Ναυμαχία Συβότων: “Ανυπόστατοι και αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη”

Share Button

Τα ανυπόστατα του αρχαιολόγου Σωτηρίου ΔΑΚΑΡΗ ότι τα σημερινά Σύβοτα πρώην Μούρτος ήταν ακατάλληλα για να λάβει χώρα η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ.

Στα πρόσφατα προηγούμενα άρθρα μας βασιζόμενοι σε φιλολογικές πηγές των αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων αποδείξαμε ότι η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ . μεταξύ Κορινθίων και Κερκυραίων , έλαβε χώρα στο θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων και πουθενά αλλού. Άλλωστε όλοι οι χάρτες που δημοσιεύονται σήμερα στην Google επιβεβαιώνουν το ίδιο γεγονός.
Κατωτέρω θα παρουσιάσουμε κατά λέξη τις εικασίες και τα κείμενα του Αρχαιολόγου Σωτηρίου ΔΑΚΑΡΗ, που οι Αρχαιολόγοι και η Αρχαιολογία Θεσπρωτίας, τα παρουσιάζουν σαν να έχουν βιβλική υπόσταση, για το ότι τα σημερινά Σύβοτα (πρώην Μούρτος) δεν δύνατο κατ’αυτόν να αποτελούν εκεί τοπογραφικό σημείο, ότι έλαβε χώρα η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ .
Ιδού για ποιους λόγους:
Γράφει λοιπόν ότι τα νησιά των Συβότων είναι δύο!!!!
Φαίνεται πως ο εν λόγω δεν είχε πατήσει το πόδι του στο Μούρτο γιατί αν είχε πάει θα διαπίστωνε ότι τα νησιά ήταν και είναι πέντε τον αριθμό, ήτοι:
1) Μπέλλα Βράκα,
2) Αγιος Νικόλαος
3) Μαυρο Ορος
4) Μουρτεμένο
5) Μικρονήσι

Γράφει παράλληλα ότι ο όρμος του Μούρτου δεν βρίσκεται κατά το εώον άκρον της Κερκυραίας την Λευκίμμην.
Το εώον άκρον θα πει το ανατολικό Ακρωτήριο της Λευκίμμης που σήμερα λέγεται Κάβος.
Τι να πει κανείς!!! Όποιος βρεθεί στα σημερινά Σύβοτα και κοιτάξει απέναντι προς την θάλασσα, θα διαπιστώσει οτι απέναντι από τα σημερινά Σύβοτα βρίσκεται το ανατολικό Ακρωτήριο της Λευκίμμης.
Γράφει επίσης ότι τα σημερινά Σύβοτα με το Λιμάνι αυτών και τα Νησιά, ήταν ακατάλληλα για την προσόρμιση των Κερκυραϊκών και των Αθηναϊκών πλοίων.
Τι πάλι να πει κανείς!!!
Αν σήμερα όπως και παλαιά, ένας όρμος όπως τα Σημερινά Σύβοτα και τα πέντε νησιά αυτών που τα περιβάλλουν, σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία, που υποδέχεται σήμερα σημαντικότατο αριθμό σκαφών για αγκυροβόλιο, είναι τα σημερινά Σύβοτα.
Αποδεικνύεται λοιπόν και από αυτά τα ανωτέρω, ότι οι εικασίες του Αρχαιολόγου Σωτηρίου ΔΑΚΑΡΗ ως προς την τοποθέτηση της εν λόγω Ναυμαχίας των Συβότων είναι παντελώς αβάσιμες και ανυπόστατες.
Κατωτέρω τα προαναφερθέντα ανυπόστατα του Αρχαιολόγου Σωτηρίου ΔΑΚΑΡΗ από το Βιβλίο του “Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ” (σελίδες 30-31, παράγραφος 85) αναφορικά με τα σημερινά Σύβοτα πρώην Μούρτος:

 

Μετά τιμής
Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *