ΟΑΕΔ: 111.000 νέες θέσεις εργασίας το 2020 μέσω έξι προγραμμάτων απασχόλησης

Share Button

Τη δημιουργία 111.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά των «διορισμών από το παράθυρο» στο δημόσιο τομέα, σημείωσε: «Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα απο πολιτικές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα δώσει την απάντηση στο ζήτημα ανεργίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται για να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων. Η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Όπως είπε «οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι δράσεις δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων αλλά να στρέφονται στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων πρωτίστως ψηφιακών.

«Έτσι, 111.000 άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινούν από φέτος να εκπαιδεύονται, να καταρτίζονται, να εξειδικεύονται ώστε να αποκτούν σταθερά εφόδια για την επόμενη φάση της ζωής τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα μόνο από τα προγράμματα τα οποία πολύ σύντομα το Υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει σε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση. 52.000 νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης, σε τομείς δυναμικούς, όπως η ψηφιακή, η «πράσινη οικονομία», η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. 36.500 άντρες και γυναίκες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες Δήμων και φορέων του Δημοσίου. 3.000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία. 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας. 5.000 γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε και 32.500 συμπολίτες μας που θα παρακολουθήσουν τα νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ με έμφαση κυρίως στην Περιφέρεια. Θα είναι ύψους συνολικά 225 εκατομμυρίων ευρώ κι ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες. Πολιτικές απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα πρόχειρο βάλσαμο σε μία ανοιχτή πληγή. Πρέπει να γίνουν, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένα μόνιμο μέσο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα έξι προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Εκείνοι που παρακολουθούν προγράμματα να αποκτούν δεξιότητες. Ετσι 111.000 άνεργοι συμπολίτες ξεκινούν εκπαίδευση και εξειδίκευση για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

— 52.000 νέοι έως 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακή, «πράσινη οικονομία», αγροδιατροφή και τουρισμό.

— 36.500 θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου

— 3.000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία.

— 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε συγκεκριμένες δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας.

— 5.000 γυναίκες θα εκπαιδευτούν στις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

— 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *