματικότητα και δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά».

– Κατά γενική παραδοχή, άψογος οικοδεσπότης αποδείχθηκε ο εκδότης του «Π.Λ.» Γιάννης Κουτσολιόντος, που είχε τον γενικό συντονισμό και παρουσίασε τους ομιλητές. Ήταν όμως και… αυστηρός στην τήρηση των χρόνων, από πλευράς ομιλητών, ενώ ήταν κι αυτός που αποφάσισε να μην σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις, ούτε και να γίνουν προσφωνήσεις. Έτσι, εξοικονομήθηκε πολύτιμος χρόνος, το πρόγραμμα δεν είχε διακοπές και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην ώρα της, χωρίς να κουράσει…
– Στον προθάλαμο της αίθουσας ο Εκδοτικός Οίκος διέθετε το βιβλίο του Αντ. Μπέζα, σε τιμή κόστους, μόνο 10 ευρώ. Μάθαμε ότι το προμηθεύτηκαν πάνω από 200, πολλοί από τους οποίους στο τέλος της εκδήλωσης, είχαν σχηματίσει «ούρα» για να τους το υπογράψει ο συγγραφέας…

– Όπως μας έλεγαν εκπρόσωποι της εκδοτικής εταιρίας σπάνια τόσος μεγάλος αριθμός βιβλίων διατίθεται την ημέρα της παρουσίασής του και μάλιστα όταν μόλις πριν δυο εβδομάδες έγινε η έκδοσή του. Μας διαβεβαίωναν δε ότι η τιμή του θα παραμείνει σταθερά στα 10 ευρώ, γιατί ο Αντ. Μπέζας τους δήλωσε ότι θέλει μόνο να καλυφθεί το κόστος του. Όπως προέβλεψαν, σύντομα θα χρειαστεί η επανεκδοσή του!

– Όταν και οι τελευταίοι αποχώρησαν από την αίθουσα, στο εστιατόριο του GRAND SERAI παρατέθηκε ευχαριστήριο γεύμα από τους διοργανωτές στους ομιλητές και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που ταξίδεψαν από μακριά…

– Παρά το ότι η Παρασκευή ήταν μια εργάσιμη ημέρα για όλους, εμφανώς ικανοποιημένοι από την επιτυχία της υψηλού επιπέδου εκδήλωσης οι συντελεστές της αντάλλαξαν απόψεις για το εθνικό θέμα και δεσμεύτηκαν ότι εάν η εκδήλωση αυτή επαναληφθεί και κάπου αλλού, θα είναι παρόντες!

– Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι ο Διευθυντής του GRAND SERAI Αντ. Αναστασόπουλος βρισκόταν συνεχώς στο χώρο της εκδήλωσης, για να τακτοποιεί άμεσα κάθε λεπτομέρεια. Από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, τον κλιματισμό, τον φωτισμό, την μεταφορά καθισμάτων κ.α. 
– Αλλά και μια ώρα πριν ο Δ/ντής βρισκόταν στο προαύλιο του ξενοδοχείου και κατηύθυνε την «επιχείρηση πάρκινγκ». Ας σημειωθεί ότι υπήρχε συνωστισμός οχημάτων, λόγω και της έκθεσης εκεί παλιών αυτοκινήτων (αντίκες).

– Τέλος, κοινή ομολογία όλων είναι ότι οι προσφερθείσες υπηρεσίες και οι διευκολύνσεις από το GRAND SERAI, βαθμολογούνται με «Αριστα»!

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *