Διορθώσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέχρι και 35 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής

Share Button

 

ktinotrofoiΜέτρα που θα διευκολύνουν τις ζωές των αγροτών και των κτηνοτρόφων, σε σχέση με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε από το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν. Στα πλαίσια της απλοποίησης αναμένεται να βγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα οδηγίες με τη μορφή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων από την Κομισιόν που θα περιλαμβάνουν μείωση των επιτόπιων ελέγχων για την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων μεταξύ των συνδεδεμένων ενισχύσεων, αναθεώρηση των απαιτήσεων για τις πράσινες ενισχύσεις στα μέσα του 2016 και δυνατότητα διορθώσεων των δηλώσεων ΟΣΔΕ ακόμα και 35 μέρες μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ομιλία του κ. Χόγκαν στις 16 Νοεμβρίου, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η πρώτη μου ανακοίνωση θα εχει σημαντική επίπτωση στους αγρότες και πιστεύω ότι θα κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα προληπτικών ελέγχων ως μέρος της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για ενίσχυση. Έτσι, οι διοικήσεις των κρατών μελών θα μπορούν να βρίσκουν προβλήματα στις δηλώσεις των αγροτών, έτσι ώστε μέχρι και 35 μέρες μετά την τελευταία μέρα της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, να μπορούν οι αγρότες να τις διορθώνουν χωρίς να εφαρμόζονται ποινές.

Το μέτρο μπορεί να απαλλάξει τους δικαιούχους από το φόβο και την αβεβαιότητα που συνδέεται με τη συμπλήρωση των αιτήσεων καθώς και την αιώνια απειλή των προστίμων και άλλων κυρώσεων, τις οποίες βιώνουν πολλοί αγρότες. Η τροποποίηση της συγκεκριμένης κατ’ εξουσιοδότηση πράξης έλαβε θετική γνώμη στην Επιτροπή την προηγούμενη Τετάρτη (σ.σ. 11 Νοεμβρίου) και πιστεύω ότι θα την υιοθετήσουμε μέχρι τκα μέσα Δεκεμβρίου.

Είναι ένα σημαντικό μέτρο, που προτείνω στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν. Είστε υπεύθυνοι για αυτούς τους ελέγχους και για αυτό σας ενθαρρύνω να του ςκάνετε προληπτικά. Βάζοντας σε εφαρμογή αυτό το προληπτικό σύστημα ελέγχων, είδαμε ήδη κάποια αποτελέσματα από ορισμένα κράτη μέλη, για παράδειγμα την Ιταλία. (…)

Μοπορώ να ανακοινώσω άλλα τέσσερα μέτρα απλοποίησης που αφορούν το σύστημα πληρωμών και ελέγχων (ΟΣΔΕ) και τη σχετική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη:

Το πρώτο μειώνει ορισμένο ποσοστό επιτόπιων ελέγχων για το 2016. Για παράδειγμα σε όποια καθεστώτα ενίσχυσης τα λάθη είναι κάτω του 2% τότε ο δειγματοληπτικός επιτόπιος έλεγχος μπορεί να μειωθεί στο 1% από το 5% των δικαιούχων του συγκεκριμένου καθεστώτος. (…)

Δεύτερον, μειώνουμε τους ελέγχους που θα χρειαστεί να γίνουν μέσα στη χρονιά στο ίδιο δείγμα, για να μη νομίζει και ο αγρότης ότι γίνονται άσκοποι έλεγχοι.

Τρίτον, εισάγουμε διαχειριστικά μέτρα για συλλογικά προγράμματα κάτω από το δεύτερο Πυλώνα (πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και τα μέτρα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. (…) Αυτό θα βοηθήσε τους αγρότες να συνεργαστούν για να επιτύχουν αυτά τα δημόσια αγαθά σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα μπορούσαν αν ήταν ο καθένας μόνος του. (…)

Τέταρτον, οι αγρότες θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να τροποποιούν τις δηλώσεις τους σε σχέση με τις δράσεις και τις απαιτήσεις των πράσινων ενισχύσεων. Πρόκειται για μία πρακτική πρόταση, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους αγρότες, που θέλουν να υιοθετήσουν νέες τεχνικές στο επόμενο καλλιεργητικό τους πλάνο.

Όλα τα παραπάνω μέτρα χρειάζονται τροποποίηση της σχετικής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης και πιστεύω ότι θα υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές θα μπορούν να εφαρμοστούν από το έτος 2016.”

Επιπλέον, από τα λεγόμενα του κ. Χόγκαν προκύπτει ότι:

Θα υπάρξει περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, προκρίνεται η δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων μεταξύ διαφορετικών συνδεδεμένων μέτρων.
Το ίδιο θα ισχύσει και στο μέτρο των Νέων Αγροτών. Επίσης, οι εθνικές διοικητικές αρχές μπορούν να επιτρέπουν σε νομικές οντότητες που έχουν νέους αγρότες να μπουν στο καθεστώς Νέων Αγροτών. Οι αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στο καθεστώς των Νέων Αγροτών θα υιοθετηθούν στο τέλος αυτού του μήνα, οπότε θα εφαρμοστούν από το 2016.
Οι σχετικές κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τα μέτρα αγοράς και την Κοινή Οργάνωση Αγορών (ΚΟΑ) αναμένεται να υιοθετηθούν από την Κομισιόν το πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι κανονισμοί για τη διαχείριση των αγροτικών αγορών θα μειωθούν σε 40 από 200.
Έχει συσταθεί μια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την απλοποίηση όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη (δεύτερος πυλώνας).

www.agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *