Το σημείο των σημερινών Συβότων στο οποίο είχαν χτιστεί τα δύο τρόπαια κατά την Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ.-Πρώτη δημοσίευση

Share Button

Η πολυαίμακτη Νυμαχία των Συβότων  το 433  π. Χ (σκοτώθηκαν και πνίγηκαν πάνω από 25.000 Ελληνες οπλίτες τη στιγμή που κατεστράφησαν και βυθίστηκαν μέσα στη θάλασσα  στο θαλάσσιο χώρο των Συβότων κατά τη διήγηση του Ιστορικού ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ 100 Τριήρεις ). ήταν η τρίτη σύγκρουση μεταξύ των Κορινθίων και των Κερκυραίων. Η αφορμή αυτής της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ. ήταν  η αρχαία ελληνική Πόλη Επίδαμνος ή Δυρράχιο  επί αλβανικού σήμερα εδάφους. Και οι τρεις αυτές συρράξεις μεταξύ  Κορινθίων και Κερκυραίων εξιστορούνται με  μεγάλες λεπτομέρειες από τον αρχαίο  μας  Ιστορικό τον ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ  στις αρχές του  πρώτου Βιβλίου των Ιστοριών  αυτού .

Η αρχαία ελληνική πόλη Επίδαμνος  είχε ιδρυθεί το πρώτο  από τους Κορίνθιους.  Ιδρυτής αυτής φέρεται ο Κορίνθιος Καλλίας  το  627 π.Χ. Ήταν επομένως αποικία των Κορινθίων η Επίδαμνος , όπως αποικία των Κορινθίων  ήταν επίσης και όλη η νήσος Κέρκυρα ιδρυθείσα το 735 π.Χ. από τον Κορίνθιο  Χερσικράτη της οικογενείας των  Βακχιάδων.

Με την πάροδο του χρόνου από της ίδρυσης της Επιδάμνου  οι Κερκυραίοι έγιναν οι  κυρίαρχοι αυτής της Πόλης  γεγονός που δεν ανέχονταν οι Κορίνθιοι.  Αλλά επιπρόσθετα αυτοί οι Κερκυραίοι  θέλοντας παράλληλα την πλήρη ανεξαρτησία του νησιού τους την Κέρκυρα, υποτιμούσαν τους Κορίνθιους και δεν απέδιδαν  τις τιμές και την πρωτοκαθεδρία  στις γιορτές τους  όπως έκαναν τότε  οι λοιπές αποικίες. Ακόμα χειρότερο περιφρονούσαν παντελώς  τους Κορίνθιους διότι τους έλεγαν,  εμείς καταγόμεθα από τους  Φαίακες  οι οποίοι πρόγονοί μας  ζούσαν πριν έλθετε  εσείς στα μέρη μας. Τι θέλετε λοιπόν εδώ στα δικά μας μέρη!!

Υπό τέτοιες συνθήκες ήταν λοιπόν αναπόφευκτες οι τρεις πολεμικές συγκρούσεις  μεταξύ Κορινθίων και Κερκυραίων με πρωτη αφορμή, την Πόλη Επίδαμνο την οποία είχαν καταλάβει στρατιωτικά οι Κερκυραίοι εις βάρος των Κορινθίων. .

Η πρώτη  σύγκρουση για την Επίδαμνο  έγινε  περί το έτος 437 π.Χ.. Προς αυτό  οι  Κορίνθιοι για να επιβάλουν την τάξη  και να ανακαταλάβουν πλήρως τον έλεγχο της Επίδάμνου, αυτή τη πρώτη φορά ήρθαν με πλοία μέχρι το Ακτιο της σημερινής Πρέβεζας και μετά δια ξηράς με πολύ στρατό βάδισαν διασχίζοντας  τις κοιλάδες  του σημερινού  ποταμού Λούρου και εν συνεχεία  δια μέσω των πεδιάδων των σημερινών Ιωαννίνων έφθασαν   πάντοτε δια ξηράς στη συνέχεια μέχρι την Πόλη Απολλωνία επί αλβανικού εδάφους σήμερα. Εκεί όμως σταμάτησαν την επέλασή τους διότι  εμποδίστηκαν στρατιωτικά να προχωρήσουν   από του Κερκυραίους και τους συμμάχους αυτών τους Ιλλυριούς. Ετσι οι Κορίνθιοι υποτιμητικά επέστρεψαν άπραγοι στην Πατρίδα τους.  Δεν ξέχασαν όμως  την ήττα και  την πρώτη  προσβολή  που υπέστησαν.

Η δεύτερη σύγκρουση μεταξύ Κορινθίων και Κερκυραίων έγινε το 435 π.Χ. δια θαλάσσης αυτή τη φορά. Ξεκινώντας από την Κόρινθο με 70 πλοία και δύο χιλιάδες οπλίτες έφθασαν στο Ακτιο της σημερινής Πρεβεζας και στη συνέχεια έπλευσαν προ συνάντηση των Κερκυραίων για να ναυμαχήσουν. Οι Κερκυραίοι οι οποίοι τους παρακολουθούσαν  προσέτρεξαν προς συνάντησή τους. Κατά τη Ναυμαχία αυτή  την οποία οι Ιστορικοί ονόμασαν  Ναυμαχία της ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ οι Κερκυραίοι κατανίκησαν τους  Κορίνθιους . Ως νικητές  δε οι Κερκυραίοι έστησαν  και ένα Τρόποιαο Νίκης  στο ανατολικό ακρωτήριο της Λευκίμμης το οποίο σήμερα λέγεται Κάβος.

Ύστερα από αυτές τις αλλεπάλληλες υποτιμητικές ήττες, οι Κορίνθιοι οι οποίοι τότε ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη, απεφάσισαν, ύστερα από άκαρπες  συνομιλίες που είχαν προηγουμένως με τους Αθηναίους, λόγω της τριακονταετούς Συνθήκης, να επιτεθούν  ξανά εναντίον της  Κέρκυρας  με πρόθεση να την καταλάβουν εξ ολοκλήρου. αυτή τη φορά. Ετσι με αυτή την τρίτη σύρραξη  φθάνουμε αναπόφευκτα στην ξακουστή Ναυμαχία των Συβότων  η οποία έγινε αρχές κατά τον Σεπτέμβριο μήνα του έτους 433 π.Χ.

Ηταν δε η μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών μεταξύ Ελλήνων και μάλιστα περισσότερο πολυαίμακτη ακόμη και από εκείνη τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.  των Ελλήνων εναντίον των Περσών. Συνολικά  και από τις δύο παρατάξεις, έλαβαν μέρος σ’αυτή τη Ναυμαχία των Συβότων 290 κατάφρακτες τριήρεις οι οποίες ήταν το κατ εξοχή πολεμικό πλοίο της εποχής. Προς σύγκριση, κατά την Ναυμαχία της Σαλαμίνας  το 480 π.Χ. όπου έλαβε μέρος ισάριθμος αριθμός Τριήρεων από πλευράς Ελληνων, οι Τριήρεις αυτών  κατά τη ναυμαχία αυτή ήταν άφρακτες δηλαδή το κατάστρωμα  ήταν άφρακτο ήτοι χωρίς προστασία και προφύλαξη και έτσι οι 170 κωπηλάτες σε κάθε Τριήρη  μπορούσαν εύκολα να  χτυπηθούν από τον εχθρό με βέλη και ακόντια.

Αφού προετοιμάστηκαν καλά οι Κορίνθιοι, με 150 Τριήρεις δικές τους και συμμαχικές, έφθασαν  προ όψεως  του ανατολικού ακρωτηρίου της Λευκίμμης και αγκυροβόλησαν οι Κορίνθιοι  όπως γράφει ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ στο Χειμέριο  της Ελαιάτιδος της Θεσπρωτίδος, το οποίο Χειμέριο είναι κοντά  στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, την Αχερουσία λίμνη και την αρχαία Πόλη Εφυρα.  Εδώ λοιπόν πριν από τη Ναυμαχία στρατοπέδευσαν οι  Κορίνθιοι

Από την πλευρά τους οι Κερκυραίοι  με 110 Τριήρεις αγκυροβόλησαν στη νησιά  Συβοτα  ενω ο πεζός στρατός αυτών από χίλιους οπλίτες είχε στρατοπεδεύσει απέναντι από τα σημερινά Σύβοτα στο ανατολικό ακρωτήριο  της Λευκίμμης. Η αμυντική γραμμή λοιπόν των Κερκυραίων σε πλοία και στρατό ήταν η γραμμή:

Ακρωτήριο Λευκίμμης και σημερινών Συβότων.

Θέλοντας να τους  πιάσουν εξ απροόπτου οι Κορίνθιου τους Κερκυραίους, ξεκίνησαν για να ναυμαχήσουν, φεύγοντας από το Χειμέριο, έχοντας τρόφιμα και νερό για τρεις ημέρες  τη νύχτα πριν τα ξημερώματα. Εν τω μεταξύ οι Κερκυραίοι που τους παρακολουθούσαν και από τα Σύβοτα  αλλά και από το ανατολικό ακρωτήριο της Λευκίμμης βρέθηκαν καλώς προετοιμασμένοι αντιμέτωποι αυτών και πανέτοιμοι  να ναυμαχήσουν.

Όλη την ημέρα μάχονταν και οι δύο λυσσαλέα αλλά η νίκη έκλεινε προς το μέρος των Κορινθίων των οποίων ένα μέρος από τα πλοία τους είχε καταλάβει ακόμη και το Ερημο  δηλαδή το ακατοίκητο Λιμάνι των Συβότων όπως το αναφέρει ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.

Ύστερα από μια μικρή παύση για να συλλέξουν τους νεκρούς  και ενώ  είχε  ηχήσει ο παιάνας για μάχη προς τα τέλη του απογεύματος  της ίδιας ημέρας για να ναυμαχήσουν εκ νέου, οι Κορίνθιοι άρχισαν αιφνίδια να οπισθοχωρούν κρούοντας πρύμναν προς τα οπίσω  γιατί είδαν πρώτοι αυτοί να έρχονται από  την πλευρά των νήσων Παξοί, 20 νέες Αθηναϊκές  Τριήρεις τις οποίες έσπευσαν  να αποστείλουν οι Αθηναίοι  προς βοήθεια  των Κερκυραίων καθότι οι δέκα πρώτες  που είχαν αποστείλει νόμιζαν ότι δεν επαρκούσαν. Ετσι το σύνολο των Αθηναϊκών Τριήρεων με αυτές τις  νέες είκοσι, Τριήρεις ανέρχονταν πλέον σε τριάντα.

Και νομίζοντας οι Κορίνθιοι, γράφει ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ότι θα ήσαν περισσότερες από είκοσι και ενώ άρχιζε να σουρουπώνει όλως ξαφνικά  άρχισαν να  οπισθοχωρούν. Οι Κερκυραίοι που δεν έβλεπαν τις είκοσι συμμαχικές αθηναϊκές Τριήρεις, γιατί από τη θέση που ήταν τους εμπόδιζε να τις δουν  γιατί υψώνετο μπροστά τους το ακρωτήριο της Λευκίμμης, εξεπλήττοντο γράφει ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ οι Κερκυραίοι για αυτή την ξαφνική οπισθοχώρηση των Κορινθίων ενώ πριν από λίγο αυτοί οι Κορίνθιοι ήσαν οι προσωρινοί νικητές.

Στη συνέχεια τα είδαν αυτά πλοία  και οι  Κερκυραίοι και επειδή ήλθε η νύχτα  διεκόπησαν οι εχθροπραξίες .

Την άλλη μέρα  άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες μεταξύ κυρήκων που είχαν στείλει οι Κορίνθιοι με τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι αξίωσαν από τους Κορίνθιους, ότι δύνανται να φύγουν ανενόχλητοι, αρκεί να μην επιτεθούν εναντίον των Κερκυραίων ή  σε καμιά άλλη Πόλη σύμμαχο της Κέρκυρας. Με αυτές τις συνθήκες οι Κορίνθιοι επέστρεψαν πάλι  στη Κόρινθο.

Πριν όμως εγκαταλείψουν το πεδίο της Ναυμαχίας των Συβότων  οι μεν Κορίνθιοι έστησαν ένα Τρόπαιο Νίκης στην ξηρά επί του Λιμένους των Συβότων ο οποίος όπως αναγράφει ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ήταν έρημος δηλαδή ακατοίκητος. Οι Κερκυραίοι  επειδή διεκδικούσαν και αυτοί τη νίκη αντέστησαν ένα άλλο Τρόπαιο Νίκης  επί  της μιάς  εκ των πέντε νήσων των Συβότων.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Και τώρα γεννάται το ερώτημα: σε ποιό σημείο των σημερινών Συβότων είχαν χτιστεί αυτά τα δύο τρόπαια τα οποία  υποθέτουμε θα ήταν κατασκευασμένα από πέτρα.

Θα αρχίσουμε την έρευνά μας  με την τοποθέτηση  του τροπαίου  πρώτα των  Κερκυραίων το οποίο ήταν χτισμένο πάνω σε ένα από τα πέντε  νησιά των Συβότων (Μπέλλα Βράκα, Αγιος Νικόλαος, Μαύρο Ορος, Μουρτεμένο και Μικρονήσι ). Το πιο πιθανό νησί να είχε χτιστεί αυτό το τρόπαιο των Κερκυραίων πρέπει ναι είναι το σημερινό  νησί των Συβότων που λέγεται Αγιος Νικόλαος. Ιδού ο λόγος:

Επισκεφτήκαμε πολλές φορές αυτό νησί με τον  άλλοτε Αντιπρόεδρο του ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ τον  ακούραστο, αλησμόνητο  και αείμνηστο  αιδεσιμώτατο  Ευάγγελο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ καθώς και με τον εκ Συβότων κάτοικο  και φίλου μου Νικόλαο  ΜΗΤΣΗ. Πάνω σε αυτό νησί καθώς  φθάνουμε από το Λιμάνι των Συβότων  και λίγο πιο πάνω  από κάτι πηγάδια, προς τα αριστερά, ευρίσκεται χτισμένο και σώζεται και σήμερα ένα σημαντικό από πλευράς  αρχιτεκτονικής οίκημα  μεγάλου μεγέθους σε μορφή Κάστρου αλλά σε απελπιστική κατάσταση καθότι δίπλα και μέσα έχουν φυτρώσει  θάμνοι,  δέντρα και άλλα χαμόκλαδα. Οι τοίχοι ωστόσο είναι λίαν ορατοί και σήμερα.

Το εν λόγω οίκημα άγνωστο μέχρι σήμερα στις Δημόσιες Υπηρεσίες βρίσκεται προς την ανατολική πλευρά αυτού του νησιού  προς κατεύθυνση δηλαδή της Κοινότητας της σημερινής Πέρδικας ή της Πόλης  Πάργας. Για την κατασκευή λοιπόν αυτού του οικήματος  πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν και οι πέτρες από το Τρόπαιο των Κερκυραίων  της Ναυμαχίας  των Συβότων το 433 π.Χ. .

Να γιατί είχε επιλεγεί αυτό το σημείο νομίζουμε  για την ανοικοδόμηση αυτού του σημαντικού « οικήματος» το οποίο  ας επαναλάβουμε σώζεται σήμερα.

Το άλλο Τρόπαιο Νίκης το οποίο είχαν χτίσει οι Κορίνθιοι στην ξηρά επί του Λιμένος των Συβότων πρέπει να ήταν χτισμένο  πάνω στον πιο σημαντικό λόφο ο οποίος υψώνεται άνωθεν μπροστά από το σημερινό Λιμάνι των Συβότων, στην κορυφή αυτού του λόφου. Σήμερα είναι χτισμένο εκεί ένα από τα πιο παλαιά αρχοντικά σπίτια των σημερινών Συβότων.

Και  τούτο γιατί, έστησαν και αντέστησαν  χρησιμοποιεί  ως όρους ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ. Κατά συνέπεια τα εν λόγω Τρόπαια Νίκης  ήταν χτισμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες να τα βλέπουν χτισμένα το ένα απέναντι από το άλλο.

Οι τόσο λεπτομερειακές πληροφορίες οι οποίες μας  δίδονται από τον Θουκυδίδη για την εν λόγω Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ., επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ή ήταν  αυτόπτης μάρτυρας  αυτής της ναυμαχίας των Συβότων  ή και το πιθανότερο πήρε τις πληροφορίες αυτές από σημαντικό μάρτυρα της εποχής.

Είχαμε  επιστήσει την προσοχή στις Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες της  Θεσπρωτίας κατά το παρελθόν με την παράκληση να  γίνουν ενέργειες για το εν λόγω οίκημα. Δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής ενέργειες επ’αυτού, όπως δεν υπήρξαν ενέργειες και για τον εντοπισμό και ενδεχομένως την ανεύρεση  των εκατό βυθισμένων Τριήρεων με τον εξοπλισμό αυτών που αναφέρει ο Θουκυδίδης  που βυθίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή των σημερινών Συβότων.

Επανερχόμεθα σήμερα πάλι και  γραπτώς ευελπιστώντας ότι αρμόδιες Υπηρεσίες διαβάζοντας  την παρούσα  πραγματεία μας  θα θελήσουν να κάνουν  μια επίσκεψη στο νησί αυτό των Συβότων Αγιος Νικόλαος  να δούν και να εκτιμήσουν  από κοντά τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν αναφορικά με τα δυο αρχαία τρόπαια νίκης και το σημαντικό παλαιό αυτό «ΟΙΚΗΜΑ» που βρίσκεται επί του νησιού των Συβότων Αγιος Νικόλαος του οποίου η παρουσία ήταν  μέχρι στιγμής άγνωστη και που όλοι μας το αγνοούσαν..

Είδομεν.

Η παρούσα πραγματεία μας  πλην του Θεσπρωτικού Τύπου Ηγουμενίτσας κοινοποιείται και σε ορισμένες Δημόσιες Υπηρεσίες στην Ηγουμενίτσα.

Μετά τιμής

Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ

 ΥΓ:Οι λίγες  ευτυχώς   δύο   θεωρίες  ότι η Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ. έγινε στα  ανύπαρκτα για εμάς δώδεκα τον αριθμό όπως γράφουν νησιά στις εκβολές του ποταμού Θύαμη ή Καλαμά , (μα τόσο τερατώδης αναρωτιόμαστε ήταν αυτός  ο ποταμός Θύαμις ή Καλαμάς που τα εξαφάνισε και τα δώδεκα αυτά νησιά και δεν μας άφησε  έστω  και ένα σήμερα  για δείγμα !!!) ανήκουν σε προσωπικές κερδοσκοπικές,  αβάσιμες  εκδοχές, εικασίες, υποθέσεις  συγχρόνων Συγγραφέων του περασμένου αιώνα οι οποίες πρέπει να χαρακτηρίζονται ως πλήρως  ιστορικά ατεκμηρίωτες βλέπε  μυθολογικές, καθότι δεν συνάδουν αντικειμενικά, ούτε με την τοπογραφική περιγραφή του Θουκυδίδη της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ.,αλλά  ούτε με τις φιλολογικές  πηγές περί των αρχαίων Συβότων των εν συνεχεία αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων  των οποίων  τα κείμενα δια το θέμα αυτό είχαμε την τιμή και ευχαρίστηση να παραθέσουμε κατά λέξη σε  προηγούμενα δημοσιεύματά μας στον Τύπο.της Ηγουμενίτσας

Φωτογραφία του τοίχου του ΟΙΚΗΜΑΤΟΣ το οποίο βρίσκεται χτισμένο επί του νησιού των σημερινών Συβότων Αγιος Νικόλαος. όπου πιθανότατα στη σημείο αυτό είχε υψωθεί το Τρόπαιο Νίκης από πλευράς τον Κερκυραίων κατά την Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *