Η επιστροφή….

Share Button

Στα βάθη της ιστορίας, σε μια σκοτεινή περίοδο της Ρωμαϊκής  Αυτοκρατορίας, ένας λαός διασκορπίζεται στα πέρατα της  Οικουμένης. Οι περίοδοι του βοερού θρήνου και της ανέκφραστής σιωπής εναλλάσσονται μέχρι να ξεκινήσει το ταξίδι του ξενιτεμού και της μετεγκατάστασής τους στις νέες τους πατρίδες.  Ο πόνος είναι αβάσταχτος, η ανθρώπινη καταστροφή ανείπωτη, οι ρωγμές και οι χαραμάδες της εβραϊκής γης γεμίζουν από τους σωρούς των τέκνων του πολύπαθου λαού τους. Στο έδαφος της ευλογημένης τους γης κείτονταν άταφα τα τεμαχισμένα, από τα ρωμαϊκά χέρια, κορμιά τους που ξεψυχούσαν και σφάδαζαν χωρίς να προλάβουν να σκεφτούν και να αντιμετωπίσουν το κακό που τους βρήκε, χωρίς καν να μπορέσουν να προσευχηθούν και να προετοιμαστούν για την μετάβαση τους στον αιώνιο κόσμο των ψυχών. Με την οδύνη ζωντανή και τον πόνο αγιάτρευτο, ανάμεσα στις στιγμές που το αίμα των παλληκαριών τους πότιζε τον πανέμορφο τόπο τους, πάρθηκε και οργανώθηκε η απόφαση της αναχώρησης τους με στόχο την προστασία και την προετοιμασία του λαού τους για την  μελλοντική τους επιστροφή στην πατρώα γη.

Με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, με, το σθένος, την ιδιοσυστασία και την ιδιοσυγκρασία τους μαζί με τις εναπομείνασες ηγεσίες του και με ακέραιες τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις πορεύτηκαν  στο μακρύ ταξίδι της αναχώρησης – επιστροφής που από κοινού είχαν προαποφασίσει.

Η επιστροφή ως κοινό τους κτήμα, έγινε κατανοητή στην υπόλοιπη ανθρωπότητα το 1948 με την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους στην πατρώα τους γη. Οι πολλές και ποικίλες αντιδράσεις που ακόμα και σήμερα συνεχίζονται συσχετιζόμενες με την επίτευξη του πατροπαράδοτου στόχου τους είναι για αυτούς αναμενόμενες και κατανοητές και σε απόλυτη αντιστοιχία με την μεριά της ιστορίας που κάθε λαός, έθνος ή κράτος επιλέγει να ανήκει.

Όμως για έναν λαό που στην μακρόχρονη ιστορία του έχει υποστεί πάμπολλες και ποικίλες διώξεις από τις εκάστοτε κυρίαρχες εθνότητες με τις οποίες συμβίωναν στο βάθος των αιώνων, φαντάζουν σαν ένα ιστορικό διάλειμμα που ταυτίζεται και ολοκληρώνεται με την επακόλουθη δημιουργία του σύγχρονου Ισραηλινού κράτους στην επικράτεια των πατρογονικών του εστιών.

Η πορεία τους προς την επιστροφή δεν ήτανε εύκολη ούτε και αναμενόμενη σε σύγκριση και με άλλες εθνότητες που υπέστησαν στα πατρογονικά τους εδάφη παρόμοια ή και χειρότερα δεινά από τους Ρωμαίους κατακτητές τους.

Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί δεν προσκύνησαν και δεν αποποιήθηκαν τις ρίζες τους και τον πολιτισμό τους  για να αφομοιωθούν στα κυρίαρχα ρωμαϊκά προτάγματα, όπως σε μεγάλο βαθμό συνέβη με τους αρχαίους μας προγόνους. Εξ ου και το όνομα ρωμιοί που ακόμα σε πολλές διεθνείς αναφορές μας ακολουθεί.

Διαφυλάσσοντας την πίστη τους και αξιοποιώντας τις ικανότητες του λαού τους ξεχώρισαν στις χώρες που εγκαταστάθηκαν.  Αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν κατόρθωσαν, με τα επιτεύγματα των ανθρώπων τους στους τομείς του πολιτισμού τις οικονομίας και της επιστήμης, να προσφέρουν στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη των περιοχών και των κρατών όπου διέμεναν. Η εν λόγω επιτυχίες τους ήταν και η αιτία πολλών δεινών [ με αποκορύφωμα το γερμανικό ολοκαύτωμα του Β ΄ Παγκοσμίου πολέμου ]  που υπέστησαν σε διάφορες χρονικές περιόδους από τις εκάστοτε κυρίαρχες εθνότητες, όμως όλα τα αντιμετώπισαν με καρτερία και αξιοποιώντας τα γυρίσματα της ιστορίας επέστρεψαν στα πατρώα εδάφη τους και δημιούργησαν το σύγχρονο Ισραηλινό κράτος.

Έκτοτε και παρά τις δυσκολίες και την εχθρότητα που αντιμετώπισαν από τις όμορες ισλαμικές χώρες κατόρθωσαν να αναδειχτούν και να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο.

Στις εξελίξεις του 21 ου αιώνα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής το περίλαμπρο άστρο  που κάποτε έφερε τους τρείς μάγους στην Βηθλεέμ, επιστρέφει ξανά στην Ισραηλίτικη γη για να φέρει την ειρήνη με τους λαούς της ευρύτερης περιοχής σηματοδοτώντας μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για όλους μας.

Η υπέρβαση, από τις τρέχουσες πραγματικότητες και τις εικονικές αναπαραστάσεις των παράλληλων ζωών μας, καθορίζεται από το περιεχόμενο των λόγων μας και αναδεικνύει την ουσία της υπόστασης μας.

 

Για την αντιγραφή                                                         

Λεωνίδας Ταφέκης                               

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *