Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Share Button

Μια συνέντευξη τύπου με χαρακτηριστικό το υγρό στοιχείο, παραχώρησε σήμερα Πέμπτη, ο επικεφαλής κ. Σπύρος Ριζόπουλος και μέλη της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», με αφορμή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης, των οποίων τελικώς ως γνωστόν, αναβλήθηκε η συζήτηση (πλωτά στην Παμβώτιδα και ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας).

Η αναφορά στο υγρό στοιχείο έφτασε μέχρι το Ολλανδικό Ρότερνταμ, καθώς ο κ. Ριζόπουλος έδειξε φωτογραφίες πλωτών σταβλικών εγκαταστάσεων από τη χώρα της τουλίπας που ήλθαν σε γνώση του τον τελευταίο καιρό, μέσα από τις συμμετοχές του σε διαδικτυακά διεθνή αναπτυξιακά συνέδρια και συζητήσεις, θέλοντας να τονίσει το βαθμό οπισθοδρόμησης της πολιτικής σκέψης στην Ήπειρο. Με την ευκαιρία της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έπειτα από δύο ολόκληρους μήνες, ο κ. Ριζόπουλος εισαγωγικά άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του συλλογικού οργάνου. «Είναι απλά τραγικός» είπε και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και παρουσίασης θέσεων, αν υπολογίσετε το χρόνο που διατίθεται για τον κάθε επικεφαλής, στο σύνολο του έτους, είναι ζήτημα αν μιλάμε για πάνω από 3 ώρες»

Το Λιμάνι

Επί της ουσίας της συνέντευξης τύπου, το πρώτο θέμα για το οποίο ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε τις θέσεις της παράταξης, είναι η σε εξέλιξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με πιθανή παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε πως προεκλογική θέση των «Οριζόντων Ηπείρου» ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας στο διαγωνισμό, καθώς το Λιμάνι είναι το μοναδικό στοιχείο που δημιουργεί ανάπτυξη για την Περιφέρεια. Εφόσον αυτό το τόλμημα δεν προχωρά, ο κ. Ριζόπουλος εστίασε σε τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν στην ιδιωτικοποίηση: α) η άλλη λειτουργία του Λιμανιού να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της πόλης, ώστε να μην «καταπίνει» την Ηγουμενίτσα το λιμάνι της, καθώς και με την προοπτική του μεγαλώματος του Λιμανιού, θα εισρεύσουν και πολλά αρνητικά στη θεσπρωτική πρωτεύουσα. Πρότεινε συγκεκριμένα να συνδέεται η πόλη με το Λιμάνι, με τη δημιουργία για παράδειγμα ενός μουσείου σε ξεχωριστό σημείο του Λιμανιού. β) Να υπάρξει οπωσδήποτε πρόβλεψη για προσέγγιση καραβιών LNG, ώστε να υπάρχει η εναλλακτική προς τους αγωγούς, παροχέτευση της Ηγουμενίτσας με φυσικό αέριο. Και γ) να υπάρξει πρόβλεψη για το Εμπορευματικό Κέντρο ώστε να απλωθεί η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει το Λιμάνι και στον υπόλοιπο Νομό, όπως στο Δήμο Φιλιατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *