Το μετέωρο βήμα των Συλλόγων

Share Button

pinakasΤου Σπύρου Μητσέλου

Γραμματέας ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Διαγκωνισμός των δικτύων μικροεξουσίας έχει προκύψει στην Εκπαίδευση ενόψει των αλλαγών στον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και των τοπικών διοικήσεων Εκπαίδευσης. Με δεδομένη την κουτσουρεμένη συμμετοχή των Συλλόγων και τις τελικές αποφάσεις ακόμη ανοιχτές, κάθε ομάδα επιδιώκει να προωθήσει το δικό της ρόλο, να διατηρήσει ή να αποκτήσει πλεονέκτημα στον αγώνα δρόμου για μια θέση στη Διεύθυνση. Ακούμε και διαβάζουμε για τη σημασία του Μεταπτυχιακού για την διοίκηση ενός σχολείου, την πρωτοκαθεδρία του παλιότερου εκπαιδευτικού, τις δεξιότητες που προσφέρει η επιμόρφωση Β΄επιπέδου, το αυτονόητο της προηγούμενης διοικητικής εμπειρίας, την ανάγκη προσμέτρησης της β΄ ξένης γλώσσας και των πιστοποιήσεων που με ζήλο συνέλεγαν αρκετοί την περίοδο της αξιολόγησης… Όλες οι τεχνικές της επιχειρηματολογίας έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηριχθούν τόσο διαφορετικά και αντικρουόμενα κριτήρια, που – κατά σύμπτωση – ευνοούν κάθε φορά τους υποστηρικτές τους!

Δημοκρατία στα σχολεία
Και, όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το Υπουργείο είχε την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στη μεγάλη δημοκρατική τομή που είχε ανάγκη η Εκπαίδευση: την εκλογή των διευθύνσεων των σχολείων κατευθείαν από τους Συλλόγους διδασκόντων. Θα αρκούσαν – για τον εξορθολογισμό του συστήματος – κάποιες βασικές προϋποθέσεις και, ίσως, κάποιοι στοιχειώδεις μηχανισμοί ελέγχου από την κεντρική ή τοπική διοίκηση ως αντιστάθμισμα. Η ευκαιρία ήταν μοναδική. Το προηγούμενο ιεραρχικό μοντέλο είχε δοκιμαστεί σκληρά και καταρρεύσει μαζί με την απόπειρα της αξιολόγησης. Η έως τώρα κομματική διαχείριση των θέσων μέσω της ποσόσωστης (60% – 40% ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) είχε απονομιμοποιήσει τα λεγόμενα «αντικειμενικά» κριτήρια και είχε αφαιρέσει το φωτοστέφανο της «αξιοκρατίας». Δε χρειαζόταν να περιμένουμε να «ωριμάσουν οι Σύλλογοι». Ποτέ κανείς δεν είναι έτοιμος. Έτοιμος γίνεται, όταν οι συνθήκες μεταβάλλουν τις συνειδήσεις και απαιτούν την προσαρμογή των συμπεριφορών. Είναι πολύ πιθανό – σχεδόν βέβαιο – ότι πολλοί σύλλογοι θα επέλεγαν με ψηφοφορία συντηρητικούς διευθυντές. Αυτό από μόνο του έχει μικρή σημασία ή ίσως και καθόλου. Αυτό που έχει τη μεγάλη σημασία είναι ότι ο σύλλογος συνειδητοποιεί τη δύναμή και το ρόλο του και τίθεται προ των ευθυνών του. Αυτό από μόνο του συνεπάγεται τεράστια αλλαγή στη συνείδηση του εκπαιδευτικού και στη λειτουργία του σχολείου.

Δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ…
Το πιθανότερο είναι – με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου – ότι το νέο σύστημα επιλογής θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αναπαραγωγή του υπάρχοντος δικτύου εξουσίας. Πρόκειται για δευθυντές που λειτούργησαν πειθήνια την περίοδο της αξιολόγησης και ανήκαν στο μνημονιακό μπλοκ. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν την προηγούμενη περίοδο απέναντι από το σωματείο. Το μειωμένο ποσοστό του συλλόγου θα αποθαρρύνει οποιονδήποτε νέο συνάδελφο να διεκδικήσει ρόλο, ενώ ο σύλλογος θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να αμφισβητήσει το βάρος των αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς θα παρουσιαστεί ότι αρνείται την «αξιοκρατία». Ακόμη και αν οι εκογές στους Συλλόγους προηγηθούν, όλοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το «νικητή». Ο αποδυναμωμένος ρόλος του Συλλόγου είναι ενδεχόμενο να καταντήσει διακοσμητικός ή προσχηματικός. Το ίδιο θα συμβεί και με τις θέσεις των προισταμένων των διυθύνσεων, οι οποίες θα καταληφθούν από ανθρώπους αυτού του χώρου (αν όχι τους ίδιους τους προηγούμενους) μέσω της εκλογής τους από τους «νέους» διευθυντές. Αυτή τη φορά … δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ.

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής

Αν το Υπουργείο φοβήθηκε να παραχωρήσει στους Συλλόγους την αποκλειστική ευθύνη της εκλογής των διευθύνσεων, μπορεί – την τελευταία στιγμή – να τους εμπιστευθεί ένα πιο σημαντικό ρόλο. Η αντιστροφή των ποσοστών (67% η γνώμη του Συλλόγου και 33% τα «αντικειμενικά κριτήρια) θα είναι μια θετική εξέλιξη που θα βγάλει τους Συλλόγους από τον κίνδυνο αυτοπαγίδευσης. Οι δυνάμεις της εκπαιδευτικής Αριστεράς οφείλουν να πιέσουν πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί των σχολείων έχουμε τη δική μας συνδρομή τα τελευταία δύο χρόνια στην πολιτική ανατροπή της 25ης Ιανουαρίου.

Μητσέλος Σπύρος
Γραμματέας ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΗΓΗ:https://www.alfavita.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *