Β. Αποστόλου: Άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις στους αγρότες

Share Button

Στις καταστροφές στη ζωική και φυτική παραγωγή αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου καθώς τις διαδικασίες των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων που απαιτούνται σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1.

Όπως ενημέρωσε, υπάρχουν πολλές ζημιές, στον κλάδο της ζωικής παραγωγής. Ακόμα υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες που είναι απομονωμένες είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι:

«Είμαστε έτοιμοι μόλις μας δοθεί η δυνατότητα να εξατομικεύσουμε τις ζημιές και να προχωρήσουμε σε διαδικασία αποζημιώσεων. Αν δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ να δούμε τι θα κάνουμε με κάποια ειδική βοήθεια».

Σε σχέση με τη φυτική παραγωγή τόνισε ότι ειδικά «οι δενδρώδες καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές αλλά η αποτίμηση θα γίνει μετά τη διαδικασία συγκομιδής για να εκτιμηθεί η απώλεια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Επεσήμανε ότι είναι «τεράστιο το πρόβλημα με τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, καθώς με το μνημόνιο περικόπηκε η χιλιομετρική αποζημίωση ωστόσο υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Θα επιμείνουμε για να βγουν οι εκτιμητές αύριο, θα λυθεί το πρόβλημα, το πρώτιστο είναι η εκτίμηση των ζημιών» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος εξήγησε ότι πάντα σε περιπτώσεις θεομηνιών ο χώρος των οπωροκηπευτικών έχουν επιπτώσεις τις οποίες μετακυλύουν στο προϊόν, όμως υπάρχουν και φαινόμενα κερδοσκοπίας. «Πρέπει οι αγρότες να οργανωθούν για να παρακολουθούν οι ίδιοι τη διακίνηση του προϊόντος τους» ενώ όπως είπε το υπουργείο ετοιμάζει σχετική νομοθετική παρέμβαση, όμως αν αυτές οι προσπάθειες δεν συνοδεύονται «με στελέχωση των μηχανισμών δεν μπορούν να περπατήσουν».

www.avgi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *