Μ.Κάτσης: Το “δόγμα του σοκ” και η φούσκα

Share Button

“Κάτι περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει, όπου επήλθε η πολιτική αλλαγή που επεδίωκε το μπλοκ του «Μένουμε Ευρώπη» συνασπισμένο γύρω από τις δυνάμεις που αποτελούν τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η νέα κυβέρνηση, βρίσκεται σε μια πρωτοφανή ευνοϊκή συγκυρία: Έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης, τη στηρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και έχει την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ που μοιάζουν να συγκυβερνούν. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι, το περιβάλλον που καλείται να κυβερνήσει είναι το καλύτερο της τελευταίας 10ετίας καθώς παρέλαβε μια χώρα εκτός μνημονίων, εντός αγορών, με ρυθμισμένο το χρέος της και με μαξιλάρι 37δις €.
Η νέα κυβέρνηση γνωρίζει ότι ευνοϊκότερη συγκυρία δεν θα υπάρξει στο μέλλον. Με κινήσεις που προσιδιάζουν το «δόγμα του σοκ» εφαρμόζει άμεση επιβολή της ατζέντας της. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της νέας κυβέρνησης είναι οι εξής τρείς.

Πρώτον, η ΝΔ έχει ανεξόφλητα γραμμάτια προς τα επιχειρηματικά, και όχι μόνο, συμφέροντα που την στήριξαν με όλα τα μέσα, και κινείται πολύ γρήγορα ώστε να τα ικανοποιήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι delivery-τροπολογίες στον ΣΕΒ για την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η τροπολογία για τον συντελεστή δόμησης στο Ελληνικό, η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, η επαναδιαπραγμάτευση συμβασιοποιημένων έργων. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η δρομολόγηση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων σε αγαθά του Δημοσίου ανοίγοντας νέα πεδία εγγυημένης κερδοφορίας. Προφανώς, δεν είναι διόλου τυχαία η υπουργοποίηση μη αιρετών τεχνοκρατών απευθείας από την αγορά (Lamda, ΣΕΒ,Google κλπ)

Δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή των ενεργειών-αστραπή της νέας κυβέρνησης είναι το λεγόμενο «δόγμα Βορίδη», σαν μια επιβεβαίωση του Αλτουσέρ πως οι θεσμοί παράγουν ιδεολογία. Αυτό περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές στο κράτος ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά σε οποιαδήποτέ της μορφή. Σε ένα μόλις μήνα, το σχέδιο ξεδιπλώνεται με τα μηνύματα να είναι αρκούντως ανησυχητικά για το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα μας. Η κατάργηση του ασύλου, η νόθευση της λαϊκής εντολής μέσω των αλλαγών στον Κλεισθένη, οι αντιδημοκρατικές αλλαγές στις ανεξάρτητες αρχές a la Όρμπαν, αλλά και ο νόμος για το επιτελικό κράτος που στην ουσία ιδρύει το «Μητσοτακικό κράτος» είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης κατά το δοκούν, η αλλαγή του εκλογικού νόμου με πάνω από 180 και ίσως το πιο σοβαρό, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που, παρά τα λεγόμενα, στοχεύει να «ενέσει» στο εκλογικό σώμα νέα προνομιακά ακροατήρια.

Τρίτη, κατευθυντήρια γραμμή-ομπρέλα είναι η συνέχιση της επιτυχημένης συνταγής «η επικοινωνία είναι ανώτερη της ουσίας». Με την επικοινωνιακή της υπεροπλία στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση κάνει “κωλοτούμπες” χωρίς να ακουστεί τίποτα (Μακεδονικό, Τσουβάλας, Μαυρωτάς, μετακλητοί), δίνει το ρυθμό ώστε να ξεδιπλώνει την ατζέντα της όπως και όποτε θέλει. Με fake news εκλέχθηκαν με fake news κυβερνάνε.

Η παραπάνω συγκυρία δεν θα κρατήσει για πολύ. Όταν η νέα κυβέρνηση τολμήσει να πειράξει κοινωνικά κεκτημένα η επικοινωνιακή φούσκα θα σπάσει. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας δεν θα επιτρέψουν μια εκλογική νίκη να μετατραπεί σε λευκή επιταγή. Χαρακτηριστικό είναι πόσο γρήγορα δημιουργήθηκε στη Βουλή ένα δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στις κυβερνητικές ακρότητες. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως εκ των πραγμάτων ηγεμονική δύναμη, να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο έως την κινηματική αριστερά που με υψηλά δημοκρατικά αντανακλαστικά θα προστατέψει την κοινωνία και δεν θα επιτρέψει την επιτυχία του παραπάνω «δόγματος του σοκ». ”

Άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα TA NEA στις 13/08/19

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *