Θεοδωρικάκος σε Περιφερειάρχες: Άμεσα μέτρα για κατάργηση απλής αναλογικής -Βάζει σε κίνδυνο την κυβερνησιμότητα

Share Button
Την προώθηση και ψήφιση ρυθμίσεων μέσω του νέου νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση ουσιαστικά της απλής αναλογικής, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος στους Περιφερειάρχες στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε τη σημερινή σύσκεψη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η «απλή αναλογική» θέτει σε κίνδυνο την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών σημειώσε ο κ. Θεοδωρικάκος και δεσμεύτηκε, όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, για αλλαγές που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες των Περιφερειαρχών (και των δημάρχων).

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να του δώσουν μια συνοπτική εικόνα της καταστασης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, ενόψει των καιρικών φαινομένων αλλά και του θέρους για τους κινδύνους πυρκαγιών.

Τέλος ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε στους Περιφερειάρχες ότια «μας περιμένει κοινός δρόμος» σχολιάζοντας ως πολιτικό θετικό το γεγονός ότι ταυτίζονται οι θητείες κυβέρνησης και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Να σημειωθεί ότι το παρών στην συνάντηση έδωσαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός όσο και ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, προαλείφονται για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του υπουργού κατά την έναρξη της σύσκεψης:

«Σας καλωσορίζω στο ΥΠ.ΕΣ. Θέλω να νιώθετε ότι αυτό το Υπουργείο υπάρχει για να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Για την κυβέρνησή μας η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Γι’ αυτό έχει αξία να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε σε κάθε περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής.

Ένα πρόγραμμα που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες. Αυτά πρέπει να παρουσιαστούν στους πολίτες και το ΥΠ.ΕΣ. θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια τις Περιφέρειες.

Είναι πολύ θετικό ότι ο εκλογικός και ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης των Περιφερειών, αυτή την στιγμή ταυτίζονται. Άρα και από αυτήν την άποψη μας περιμένει ένας κοινός δρόμος, μια κοινή προσπάθεια προόδου και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Θα επισκεφτώ το επόμενο διάστημα όλες τις Περιφέρειες και ει δυνατόν κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Για να τα προχωρήσουμε όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Περιφερειών και των Δήμων.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και την δράση της.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε τη σημερινή σύσκεψη.

Θα ήθελα να έχω τις απόψεις κάθε ενός από εσάς γύρω από το ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Και καθώς θέλουμε να έχουμε μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, καλέσαμε το σύνολο των εκλεγμένων Περιφερειαρχών της χώρας και όχι μόνο όσους αντιμετωπίζουν άμεσα αυτό το πρόβλημα στα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας. Θα ήθελα, επίσης, να έχω μια συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες σας που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία, καθώς έχουμε ενημερωθεί ότι επίκειται σε μια σειρά περιοχές της χώρας, νέο κύμα κακοκαιρίας.

Αρχίσαμε από τις πρώτες μέρες με αρκετή δυσκολία. Είχαμε το τεράστιο πρόβλημα στη Χαλκιδική, όπου θέλω να σημειώσω ότι οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας δούλεψαν πολύ σκληρά για να τα βγάλουν πέρα, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του κρατικού μηχανισμού.

Μας ενδιαφέρει να είμαστε απολύτως έτοιμοι ώστε από τη σκοπιά της Αυτοδιοίκησης, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *