Δήλωση Μάριου Κάτση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – «ΟΜΟΝΟΙΑ»:

Share Button

Σαν σήμερα, στις 11 Γενάρη του 1991, ιδρύθηκε η «ΟΜΟΝΟΙΑ». Στην τριαντάχρονη πορεία της, υπηρέτησε και υπηρετεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, με στόχο την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων της, τη διαφύλαξη των ελευθεριών της, και τη διατήρηση της ταυτότητας των μελών της.

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας έχει ανάγκη την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας. Δυστυχώς πάρα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν στάθηκε στο ύψος των αναγκών της Μειονότητας. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας επισκέφθηκε την Αθήνα, όμως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις διμερείς σχέσεις, τα σχολικά βιβλία, την κατάθεση του νόμου για τον αυτοπροσδιορισμό, την κατοχύρωση των μειονοτικών περιουσιών σε κτηματολόγιο.

Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, που είναι και πάγιος στόχος της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει από όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, και παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα πάγιο αίτημα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, η χορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Μειονότητας που ζουν στη γειτονική χώρα, παραμένει ανικανοποίητο. Αναφέρομαι στη σύνταξη που έκοψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2012, και που επανέφερε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με αυστηρά είναι η αλήθεια κριτήρια, τα οποία όμως απλοποίησε με το νόμο 4618/2019. Η δεύτερη αυτή νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαιρετηθεί μάλιστα θερμά από την ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, καθώς έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα. Όμως ακολούθησε η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, και παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, έως σήμερα δεν έχουν χορηγηθεί οι συντάξεις στους υπερήλικες της Ελληνικής Μειονότητας.

Τέτοιες παρεμβάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά για έναν Έλληνα της Αλβανίας που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, γι’ αυτό και πρέπει να μένουν μακριά από προεκλογικές μεγαλοστομίες και μετεκλογικές αφωνίες.

Εύχομαι στην ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, καλή συνέχεια στο δύσκολο και σημαντικό έργο της, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να επιτελεί στο ακέραιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *