Επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια-Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στην Θεσπρωτία

Share Button

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία μαζική ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια.

 «Το Βήμα της Κυριακής» δημοσίευσε όλες τις νέες περιοχές και οικισμούς όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν τιμές ζώνης και δεν θα υπολογίζεται πλέον η αντικειμενική αξία των ακινήτων με τα ξεπερασμένα και τις περισσότερες φορές πλασματικά συγκριτικά στοιχεία.

Πρόκειται για περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Την ίδια στιγμή «Το Βήμα της Κυριακής» εμφανίζει τον συνολικό χάρτη της Ελλάδας, με το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας να ανέρχεται σε 13.970, καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας και σε αυτές θα προστεθούν οι 3.754 νέες εντάξεις.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με τις παλαιές και νέες εντάξεις θα καλύπτονται από τις αντικειμενικές αξίες ακίνητα που αντιστοιχούν στο 98% του πληθυσμού της χώρας. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός αντικειμενικού συστήματος; Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, στις περιπτώσεις αυτές ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με τη κατώτερη τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει ο οικισμός που παραμένει εκτός σχεδίου.

Στις αλλαγές που προωθούνται είναι να υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες βάσει ενός νέου αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλα δεδομένα πέραν της κατώτατης τιμής ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Αυτό το σύστημα θα έχει άμεση εφαρμογή σε περιοχές-φιλέτα που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, όπως είναι για παράδειγμα τουριστικές περιοχές στη Μύκονο και σε άλλους οικισμούς των Κυκλάδων, αλλά και παραλιακές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.

300 εκτιμητές

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Περιουσίας πρόσφατα παρουσίασε στους 300 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας ακινήτων την ειδική εφαρμογή «Πληροφοριακό Σύστημα Καθορισμού Τιμών Εκκίνησης Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων». Μέσω αυτής οι εκτιμητές θα αναγράψουν την προτεινόμενη τιμή ζώνης για τα ακίνητα των περιοχών που έχουν αναλάβει να εξετάσουν, καθώς και την αντίστοιχη αξία των οικοπέδων.

Στην εφαρμογή αυτή απεικονίζονται όλα τα σημεία της επικράτειας όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτά καθορίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Τα σημεία αυτά έχουν «κλειδώσει» και πάνω στις 3.754 νέες περιοχές δουλεύουν οι εκτιμητές προκειμένου να προτείνουν τις νέες τιμές ζώνης και τις αξίες των οικοπέδων.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι εκτιμητές για κάθε ακίνητο που εξετάζουν είναι μεταξύ άλλων τα εξής: η κατηγορία του (διαμέρισμα, μονοκατοικία, μεζονέτα κ.λπ.), το έτος κατασκευής, η επιφάνεια, ο όροφος, αν έχει πρόσοψη σε έναν ή δύο δρόμους ή και περισσότερους ή σε κοινόχρηστο χώρο, αν βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία ή απομακρυσμένη, αν έχει θέα, αν έχει παρακολουθήματα (αποθήκη, θέση στάθμευσης κ.λπ.).

Ο εκτιμητής θα πρέπει να επιλέξει την ποιότητα κατασκευής του ακινήτου και το επίπεδο συντήρησής του, ενώ θα αναφέρει αν διαθέτει ανελκυστήρα, θέρμανση και φυσικά την τιμή πώλησης που εκείνος εκτιμά. Αμέσως μετά ξεκινά μια συγκριτική μεθοδολογία που καταλήγει σε μια προτεινόμενη τιμή ζώνης για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα που εξέτασε ο εκτιμητής. Η σύγκριση των στοιχείων μπορεί να προέλθει από συμβολαιογραφικές πράξεις, αγγελίες, ακόμη και από προφορικές πληροφορίες.

Οι περιοχές

Στον Νομό Θεσπρωτίας θα ενταχθούν όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *