Αφιερωμένο στους δύο ναούς του Αγίου Μηνά το ημερολόγιο τοίχου 2019 της ενορίας Κεστρίνης

Share Button

Αφιερωμένο στους δύο ναούς  του Αγίου Μηνά είναι το ημερολόγιο τοίχου 2019 της ενορίας Κεστρίνης, το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν στους κατοίκους του χωριού, αλλά και στους φίλους του ναού. Η ευσέβεια των κατοίκων της Κεστρίνης επιβεβαιώνει ότι στην κατ’ εξοχήν βαθιά αποστατημένη εποχή μας, φυλάττουν την  Ορθοδοξία μας, τον ατίμητο θησαυρό μας και επιδιώκουν με ζήλο να ζήσουν την αγάπη, γνωρίζοντας πως αυτά, που μας ενώνουν, είναι ασυγκρίτως υψηλότερα από αυτά, που μας χωρίζουν. Αυτά, που μας ενώνουν είναι αιώνια, αυτά, που μας χωρίζουν, είναι εφήμερα και φθαρτά. Γι’ αυτό οι ενορίτες της Κεστρίνης έχουν κοινή πίστη, τους ίδιους ιερούς πόθους και πνευματικές προσδοκίες.

Το 1850, κτίστηκε ο παλαιός ναός του Αγίου Μηνά Κεστρίνης,  όταν το χωριό κατοικούνταν από 70 χριστιανικές οικογένειες, που ομιλούσαν και την αρβανίτικη γλώσσα. Είναι αγιογραφημένος με αξιόλογες αγιογραφίες, βυζαντινής τεχνοτροπίας, οι οποίες τα νεότερα χρόνια υπάρχουν κάτω από το ασβέστωμα και δεν φαίνονται. Στον εξωτερικό του χώρο, υπήρχε και το παλαιό νεκροταφείο του χωριού.  «Στολίδι» της Κεστρίνης θεωρείται και είναι ο νέος ναός του Αγίου Μηνά, που περιλαμβάνει οργανωμένο και εξοπλισμένο πνευματικό κέντρο.  Θεμελιώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1980 και εγκαινιάσθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1991 από το Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο.

Καθοριστικά συνέβαλαν στην οικοδόμησή του οι κάτοικοι της Κεστρίνης, που έκαναν μεγάλες προσφορές, με μπροστάρη τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριάκο Γκίκα (διαδέχθηκε τον καλό και σεμνό ιερωμένο μακαριστό π. Κων/νο Καλιαμούρη).  Ο π. Κυριάκος ενεργοποίησε πιστούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνέδραμαν ποικιλότροπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *