Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία: Παραμένουν τα ερωτηματικά μετά τις απαντήσεις του Δημάρχου

Share Button

Με ασάφειες και αοριστίες απάντησε ο κ. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, σε ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κ. Γιάννης Γόγολος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 16 – 9 – 2019.

Αναλυτικότερα:

1.Για το θέμα του μη ορισμού κατά τόπον αρμόδιων Αντιδημάρχων για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς – Συβότων και Πέρδικας, αναφέρθηκε σε ένα νέο πιλοτικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου, το οποίο θα εφαρμοστεί μεν, αλλά μπορεί και να μην πετύχει – όπως παραδέχθηκε ο ίδιος – και τόνισε πως ο θεσμός των χωρικών Αντιδημάρχων έχει δοκιμαστεί και αποτύχει. Αυτό βέβαια δημιουργεί την εξής απορία: ο θεσμός των χωρικών Αντιδημάρχων απέτυχε μόνο για τις τρεις προαναφερόμενες Ενότητες; Γιατί αλλιώς πως εξηγείται το γεγονός ότι ο … «αποτυχημένος» κατά τον κ. Δήμαρχο θεσμός, εφαρμόζεται και πάλι στις Ενότητες Παραποτάμου και Μαργαριτίου.
Ας σταματήσουν οι επικίνδυνοι πειραματισμοί και ας δοθεί λύση στο πρόβλημα, προς την κατεύθυνση που η παράταξή μας υπέδειξε με την προηγούμενη σχετική ανακοίνωσή της. Δηλαδή, με την ανάθεση σε κάποιους από τους ορισμένους ήδη Αντιδημάρχους, της κατά τόπο αρμοδιότητας των προαναφερομένων Ενοτήτων ή με τον ορισμό Εντεταλμένων Συμβούλων ή με την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες των Ενοτήτων και ιδίως σε αυτές που έχουν πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων όπως τα Σύβοτα, η Πλαταριά και η Πέρδικα, χωρίς να αποκλείονται βέβαια και οι υπόλοιπες μικρότερες σε πληθυσμό Κοινότητες.

2.Μη ικανοποιητικές και αντιφατικές απαντήσεις δόθηκαν και για το ζήτημα της παροχής οδηγιών προς τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων, σχετικά με την έναρξη της Δημοτικής Περιόδου. Οι Πρόεδροι και οι Σύμβουλοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην …τύχη τους, χωρίς να έχουν οριστεί αρμόδιοι υπάλληλοι για κάθε Κοινότητα (προβλέπεται στη νομοθεσία) και χωρίς κανένας να τους έχει ενημερώσει επίσημα για τον τρόπο διοίκησης των Κοινοτήτων, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές. Αλλά και όσοι εξ΄ αυτών με δική τους πρωτοβουλία (όπως π.χ. ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Σελεύκειας) ζήτησαν να τους παραδοθούν Πρακτικά Συνεδριάσεων των απελθόντων Συμβουλίων, βιβλία πρωτοκόλλου και άλλα βασικά έγγραφα, δεν είχαν καμία θετική απάντηση, γεγονός που προκαλεί απορίες σχετικά με την ορθή λειτουργία ορισμένων Κοινοτήτων την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο 2014 – 2019 ο Δήμος και οι κοινότητες έχουν συνέχεια δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης και σας καλούμε να παραδοθούν το βιβλίο των πρακτικών συνεδριάσεων και το βιβλίο πρωτοκόλλου. Μέσα σε αυτό το χαώδες περιβάλλον, ο Δήμος ζητάει από τις κοινότητες να καταθέσουν άμεσα προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος σε συνάντηση που είχε μόνος του με τους Προέδρους, τους ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ακόμα και για την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ για τις πάγιες προκαταβολές ούτε κουβέντα. Θα μπορούσε να κάνει προγραμματισμό το ποσό που δικαιούται το κάθε δημοτικό διαμέρισμα για το έτος 2020 και τα τοπικά συμβούλια να βάλουν προτεραιότητα των έργων.
Καιρός είναι να σταματήσουν οι ερασιτεχνισμοί και να οργανωθεί μια συστηματική ενημέρωση των Προέδρων και Συμβουλίων, σχετικά με τον νέο τρόπο λειτουργίας των Κοινοτήτων. Αν η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί, η Παράταξή μας προσφέρεται με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα στελέχη της να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να το θελήσει.

3. Χωρίς απαντήσεις , χωρίς να πείθει τους Δημοτικούς Συμβούλους και το ακροατήριο για το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για τους << εξαφανισμένους φακέλους >> ένα θέμα πολύ σοβαρό στο οποίο πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη ως μοναδικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς μισόλογα και με υπευθυνότητα.

4.Για το θέμα <<Τουριστική Προβολή>> να σας θυμίσω ότι στον εγγεγραμμένο προϋπολογισμό του 2019 το ποσό είναι 3000,00 ευρώ. Τώρα μας φέρνετε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δεν καθορίζει ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προβολής, δεν έχετε επιδιώξει καμία συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου-Επιμελητήριο και ως πρόεδρος της ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ ούτε καμία συνεργασία με τους όμορους Δήμους της Ηπείρου για μια ολοκληρωμένη και σοβαρή προβολή όπως απατούνε οι καιροί που ζούμε . Επίσης δεν καταλαβαίνω την αγωνία σας να το υπερψηφίσουμε εμείς όπως επίσης και τον εκπρόσωπο σας που πιθανόν τον ορίσατε εσείς, δεν δικαιολογείτε αλλιώς η ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα να μας εγκαλεί για τον λόγο που δεν τα ψηφίσαμε. Πολύ πρεμούρα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί άραγε?. Ο ρόλος και τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα είναι άλλα για αυτό ας επικεντρωθεί σε αυτά για το καλό του Δήμου και να αφήσει τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίζουν ελεύθερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

5.Είναι πρωτοφανές και μας προκαλεί πολλά ερωτήματα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όταν βρισκόμασταν στη διαδικασία ψηφοφορίας στο κάθε θέμα ο Δήμαρχος διέκοπτε τη διαδικασία και σχολίαζε την ψήφο των συμβούλων μας αρνητικά σε σημείο να προσβάλει συμβούλους , τον καλούμε δημόσια να σέβεται τη διαδικασία και τους συμβούλους όπως προβλέπει ο θεσμός του Δημάρχου και ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γραφείο τύπου Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *