Βασίλης Γιόγιακας: το Υπουργείο ενέκρινε ενίσχυση de minimis για τους μικρομεσαίους υδατοκαλλιεργητές

Share Button

Την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με τον κανόνα de minimis ανακοίνωσε ο Βασίλης Γιόγιακας από το βήμα της Βουλής. Κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο  για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα ο βουλευτής Θεσπρωτίας ευχαρίστησε τον Υπουργό Μάκη Βορίδη και την αρμόδια Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή για την ικανοποίηση του αιτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ) να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ​. «Δίνεται μια ανάσα ρευστότητας σε έναν πολύ σημαντικό για τη Θεσπρωτία παραγωγικό κλάδο, ρευστότητα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση των αποθεμάτων που έχουν μείνει αδιάθετα. Εύχομαι να έχουμε σύντομα καλά νέα και για την αποζημίωση των παραγωγών αμνοεριφίων», σημείωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο στάθηκε στις διατάξεις με τις οποίες αυστηροποιούνται οι διοικητικές κυρώσεις και προβλέπονται για πρώτη φορά ποινές κυρώσεις σε περιπτώσεις «ελληνοποίησης» αγροτικών προϊόντων. «Πρόκειται για χρόνια αιτήματα παραγωγών που έβλεπαν τα ποιοτικά τους προϊόντα να απαξιώνονται, και τους επιτήδειους ανταγωνιστές τους συχνά να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών» τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι ευχάριστο το ότι τόσο η αντιπολίτευση – τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της – όσο και οι φορείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα των διατάξεων που συζητούμε σήμερα και αύριο.

Και ότι η κριτική που έγινε επί της ουσίας των διατάξεων ήταν περιορισμένη …

Γιατί, επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν είναι κριτική επί της ουσίας το να μιλάει κανείς για νομοσχέδιο χωρίς στρατηγική ή «χωρίς υπεραξία».

Μήπως δεν είναι στρατηγική επιλογή της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης η πάταξη των ελληνοποιήσεων;

Μήπως δεν είναι στρατηγική επιλογή η προτεραιότητα στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία;

Δεν είναι προτεραιότητά μας η στήριξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων με εξαγωγικές δυνατότητες;

Ασφαλώς και είναι!

Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μεταρρυθμίσεις δε γίνονται μόνο με τα λεγόμενα εμβληματικά νομοσχέδια.

Γίνονται και με μικρότερες, στοχευμένες παρεμβάσεις με πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι νομίζεται…

Αν κάποιοι εξακολουθούν ωστόσο να αναρωτιούνται για την αξία που έχει το παρόν νομοσχέδιο, ας ρωτήσουν τους έλληνες παραγωγούς:

Τους κτηνοτρόφους, τους αυγοπτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους.

Γιατί αυτοί προστατεύονται, τα δικά τους προϊόντα προστατεύονται, ο δικός τους μόχθος προστατεύεται!

Ξεκινώντας από την πολύ πιο αυστηρή αντιμετώπιση των λεγόμενων «ελληνοποιήσεων».

Μια αθέμιτη πρακτική, που δυσφημεί την ποιότητα και την αυθεντικότητα ελληνικών προϊόντων, που πλήττει το αγροτικό εισόδημα, που είναι εις βάρος και του καταναλωτή.

Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα – με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών ή και χρηματική ποινή – η παραγωγή, διακίνηση και διάθεση νοθευμένων και επιβλαβών τροφίμων.

Είναι η πρώτη φορά που όσοι καπηλεύονται χαρακτηρισμένα και ποιοτικά πολύτιμα προϊόντα μας έχουν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης, χρηματική ποινή, μέχρι και μόνιμη αφαίρεση της χρήσης γεωγραφικών ενδείξεων σε περιπτώσεις υποτροπής.

Είναι η πρώτη φορά που θα επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ελληνοποιήσεις.

Αυτές οι πολύ αυστηρότερες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις είναι το πρώτο βήμα.

Όπως χει πει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις με σκοπό την αναμόρφωση των αρχών, του προσωπικού, των διαδικασιών και των εργαλείων ελέγχου.

Γιατί η δύναμη αποτροπής των ποινών ενισχύεται και όταν αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπιστούν οι παραβάτες!

Να πω εδώ ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν το νομοσχέδιο αυτό, έχει αποδείξει ότι και θέλει, και μπορεί να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Για 15 ημέρες πριν τη φετινή Κυριακή του Πάσχα υπήρξε μια συντονισμένη συνεργασία για την καταγραφή της διαδρομής κάθε ενός από τα ζωντανά αιγοπρόβατα και τα σφάγια που εισήχθησαν στη χώρα μας.

Με σκοπό να αποτραπούν απόπειρες ελληνοποιήσεων και να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν στο τραπέζι τους πιστοποιημένο ντόπιο αρνί και κατσίκι.

Σε αυτό βοήθησε και μια άλλη πρωτοβουλία, η καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών από παραγωγούς, χονδρεμπόρους και λιανέμπορους σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αυτή λοιπόν η κεντρική επιλογή – για αποτελεσματικούς ελέγχους, για πιο αυστηρές ποινές, για χαρτογράφηση των παραγωγών και της παραγωγής –  επιβεβαιώνεται και από άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Είναι το «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο» με το οποίο προστατεύονται οι πραγματικοί παραγωγοί.

Είναι η παρακολούθηση του ισοζυγίου αυγοπαραγωγής και ιχνηλασιμότητας μέσα από τη βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» ώστε να εντοπίζονται απόπειρες ελληνοποιήσεων και άλλες μέθοδοι αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για χρόνια αιτήματα παραγωγών που έβλεπαν τα ποιοτικά τους προϊόντα να απαξιώνονται, και τους επιτήδειους ανταγωνιστές τους συχνά να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» των ελεγκτικών και εποπτικών αρχών.

«Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Την αυθαιρεσία, την κερδοσκοπία, την παραπλάνηση. Θα εντοπίζονται έγκαιρα, θα βεβαιώνονται γρήγορα και θα τιμωρούνται αυστηρά!».

Αυτό το μήνυμα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση!

Θα ήταν παράλειψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να μην αναφερθώ, έστω ενδεικτικά, σε μερικές άλλες διατάξεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς μας.

Στη δυνατότητα που δίνεται στις Περιφέρειες να συμμετέχουν στις δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης έργων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που εποπτεύουν.

Να πω εδώ, κύριε Υπουργέ, ότι ελπίζουμε για μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών των ΤΟΕΒ, κυρίως προς τη ΔΕΗ, και ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από την πλευρά σας.

Είναι επίσης ο επιπλέον χρόνος που δίνεται στους κτηνοτρόφους να πάρουν άδεια για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι, ακόμη, η τροπολογία ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας όσοι απασχολούνται σε εποχικές αγροτικές εργασίες.

Η ρύθμιση αυτή, μαζί με άλλες ρυθμίσεις για τη μετάκληση των εργατών γης και την ασφάλισή τους με εργόσημο, δίνει «ανάσα» στους παραγωγούς μας και διευκολύνει το μάζεμα της παραγωγής που διαφορετικά θα καταστρεφόταν…

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, επειδή ακούστηκε και αυτό, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε το εξής:

Είναι ένα πράγμα η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια, όπως επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο.

Και είναι άλλο πράγμα η αντιμετώπιση εκτάκτων ζητημάτων που προέκυψαν μετά την πανδημία, και αφορούν κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό κύριο Βορίδη και την αρμόδια Υφυπουργό κυρία Αραμπατζή για την απόφασή τους να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με τον κανόνα de minimis.

Δίνεται μια ανάσα ρευστότητας σε έναν πολύ σημαντικό για τη Θεσπρωτία παραγωγικό κλάδο, ρευστότητα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση των αποθεμάτων που έχουν μείνει αδιάθετα.

Και εύχομαι  να έχουμε σύντομα καλά νέα και για την αποζημίωση των παραγωγών αμνοεριφίων.

Βλέπουμε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το Υπουργείο ήδη στηρίζει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή.

Αλλά το κάνει, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, από τη μία, και τις δημοσιοοικονομικές δυνατότητες από την άλλη!

Ας μην παραβιάζουν λοιπόν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης ανοικτές θύρες, γιατί έχουν γνώση οι φύλακες!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ​

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *