Μυρτώ Λύκα (πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας): Τα μέτρα που θέλουν να ψηφίσουν είναι καταστροφικά, όλοι πρέπει να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Share Button

murto«Τα μέτρα που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι καταστροφικά. Πώς θα ζήσει ένας κτηνοτρόφος όταν καθημερινά πεθαίνουν ζώα του από ασιτία», τονίζει σε συνέντευξη στον ΑγροΤύπο η κ. Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας, η οποία συμμετείχε στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στον κόμβο της Άρτας, στη γέφυρα Καλογήρου.

Υπάρχει συμμετοχή των κτηνοτροφών στις κινητοποιήσεις;
Συμμετείχαμε στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι αυτή την ώρα στον κόμβο της Άρτας, στη γέφυρα Καλογήρου. Καθίσαμε ένα τρίωρο στο δρόμο και στη συνέχεια επιστρέψαμε στις μονάδες μας. Αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο να αφήσουμε τα ζώα μας, αφού αυτό το διάστημα έχουν αρχίσει η γέννες. Επίσης οι μετακινούμενοι ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τις μετακινήσεις των ζώων τους. Όμως και για τους αγρότες του κάμπου είναι πολύ δύσκολο γιατί έχουν πολλές εργασίες (συγκομιδές μανταρινιών, βαμβακιού κ.α.). Παρόλα αυτά πολλοί αρχίζουν να μην νοιάζονται για τις παραγωγές, αφού όσο και να παράγουμε τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα. Υπάρχουν όμως και οι απογοητευμένοι που κάθονται στο σπίτι τους πιστεύοντας ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Έχουμε όμως και τους παραγωγούς που δεν διαθέτουν ούτε τα 20 ευρώ για να πληρώσουν τα εισιτήρια να κατέβουν στην Αθήνα.

Εσείς θα συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 18 Νοεμβρίου;
Φυσικά θα κατέβω μαζί με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο. Εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να γεμίσουμε δύο λεωφορεία. Ένα μήνυμα που πρέπει να το ακούσουν ακόμη και οι Έλληνες καταναλωτές είναι ότι τα μέτρα που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι καταστροφικά. Το καθαρό αγροτικό εισόδημα είναι κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ. Τι φορολόγηση μπορεί να έχει ένα τέτοιο εισόδημα. Είμαι 24 ετών και έχω μεγαλώσει μαζί με ζώα. Ξεκίνησα το επάγγελμα του κτηνοτρόφου από τον Μάρτιο του 2014 και έχω αιγοπρόβατα.

Τι πρέπει να γίνει για να αυξηθεί η ελληνική παραγωγή;
Πρέπει να «ανοίξουν» τα νέα Σχέδια Βελτίωσης για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν χρήματα και να τα αξιοποιήσουν πάνω στα ζώα τους. Σήμερα όταν ανοίγει ένα Σχέδιο βελτίωσης ύψους 100.000 ευρώ ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει τα 50.000 ευρώ. Κανένας δεν έχει αυτά τα χρήματα. Και οι τράπεζες δεν δανείζουν. Πρέπει να δίνονται τα χρήματα όχι στους κτηνοτρόφους αλλά απευθείας στις εταιρείες που μας πουλάνε τα προϊόντα τους.

Έχετε κάποια ενημέρωση για τις πληρωμές;
Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, μάλιστα την Παρασκευή (13/11) θα υπάρξει συνάντηση του Πανηπειρωτικού Συντονιστικού με την ηγεσία στο ΥπΑΑΤ. Έχουμε τις εξισωτικές που είναι απλήρωτες για το 2013 και το 2014. Ακόμη και η ενιαία ενίσχυση του 2014 δεν έχει πληρωθεί σε κάποιους κτηνοτρόφους λόγω της «τεχνικής λύσης» χάθηκαν μεγάλα ποσά για τους κτηνοτρόφους. Ακόμη έχουμε και τη βιολογική κτηνοτροφία που δεν έχει πληρωθεί από το 2012. Όμως όπως όλα δείχνουν και οι Νέοι Αγρότες δεν αναμένεται σε πρώτη φάση να πληρωθούν την ενιαία ενίσχυση του 2015. Είμαι Νέος Αγρότης από το 2014. Πέρσι δεν πληρωθήκαμε την εξισωτική. Φέτος μας ανέφεραν ότι θα πληρωθούμε την ενιαία αν και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα ποσά στο Εθνικό Απόθεμα.

Σταύρος Παϊσιάδης, www.agrotypos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *