Κώστας Κιτσάτης: “Η συμμετοχή μας και μόνο σε τελικό παρομοιάζεται με μετάλλιο”

Share Button
Με τους καλύτερους οιωνούς ολοκληρώθηκε η παρουσία του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας στο 86ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, το οποίο διεξήχθη εξ ολοκλήρου σε μια φάση, στις 22-26 Ιουλίου. Η ομάδα της Ηγουμενίτσας παρά τις αντίξοες καταστάσεις που αντιμετωπίζει την τελευταία περίοδο, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας με τέσσερα μετάλλια στις αποσκευές της και την 10η θέση στο σχετικό πίνακα.
Πιο αναλυτικά, τα “κουπιά” του ΔΝΟΗ κατέκτησαν ένα χρυσό μετάλλιο στη τετράκωπο κορασίδων (με τις Καλτσά E., Φιλιού A., Ράπτη E., Καρβούνη E.) και ένα στην οχτάκωπο παίδων (με τους Ριζάκη Ι., Δήμου Δ., Ζέρβα Ι., Τόκα Π., Τζανίδη Ν., Δήμου Π., Γεωργίου Κ., Τσάλλο Φ., Βεζδρεβάνη Α.). Συν τοις άλλοις, η δίκωπος παίδων (με τον Κωλέτση Π. και τον Κολέλη Ε.), καθώς και η τετράκωπος νεανίδων (των Ράπτη Ε., Καρβούνη Ε., Φίλιου Α., Καλτσά Ε.) έλαβαν από ένα χάλκινο.
«Η συμμετοχή μας και μόνο σε τελικό παρομοιάζεται με μετάλλιο»
Αναφορικά με τις διακρίσεις του ΔΝΟ Ηγουμενίτσας στη διοργάνωση, ο Κώστας Κιτσάτης ενημερώνει: «Πήραμε το χρυσό μετάλλιο στη τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου κορασίδων που ήταν το πρώτο αγώνισμα του προγράμματος. Στη πορεία, λάβαμε το χάλκινο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου παίδων, όπου και κατεβάσαμε πολύ καλό πλήρωμα. Όμως, λόγω του καιρού δυσκολευτήκαμε, έχοντας πολλά βουλιάγματα κατά τη διάρκεια της κούρσας. Στην οχτάκωπο, κάνοντας λιγότερα λάθη σχετικά με τα αντίπαλα πληρώματα κερδίσαμε ακόμη ένα χρυσό. Τέλος, το κερασάκι στη τούρτα μπήκε με το χάλκινο μετάλλιο στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου νεανίδων».
«Σίγουρα για ένα σύλλογο σαν τον δικό μας το κάθε μετάλλιο αποτελεί πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Μπορεί για κάποιους μεγάλους συλλόγους η είσοδος ενός πληρώματος σε τελικό να φαντάζει ως κάτι πολύ απλό, αλλά για κάποιον όμιλο της δυναμικότητας μας, η συμμετοχή και μόνο σε τελικό μπορεί να παρομοιαστεί και ως μετάλλιο».
Ερωτηθείς για τον λόγο που ο ΔΝΟ Ηγουμενίτσας δεν έχει αθλητές των μεγαλύτερων ηλικιακά κατηγοριών, ο κ. Κιτσάτης εξηγεί: «Στο πανελλήνιο αγωνιστήκαμε μέχρι την κατηγορία Εφήβων-Νεανίδων, διότι δεν έχουμε αθλητές για την Ανδρών- Γυναικών. Έχουμε πολύ νεαρούς αθλητές, διότι τα παιδιά που βρίσκονται στη τρίτη λυκείου στοχεύουν να φύγουν από την Ηγουμενίτσα, ώστε να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο. Η πόλη μας είναι η μοναδική πρωτεύουσα από τις 54 της Ελλάδας, που δεν διαθέτει πανεπιστημιακό ίδρυμα. Άρα, το μόνο που απομένει να κάνουμε είναι να συμβιβαζόμαστε με αυτή την απώλεια και να συνεχίσουμε με ζήλο τη δουλειά μας».
«Η Ηγουμενίτσα είναι μια επαρχιακή πόλη των 15.000 κατοίκων. Αποτελεί μια κοινωνία με πολύ λίγες σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αθλητών που μπορούμε να προσεγγίσουμε στο άθλημα να είναι περιορισμένος», και συμπληρώνει.
“Δουλειά, πίστη, πειθαρχεία και αγάπη… τα μυστικά της επιτυχίας”
Στη πορεία, ο προπονητής του Ηπειρωτικού ομίλου εκφράζει την εξής άποψη: «Εν ολίγοις, η πορεία μας στο πανελλήνιο μας χαροποιεί, παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να παραμένουμε προσγειωμένοι στα θέλω μας. Μετά από 30 και πλέον χρόνια παρουσίας στο χώρο της κωπηλασίας, έχω μάθει ότι μόνο με δουλειά, πίστη, πειθαρχεία και αγάπη σε αυτό που κάνεις μπορείς να πετύχεις».
“Εννιά πίκρες και μια χαρά”
Όσον αφορά τους θυελλώδεις ανέμους που έκαναν δύσκολο το έργο των Ελλήνων κωπηλατών, ο κ. Κιτσάτης τονίζει: «Υπό κανονικές συνθήκες, η κωπηλασία είναι ένα δίκαιο άθλημα. Έχει απλά μια γραμμή τερματισμού και στην κάθε κούρσα κερδίζει ο καλύτερος. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο διήμερο του πανελληνίου οι αγώνες τελέστηκαν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κάποια μετάλλια κερδήθηκαν και κάποια άλλα χάθηκαν λόγω του καιρού. Συνεπώς, τα πληρώματα με τα λιγότερα λάθη βρέθηκαν πιο μπροστά στη διεκδίκηση των μεταλλίων. Χαίρομαι πολύ για τα παιδιά που κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους. Απεναντίας, στενοχωριέμαι γι’ εκείνα που βγήκαν εκτός διεκδίκησης ή έχασαν πρωτιές λόγω του καιρού. Η ζωή όμως και ο πρωταθλητισμός προσφέρουν εννιά πίκρες και μόνο μια χαρά. Αυτό οφείλουμε να το καταλάβουμε και οι μικροί και οι μεγάλοι».
«Η κωπηλασία μας έχει ανάγκη από υπηρέτες»
Αποσκοπώντας στο να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης για το αύριο της ελληνικής κωπηλασίας, ο έμπειρος προπονητής επισημαίνει: «Αν δρούμε μεμονωμένα θα επικρατεί το διέρρεε και βασίλευε. Πρέπει λοιπόν να λειτουργήσουμε ενωτικά, να σφίγγει ο ένας το χέρι του άλλου από καρδιάς, να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε επίπεδο την ελληνική κωπηλασία, να αφήσουμε στην άκρη τα προσωπικά μας και να δουλέψουμε για το κοινό καλό. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια κενά στη συνεννόηση μας. Όταν κάποιος προσπαθεί να εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα του πολλές φορές αυτό τον τυφλώνει. Στη φάση που βρισκόμαστε, η κωπηλασία μας δεν έχει ανάγκη από οπαδούς, αλλά από υπηρέτες και ο νοών νοείτω».
«Όλοι οι στίβοι της Ελλάδας πρέπει να αξιοποιούνται το ίδιο»
Σκεπτόμενος το ποια θα μπορούσε να ήταν η ιδανική επιλογή για τη διεξαγωγή του Πανελληνίου πρωταθλήματος, ο Κώστας Κιτσάτης αναφέρει: «Πιστεύω ότι αυτή τη περίοδο ο καλύτερος στίβος από άποψη συνθηκών καιρού είναι αυτός των Ιωαννίνων. Εξάλλου, το 70% των αθλητών της κωπηλασίας προέρχεται από το Βόρειο μέρος της χώρας μας. Ποιος ο λόγος να μετακινείται ο μεγαλύτερος όγκος των αθλητών μακριά όταν μπορεί πιο εύκολα να γίνει το αντίθετο; Μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι, πέρυσι η Παμβώτιδα λίμνη φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κάτω των 23. Επίσης, πληροφορήθηκα ότι οι περισσότεροι όμιλοι ήταν υπέρ της λύσης των Ιωαννίνων. Ωστόσο, θεωρώ ότι, όλοι οι στίβοι της Ελλάδας πρέπει να αξιοποιούνται εξίσου».
«Ο ΔΝΟΗ είχε φτάσει ένα βήμα πριν το κλείσιμο»
Σχετικά με τις οικονομικές δυσχέρειες, οι οποίες έχουν ταλανίσει κατά καιρούς τον Δημοτικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας, ο πάλαι ποτέ σωματειακός προπονητής της ολυμπιονίκη Αλεξάνδρας Τσιάβου εξιστορεί: «Για πρώτη φορά ο όμιλος μας παρουσίασε πρόβλημα οικονομικής φύσεως το διάστημα 2007- 2014. Δεν υπήρχαν καθόλου έσοδα, γι’ αυτό είχε φτάσει ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Προσφάτως αντιμετωπίσαμε ξανά πρόβλημα οικονομικής δυσπραγίας. Ευτυχώς, όμως, με τη συνεισφορά ιδιωτών, αλλά και του δήμου Ηγουμενίτσας, μπορέσαμε να το διευθετήσουμε. Αν δεν μας είχαν βοηθήσει, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε ο Δημοτικός Ναυτικός Όμιλος Ηγουμενίτσας. Ως εκ τούτου, τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό. Αν και περάσαμε μια μακρά περίοδο παρακμής, αντέξαμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό γι΄ εμένα. Καταφέραμε να διατηρήσουμε το σύλλογο μας και να προσπαθήσουμε ξανά να βρεθούμε σε μια πιο καλή θέση πανελλαδικά».
“Η επίσκεψη της γερμανικής ομάδας TIB”
Σε δεύτερο χρόνο, ο εκ των ιδρυτών του ΔΝΟΗ κάνει λόγο για την επίσκεψη της γερμανικής ομάδας TIB στην Ηγουμενίτσα: «Η ομάδα του Βερολίνου, η οποία μας είχε φιλοξενήσει πριν από κάτι μήνες στις εγκαταστάσεις της, η TIB, μας επισκέφτηκε για ένα δεκαήμερο. Μέσα από μια πληθώρα δράσεων τους παρουσιάσαμε τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες μας. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια αυθημερόν εκδρομή στον ποταμό Αχέροντα, στη Πάργα και στα Σύβοτα. Τις ημέρες που οι περισσότεροι λείπαμε, λόγω του Πανελληνίου πρωταθλήματος, έμειναν πίσω ορισμένοι αθλητές, προπονητές, καθώς και η ακαδημία μας. Την Κυριακή τους κάναμε μια αποχαιρετιστήρια γιορτή, με μπάρμπεκιου».
«Να πάμε ξανά τον Οκτώβριο στη Γερμανία»
Σχετικά με την εξέλιξη της συνεργασίας των δυο ομίλων, ο πολύπειρος προπονητής δηλώνει: «Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Ήδη, προγραμματίζουμε να πάμε ξανά τον Οκτώβριο στη Γερμανία, με άλλα όμως παιδιά. Την προηγούμενη φορά, οι αθλητές μας γέμισαν τις αποσκευές τους με πολύτιμες εμπειρίες και μαθήματα ζωής. Έμαθαν πολλά γύρω από την κουλτούρα που διαθέτουν εκεί οι άνθρωποι. Αυτό το ταξίδι είχε πολλά να προσφέρει σε όλους μας», και καταλήγει: «Είναι εξαιρετικοί άνθρωποι οι ιθύνοντες την TIB. Μάλιστα, όταν έμαθαν για το οικονομικό μας πρόβλημα, επικοινώνησαν μαζί μας, ώστε να ρωτήσουν το πως μπορούν να βοηθήσουν».
Πηγη – rowit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *