Xαιρετισμός του Δημάρχου Ηγουμενίτσας στην ημερίδα “Εφοδιαστική αλυσίδα Αδριατικής/Ιονίου-Εγνατίας”

Share Button

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του 2ου φόρουμ της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.
Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι επιλέχθηκε η Ηγουμενίτσα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης θεματικής Ημερίδας, καθώς καταδεικνύει την σημαντική γεωστρατηγική θέση, τόσο της πόλης, όσο και του λιμένα.
Κάτι που και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει, εντάσσοντας το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στο κύριο Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων συνδυασμένων Μεταφορών της.
Προκειμένου όμως το λιμάνι, να παίξει τον ρόλο για τον οποίο είναι σχεδιασμένο, καθώς και να αποτελέσει ένα σημαντικό κόμβο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Αδριατικής / Ιονίου / Εγνατίας, και επιπλέον να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μας, θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και όλα τα σχετικά έργα υποδομής του, όπως είναι η Β’ και η Γ’ φάση.
Προστιθέμενη αξία στο ρόλο του λιμένα θα έχει και η ολοκλήρωση των έργων της Ιόνιας Οδού και του Ε65. Πρέπει όμως άμεσα να τεθούν σε τροχιά υλοποίηση και σημαντικά έργα, όπως ο οδικός άξονας που θα συνδέει τον λιμένα της Ηγουμενίτσας με το τελωνείο του Μαυροματίου, αλλά και να κατασκευαστούν τα υπολειπόμενα τμήματα της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας. Τα τελευταία δε, σε συνδυασμό με τον άξονα Άκτιο – Αμβρακία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωσης της πραγματικής για εμάς Ιόνιας Οδού.
Όμως για την πλήρη ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, απαιτείται επιπλέον, πέρα από τις οδικές συνδέσεις, τις υπόλοιπες υποστηρικτικές υποδομές και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού.
Είναι αδιανόητο και αποτελεί «ελληνική πρωτοτυπία», στη σημερινή εποχή όπου το κυρίαρχο μέσο εμπορικής μεταφοράς είναι ο σιδηρόδρομος, να μην υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το μειονέκτημα αυτό περιορίζει την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού μας σε σχέση με τα υπόλοιπα λιμάνια της Αδριατικής και Ιόνιας Λεκάνης. Ευελπιστούμε ότι θα γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες και θα αρθεί και αυτός ο ανασταλτικός παράγοντας.
Η ολοκλήρωση των παραπάνω υποδομών, θα δώσει την κατάλληλη ώθηση και στο σχεδιαζόμενο Εμπορευματικό σταθμό, καθώς και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του λιμανιού, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Κυρίες και κύριοι,
Μιλάμε συνεχώς για ανάπτυξη, όμως δυστυχώς τόσα χρόνια οι σχεδιασμοί δεν ήταν ολοκληρωμένοι, καθώς δεν πραγματοποιούνταν σε συνδυασμό με την τοπική ανάπτυξη.
Σε τοπικό επίπεδο, η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι η ένταξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας στο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό γίγνεσθαι, τόσο της πόλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής μας.
Έτσι λοιπόν, για την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του λιμένα της Ηγουμενίτσας, απαιτείται και η άμεση εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, διαμέσου του Δήμου και των υπολοίπων αναπτυξιακών, φορέων.
Είναι αδιανόητο ο Δήμος Ηγουμενίτσας να επιβαρύνεται με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, να έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία του λιμένα και να μη συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που έχουν άμεση επενέργεια στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του.
Δεν μπορεί ο Δήμος μας να παραμένει απλός θεατής στα τεκταινόμενα χωρίς να έχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο, στο βασικό αναπτυξιακό εργαλείο του τόπου, το λιμάνι του.
Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε την ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας με τον Οργανισμό Λιμένα ως έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας.
Ως έναν ικανοποιητικό βαθμό πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψουμε το χάσμα στις σχέσεις που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ, με γνώμονα πάντα το γενικότερο καλό του τόπου μας.
Είναι πλέον σειρά του κράτους και συγκεκριμένα των συναρμόδιων Υπουργείων, να θεσμοθετήσουν τη σχέση αυτή, να επιταχύνουν τις διαδικασίες απόδοσης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες στο Δήμο και να θεσπίσουν ανταποδοτικά οφέλη, άμεσα και πριν την όποια αλλαγή στο καθεστώς του Οργανισμού, για την οποία να τονίσω είμαστε αντίθετοι.
Κυρίες και κύριοι
Με βασική μας αρχή την εξωστρέφεια, υποστηρίζουμε και θα υποστηρίξουμε κάθε ενέργεια, όπως η συνεργασία του Δήμου μας με λιμενικούς Δήμους της Λεκάνης της Αδριατικής, του Ιονίου και της Εγνατίας. Στόχος μας είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου μας αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.
Μέσα λοιπόν από την δημιουργία μιας πολύ-επίπεδης συνεργασίας λιμενικών Δήμων και Οργανισμών Λιμένων, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις που δημιουργούν τα νέα δεδομένα στις Μεταφορές και κατ’ επέκταση στην Επιχειρηματικότητα.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Ημερίδα, από την οποία είμαι σίγουρος ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και να τονίσω μέσα από την συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούν πραγματικά να εφαρμοστούν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *