Η Ηγουμενίτσα αποχαιρέτησε την παλιά μεγάλη δόξα του Θεσπρωτού και τον αυτοδίδακτο πολυτεχνίτη αείμνηστο Νίκο Βασιάδη

Share Button

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η Ηγουμενιτσιώτικη κοινωνία αυτές τις ημέρες αποχαιρέτησε εν σώματι τον «Θρύλο» της, το ίνδαλμα των γηπέδων «Τζούνο», τον αξεπέραστο και διαχρονικό «Αρχηγό», τον «Νέστορα» του θεσπρωτικού ποδοσφαίρου, τον ανεκτίμητο Φίλο, τον Δάσκαλο, τον Αγαπημένο σε όλους Νίκο, που υπακούοντας στον αμείλικτο νόμο της φύσης, έφυγε από την ζωή αφήνοντας πίσω την ανεξίτηλη μνήμη του, ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη για την οικογένεια του, για τους αναρίθμητους φίλους του, για τον αθλητισμό και ειδικότερα για το ποδόσφαιρο.

Πέρα από την φήμη που είχε ως ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, ο Νίκος υπήρξε αυτοδίδακτος πολυτεχνίτης και γινόταν ανάρπαστος ως ναυπηγός και επισκευαστής βαρκών, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, μηχανολόγος, πατωματάς, τεχνίτης τσιμέντου και επίστρωσης πλακών, ξυλουργός, οικοδόμος, κατασκευαστής ειδών άθλησης και άλλων δραστηριοτήτων, ακόμα και ως λογιστής.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, ουρανός, ωκεανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Ο Νίκος Βασιάδης ως συνταξιούχος πλέον, επιθεωρεί τα έργα στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου και ο ίδιος συνεισέφερε σημαντικά ως στέλεχος του ΟΛΗΓ, επιστάτης και εργοδηγός.

Με όλα αυτά τα φυσικά του προσόντα υπηρέτησε μέχρι και την συνταξιοδότηση του στο Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας που αργότερα μετονομάστηκε ως ΟΛΗΓ, έχοντας την προσωπική επίβλεψη ως εργοδηγός, των έργων κατασκευής του νέου λιμανιού.

Επίσης διετέλεσε και επί μια πενταετία και πλέον γραμματέας στο εθνικό στάδιο ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ στο κλειστό γυμναστήριο.

Πέραν όμως όλων αυτών, ο Νίκος παραμένει στην κοινή μνήμη ως ο υποδειγματικός αθλητής, που με το παράδειγμα του ενέπνεε τους νέους.

Παρά το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο τον κέρδισε από πολύ νωρίς, οι παλαιότεροι Ηγουμενιτσιώτες ενθυμούνται τις επιδόσεις του στον στίβο, με κατακτήσεις τίτλων στους δρόμους ταχύτητας, στην άρση βαρών και στις ρίψεις.

Ο «Τζούνος» όπως ήταν το ποδοσφαιρικό του προσωνύμιο, από πολύ νεαρή ηλικία υπήρξε βασικός ποδοσφαιριστής του «ΘΕΣΠΡΩΤΟΥ» ενώ περιστασιακά συμμετείχε στην σύνθεση των ομάδων «ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ», «ΑΒΕΡΩΦ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» και «ΑΕ ΛΑΡΙΣΗΣ».

Η μεγάλη του αγάπη υπήρξε πάντα και μέχρι τέλους ο «ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ» στην πορεία του οποίου συμμετείχε δυναμικά, ως ποδοσφαιριστής, ως διαχρονικός αρχηγός της ομάδας, ως προπονητής και ως παράγοντας.

Παράλληλα ενθάρυνε και κάθε άλλη ποδοσφαιρική προσπάθεια που αναδείκνυε νέους αθλητές, με χαρακτηριστική περίπτωση την δραστηριότητα του ως τεχνικού της νεοσύστατης ομάδας «ΘΥΑΜΙΣ ΚΑΣΤΡΙΟΥ»

Ο Νίκος Βασιάδης υπήρξε ο μεγαλύτερος γιός του Αλέξανδρου Δ. Βασιάδη γνωστού εμπόρου της Ηγουμενίτσας και της Φωτεινής το γένος Μάλλιου. Είχε αδέλφια την Φρειδερίκη συζ. Σωτηρίου Ευστρατίου, τον Σωτήρη και τον Γιώργο. Με την σύζυγο του Ειρήνη το γένος Καλκάνη απέκτησαν δύο γιούς τον Αλέξη και τον Δημήτρη.

Κατά την εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στον Ι.Ναό Ευαγγελίστριας στη Ηγουμενίτσα, ο ιερέας π. Λευτέρης Κωνσταντής εκφώνησε συγκινητικό επικήδειο λόγο, με τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο της προσωπικότητας, της κοινωνικής παρουσίας και της προσφοράς του αποβιώσαντος.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε και η κίνηση παλιών συναθλητών του, που αντί στεφάνων κατέθεσαν στην σορό του, τις αθλητικές τους φανέλλες με το σήμα του «ΘΕΣΠΡΩΤΟΥ».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Αναμνηστική φωτογράφηση του Νίκου στο γήπεδο Ηγουμενίτσας το 1965 με τον εξάδελφο του και παλιό ποδοσφαιριστή Γιώργο Νικ. Βασιάδη

Η εικόνα ίσως περιέχει: 15 άτομα, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

Ο Νίκος Βασιάδης με πολλούς γνωστούς ποδοσφαιριστές και παράγοντες του ΘΕΣΠΡΩΤΟΥ φωτογραφίζεται στην Παραμυθιά με την ομάδα ΣΟΥΛΙ. Ο αγώνας υπήρξε νικηφόρος για τον ΘΕΣΠΡΩΤΟ ΜΕ ΣΚΟΡ 3-1.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *