Εγκαίνια έκθεσης αγιογραφίας και ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνης… εικονίσματα και πολεογραφίες» την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 12:00 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες κατά τις ώρες 18:00-21:00.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Αποτελεί μια περιήγηση στην βυζαντινή τέχνη, πώς ξεκίνησε, από ποιες προγενέστερες μορφές τέχνης επηρεάστηκε, βασικά χαρακτηριστικά της. Μια τέχνη «στρατευμένη» στην χριστιανική πίστη που αγνοεί επίτηδες ή παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους διότι ακριβώς, έχει σε προτεραιότητα τους ουράνιους τους υπερ-ανθρώπινους νόμους του Θεού.

Στην εν λόγω έκθεση βλέπει κανείς πως η βυζαντινή τέχνη επιβίωσε στα έργα του Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που ενώ είναι δυτικής-καθολικής αντίληψης, κατά βάθος παραμένουν βυζαντινά ως προς την δομή τους.

Τέλος οι βυζαντινές πολεογραφίες: διάφορες εκδοχές της βυζαντινής αντίληψης για την πόλη. Οικισμοί με βυζαντινή απόχρωση που είναι οικείοι στο ελληνικό και στο ηπειρώτικο τοπίο.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να πληροφορηθεί για τα βασικά υλικά της αγιογραφίας – ωογραφίας.

Πληροφορίες για τον αγιογράφο:

Ο Εμμανουήλ Μαραγκάκη, κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης και ζει και εργάζεται στην Ηγουμενίτσα. Είναι παντρεμένος , με δύο παιδιά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία και Ιστορία και αγιογραφεί κατά τα πρότυπα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *