Θεσπρωτιάδα: Η15η Ωδή αφιερωμένη στα κοσμοπολίτικα και πανέμορφα Σύβοτα (+φώτο)

Share Button

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΔΑ: Αρχαία και Νέα Ιστορία της Θεσπρωτίας σε 24 Ωδές σε δεκαπεντασύλλαβους δημοτικούς παραδοσιακούς στίχους, με ιστορικές αναφορές, επεξηγήσεις- και σχόλια.
(Προλεγόμενα το γιατί και τι εστί ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΔΑ-Βλέπε προηγούμενη δημοσίευσή μας).
Κατωτέρω

ΩΔΗ Δεκάτη Πέμπτη (15)

Η εν εν λόγω 15 Ωδή διαπραγματεύεται την κοσμοπολίτικη Κοινότητα των σημερινών Συβότων η οποία κατέστη ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Εγκωμιάζεται από τον ελληνικό αλλά και τον ξένο Τύπο ως η Καραϊβική της Ελλάδας καθότι περιβάλλεται από πέντε νησίδια δημιουργώντας ένα εξαιρετικό φυσικό, σπάνιο και μοναδικό θέαμα .
Ωστόσο η ονομασία ή καλύτερα το τοπωνύμιο “Σύβοτα” πρωταναφέρεται και οφείλεται στον μεγάλο μας Ελληνα Ιστορικό ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ο οποίος μέσα στο Βιβλίο των Ιστοριών του (Βιβλίο’Α-παράγραφοι 44-55) μας περιγράφει αναλυτικά την διεξαγωγή της μεγαλύτερης μεταξύ Ελλήνων Ναυμαχία, μεταξύ Κορινθίων και Κερκυραίων, την περίφημη Ναυμαχία των Συβότων το 433 π,Χ, καθότι διεξήχθη αποκλειστικά στη θαλάσσια περιοχή των σημερινών Συβότων
Μετά την περιγραφή του ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ της Ναυμαχίας των Συβότων η ονομασία παρέμεινε ως Σύβοτα για αυτό ανελλιπώς αναφέρεται το ίδιο απ’ όλους τους Αρχαίους Ελληνες Γεωγράφους και Ιστορικούς όπως ο Στράβων και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος μέχρι των σημερινών Ιστορικών όπως του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και πάσης Ελλάδος Μελετίου Γεωγράφου, του Γάλλου Φραγκίσκου ΠΟΥΚΕΒΙΛ, του Αγγλου Νικολάου HAMMOND και τόσον άλλων. Αν και σταδιακά διατήρησε και άλλες ονομασίες όπως Βόλια ή Μούρτος, εν τούτοις η ονομασία Σύβοτα είχε παραμείνει από την αρχαιότητα.

Αυτά δεν τα γράφουμε μόνο εμείς αλλά τα επαναλαμβάνουμε από άλλους που έχουν γράψει κατά καιρούς.

Κατωτέρω η Ωδή της Κοινότητας των Συβότων

Να σημειωθεί ότι πέρυσι κατά την εορτή της ετησίας πανηγύρεως που γίνεται στα Σύβοτα, η εν λόγω Ωδή ηχογραφήθηκε και την χορέψαμε δημοσίως αποσπώντας τα θερμά συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων.

Κατωτέρω οι στίχοι:

Ποιό είν’ εκείνο το Χωριό
Με τις πολλές τις χάρες
Μετά πολλά παινέματα
Τις χίλιες εμορφάδες ;;;
Επωδή
Μες στο ντουνιά με τίποτα
Δεν σας αλλάζω Σύβοτα
Δεν σας αλλάζω Σύβοτα
Μες στο ντουνιά με τίποτα
Μήτε μ όλα τ ασημικά
Κι όλα του κόσμου τα καλά
2
Ποιό είναι εκείνο το Χωριό
Της Θεσπρωτιάς καμάρι
που λάμπει σαν Αυγερινός
Και δυό ημερών Φεγγάρι;;

Επωδή: Το ίδιο ως άνω
3
Έχει κι αρχαίο όνομα
Για περισσό στολίδι
Δώρημα φιλοδώρημα
Τ αρχαίου ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ !!!

Επωδή: Το ίδιο ως άνω

Σημείωση. Ο παρών Συγγραφέας της Θεσπρωτιάδας υπήρξε και Στιχουργός πολλών Δημοτικών και Λαϊκών Τραγουδιών με καταξιωμένους ερμηνευτές τους αλησμόνητους, Στέλλιο ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ , Αλέκο ΚΙΤΣΑΚΗ αλλά και τους σύγχρονους όπως Στέλλιο ΜΠΕΛΛΟ, Αντώνη ΚΥΡΙΤΣΗ, Κώστα ΠΑΙΛΑ και άλλους πολλούς.
Έτσι ορισμένες ωδές της ΘΕΣΡΩΤΙΑΔΑΣ απευθύνονται για να γίνουν περισσότερο δημοτικά τραγούδια και μάλιστα σε Ηπειρώτικο ήχο και ρυθμό, όπως και έχουν γίνει ορισμένα που θα παρουσιάσουμε προσεχώς.

ΤΟ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟΝ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΥΒΟΤΑ

Η λέξη προέρχεται αναμφίβολα από την λέξη ο, η  Σύς που θα πει Χοίρος, Γουρούνι, αλλά όχι και από το ρήμα βόσκω, δηλαδή εκεί που έβοσκαν οι Σύες δηλαδή οι Χοίροι ή τα Γουρούνια.
Ο Θουκυδίδης άλλωστε στην περιγραφή της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ. μας αναφέρει ότι και τα νησιά Σύβοτα αλλά και όλη η περιοχή, ήταν έρημος, δηλαδή ακατοίκητη
Το πιθανότερο είναι να προέρχεται η λέξη από την ομηρική λέξη Συβόσιον. Η λέξη Συβόσιον αποτελείται από την λέξη ο, η Συς, αλλά η λέξη Συβόσιον στα ομηρικά χρόνια έχασε την πρωταρχική έννοιά της και σήμαινε αγέλη ζώων, ήτοι αδιάκριτα αν ήταν Σύες ή Γίδες; ή πρόβατα ή Βόδια.
Τούτο παρατηρείται στην Ιλιάδα του Ομήρου Ραψωδία Λ,679 ήτοι: “Τόσσα συών συβόσια, τοσ αιπόλια πλατέ αιγών” δηλαδή “Τόσα Γουρουνιών κοπάδια, τόσα μεγάλα κοπάδια από γίδες.

Επειδή όμως τα αρχαία Σύβοτα ήταν γνωστά ως συστάδα από νησίδια κυρίως, στη συνέχεια Σύβοτα από τη λέξη Συβόσιον σήμαινε Αγέλη, συστάδα Νήσων ή καλύτερα Κοπάδι Νήσων. Δηλαδή αντί ετυμολογικής καθαράς σημασίας έλαβε γεωγραφικό, ήτοι μορφολογικό πλέον χαρακτήρα.
Αυτή δε η εκδοχή είναι όχι μόνο ικανοποιητική Γραμματικά στην αρχαία Ελληνική Γλώσσα αλλά και μάλλον η πραγματική.

Τί έλεγε ο Θουκυδίδης για περιόδους κρίσης

Ο αρχαίος ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ 465-400 π.Χ. ο Ιστορικός ο πιο βαθύς της Αρχαιότητας.
Πρωτανέφερε στο Βιβλίο των Ιστοριών του το τοπωνύμιο Σύβοτα και μας περιέγραψε αναλυτικά την Ναυμαχία των Συβότων του 433 π,χ .

Η αναπαράσταση της ναυμαχίας των Συβότων 

 

Σύβοτα Θεσπρωτίας: Βουτιές ανάμεσα σε… φιόρδ (pics) | Έθνος

Σύβοτα: Ταξίδι στο αγκυροβόλι του Μπαρμπαρόσα - iTravelling

Blue lagoon beach - Sivota - Εικόνα του Σύβοτα, Ηγουμενίτσα ...

Οι 10 καλύτερες παραλίες στα Σύβοτα | Travelpass.gr

 

Μετά τιμής

Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας Ελληνιστής
Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόννης
Πρόεδρος του ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ
ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ

ΥΓ) α) Βλέπε και Ωδή Θεσπρωτιάδας για τον θεσπρωτικό ποταμό Αχέροντα των αρχαίων
β) Ακολουθούν άλλες Ωδές απο τη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *