Ημερίδα στην Παραμυθιά για την κακοποίηση των γυναικών (+φωτο)

Share Button

kakopΟ Δήμος Σουλίου, το ΝΠΔΔ ΑΡΩΓΗ και το Βοήθεια στο Σπίτι την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στην Παραμυθιά διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα την ‘Γυναικεία Κακοποίηση’ με προσκεκλημένο το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων.
Οι ομιλήτριες του συμβουλευτικού κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων κα . Πανάγου Ευαγγελία –Σύμβουλος Υποδοχής- και η κα. Κωνσταντή Ελένη –Κοινωνική Λειτουργός- ενημέρωσαν το κοινό για την λειτουργία του κέντρου, τις μορφές βίας και τους τρόπους προστασίας της γυναίκας. Στην συνέχεια η κ. Ανδρέου, κοινωνική λειτουργός του Βοήθεια στο Σπίτι, αναφέρθηκε στους τρόπους βοήθειας που μπορούν να παρέχουν ως δομή του Δήμου τονίζοντας την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για συνεχή ενημέρωση σε σχολεία για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών βίας. Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Σιντόρης Κωνσταντίνος μιλώντας για τα δικαιώματα και τους νομικούς τρόπους προστασίας. Την εκδήλωση συντόνιζε η πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΑΡΩΓΗ κ. Μπέση Μαρίνα.
Η Δήμαρχος Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση στο σύντομο χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, τόνισε ότι η παιδεία, η οικογένεια, το σχολεία, το κοινωνικό περιβάλλον είναι αυτά που βοηθούν στην κατανόηση της έννοιας της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ομιλία της Δημάρχου Σουλίου

Η σημερινή ημερίδα έχει ως στόχο να προσεγγίσει το θέμα της βίας κατά των γυναικών, της σοβαρότερης μορφής απαξίωσης της γυναικείας ή καλύτερα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας υπο το πρίσμα των ψυχολογικών, κοινωνιολογικών και νομικών αναλύσεων.
Η βία κατά των γυναικών είτε αφορά σωματική βία, είτε ψυχολογική ή λεκτική αποτελεί την πιο συχνή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την πιο αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη. Η σημερινή ημερίδα είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση, προβληματισμό και ευαισθητοποίηση σε ένα πρόβλημα πολυδιάστατο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της ανισότητας, της κυριαρχίας των ανδρών επι των γυναικών.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, τα μέσα επικοινωνίας, ενημέρωσης θα έπρεπε να έχουν εξαλείψει το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως επιβιώνει και στη σύγχρονη κοινωνία.
Η κρίση που βιώνει η χώρα, μας έκανε να χάσουμε πολλά από τα κεκτημένα μας κι αγαθά, υλικά, αλλά όχι μόνον. Παράλληλα όμως μας έκανε να ανακαλύψουμε και πάλι την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, μέσα σε μια ευνομούμενη πόλη και πολιτεία. Στη δύσκολη και γεμάτη απροσδόκητες αντιξοότητες, πραγματικότητα των καιρών μας, οι γυναίκες, όπως κι άλλες, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, γίνονται συχνά θύματα διακρίσεων. Διακρίσεις, που, δυστυχώς, όχι μόνον δεν εξαλείφονται, αλλά επιμένουν και ενισχύονται. Η καταπολέμηση των διακρίσεων αυτών, αποτελεί σταθερό ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Σουλίου.
Το ότι κάποια περιστατικά βίας δεν καταγγέλλονται, δεν σημαίνει πως δεν υφίστανται. Πολλές φορές είναι δύσκολο όχι μόνο να περιγραφεί, αλλά και να αναγνωριστεί ένα περιστατικό, ακόμη και από το ίδιο το θύμα. Όσο το μέγιστο αυτό κοινωνικό ζήτημα συναντά την αδιαφορία, τόσο θα συνεχίζεται ο κύκλος του φαινομένου της κακοποίησης.
Κλείνοντας επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι οι γυναίκες που είναι θύματα βίας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από μια προσέγγιση που αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους ως θύματα εγκληματικότητας όσο και τα ευρύτερα ανθρώπινα δικαιώματά τους σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν οι οποίες αναγνωρίζουν την «ενδοοικογενειακή» βία ή τη βία «από στενό σύντροφο» όχι ως ζητήματα ιδιωτικής φύσεως αλλά ως ζητήματα που χρήζουν κρατικής παρέμβασης.
Είμαστε εδώ σήμερα για να ακούσουμε τους ειδικούς. Για να μην υπάρχουν πλέον στόματα σφραγισμένα πίσω από καλά ερμητικά κλειστές πόρτες, με τα θύματα κυρίως να αρνούνται να ομολογήσουν τι βιώνουν και τον στενό οικογενειακό κύκλο, που συνήθως γνωρίζει να κλείνει τα μάτια και να θεωρεί ότι πρόκειται για ζήτημα καθαρά κοινωνικό.
Απαιτείται πρώτα απ’ όλα να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ενθαρρύνουν τα θέματα, να μιλήσουν, να καταγγείλουν, αυτό σημαίνει ψυχολογική υποστήριξη, αίσθημα ασφάλειας, εφαρμογή των κανόνων δικαίου, τιμωρίας του θύτη. Παιδεία, πάντα το ιδανικό είναι η πρόληψη παρά η θεραπεία. Οικογένεια, σχολείο, κοινωνικό περιβάλλον για την κατανόηση της έννοιας της ισότητας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *