Η Ναυμαχία των Συβότων έλαβε μέρος στη θαλάσσια περιοχή των σημερινών Συβότων και πουθενά αλλού

Share Button

Γράφει ο Γρηγόρης ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο προηγούμενο άρθρο μας το οποίο δημοσιεύτηκε  στο ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΠΑΛΜΟ στις 18 Ιανουαρίου 2020 είχαμε  αναπτύξει  ως πηγές  τα κείμενα του αρχαίου Ιστορικού ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ 465-399 π.Χ  και του αρχαίου Γεωγράφου Στράβωνα  60 π.Χ μέχρι  20 μ.Χ  οι οποίοι τοποθετούν  άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι η πολυαίμακτος Ναυμαχία των Συβότων  το  433 π.Χ έλαβε χώρα  στη θαλάσσια  περιοχή των σημερινών Συβότων  ή Μούρτος όπως ελέγετο παλαιότερα.

Γράφουμε πολυαίμακτος διότι κατά την περιγραφή της Ναυμαχίας των Συβότων από τον  Θουκυδίδη, μας γράφει ότι 100 από τις 290 Τριήρεις  καταστράφηκαν και βυθίστηκαν  μέσα στη θάλασσα. Οταν γνωρίζουμε δε  ότι το πλήρωμα μιας Τριήρους αποτελείτο από  200 άτομα ερετικό (κωπηλάτες) και  διοικητικό προσωπικό  και επί πλέον και ορισμένοι περί τους 20 οπλίτες επί του καταστρώματος  για να μάχονται, έχουμε:

100 τριήρεις επί 220  άτομα  ίσον 22.000 και περισσότεροι ήσαν οι φονευθέντες  και οι πνιγέντες σε αυτή τη μεγάλη Ναυμαχία

Στη συνέχεια  ο Γεωγράφος Μαθηματικός, Αστρονόμος ή καλλίτερα για εμάς ο Τοπογράφος  Κλαύδιος ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ 100-170 μ.Χ.   μας δίνει

και αυτός  δεδομένα αριθμητικά αυτή τη φορά  ότι η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ.  έλαβε χώρα  εδώ που είναι τα  σημερινά Σύβοτα δηλαδή: Μετά  το θύαμις άκρα που είναι  και οι θυάμιος ποταμού εκβολαί τοποθετεί την Πόλη Αλμίνη η οποία  πρέπει να είναι η σημερινή Σαγιάδα (Αλμίνη ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία λέξη αλς στη γενική πτώση αλός που θα πει, το αλάτι. Αλλά και το Σιαγιάδα  παραγόμενη από το  βενετσιάνικη  λέξη σαλιάδα,  εκεί που έβγαινε το αλάτι,  έχει την ίδια έννοια).  Μετά  ο Κλαύδιος ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ τοποθετεί την Πόλη Τορώνη η οποία θα έκειτο ή στο σημερινό Λαδοχώρι δίπλα από την Ηγουμενίτσα όπου βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι ή στη Φασκομηλιά κοντά στην Πλαταριά όπου και εκεί βρέθηκαν  αρχαία αντικείμενα.

ΜΕΤΑ δε από την πόλη Τορώνη  τοποθετεί  το Σύβοτα Λιμήν.

Δεν υπάρχει και εδώ λοιπόν καμιά αμφιβολία ότι η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ έλαβε μέρος εδώ στο θαλάσσιο χώρο των σημερινών Συβότων. ήτοι:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *