Εκδήλωση του Συλλόγου Στήριξης και Αλληλεγγύης ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Ν.Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ, +ΒΙΝΤΕΟ)

Share Button

Με σύνθημα «Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν με σταματά» ο Σύλλογος Στήριξης και Αλληλεγγύης ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Ν.Θεσπρωτίας διοργάνωσε εκδήλωση το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση που γιορτάζεται την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Γεώργος μίλησε στην κάμερα του Θεσπρωτικού Παλμού:

Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι από τους πρώτους νομούς πανελλαδικά με πάσχοντες ΣΚΠ και εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, αναγκάζονται να μετακινούνται στα Γιάννενα. Για το λόγο αυτό, ζητάνε τον διορισμό Νευρολόγου στο Νοσοκομείο Φιλιατών.

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για την ασθένεια

Από ΣΚΠ νοσεί μισό εκατομμύριο στην Ε.Ε., ενώ στη χώρα μας η Πολλαπλή Σκλήρυνση εκτιμάται ότι έχει πλήξει περίπου δώδεκα χιλιάδες άτομα. Γεωγραφικά, η συχνότητα της πάθησης φαίνεται να αυξάνεται όσο απομακρυνόμαστε από τον ισημερινό.

Η World MS Day φέρνει την παγκόσμια κοινότητα Πολλαπλής Σκλήρυνσης μαζί με όλους που πάσχουν από ΣΚΠ για να μοιραστούν τις ιστορίες, την ευαισθητοποίηση και την καμπάνια για τη νόσο , για να δημιουργήσουν θετική αλλαγή στις ζωές των ΑμΣΚΠ σε όλο τον κόσμο.

Το 2009, η Διεθνής Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) και τα μέλη της, ξεκίνησαν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα MS.

Μαζί έχουν φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με μια εκστρατεία που εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας ΠΣ 2017 έχει ως άξονα τη Ζωή με Πολλαπλή Σκλήρυνση “Life with Multiple Sclerosis”.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τη νόσο και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πάσχοντες.

Στόχος είναι η κατανόηση της κατάστασης των ΑμΣΚΠ που επηρεάζονται σημαντικά από τα πολλαπλά συμπτώματα που επιφέρει η νόσος, από όσους δε γνωρίζουν την ΠΣ.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας(ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) θεωρείται μία από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές και αιτία αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες.

Υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό ότι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι παραμένουν αδιάγνωστοι και πολλές ζωές επηρεάζονται έμμεσα, μέσω φροντίδας για κάποιον με Σκλήρυνση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΠΣ διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 25 και 31, με περίπου διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες.

Η σοβαρότητα της πορείας της ΠΣ, καθώς και τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν μεταξύ των ατόμων που πάσχουν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αστάθεια, προβλήματα ισορροπίας, ζάλη, τρέμουλο, διαταραχές όρασης, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ορθοκυστικά προβλήματα, αδυναμία ή ανικανότητα ενός ή και των δύο άκρων και προβλήματα μνήμης.

Κρίσιμη στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας.

Για μερικούς ανθρώπους, η ΠΣ χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης (που σημαίνει ότι η κατάσταση του πάσχοντα είναι καλύτερη για λίγο καιρό, αλλά σε άλλη περίοδο να μην είναι λόγω υποτροπής), ενώ για άλλους έχει ένα προοδευτικό σχέδιο (που σημαίνει ότι η κατάσταση του πάσχοντα συνεχώς επιδεινώνεται με το χρόνο). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται υγιείς για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ άλλοι μπορεί να είναι εξασθενημένα σοβαρά πολύ γρήγορα.

Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, οσφυονωτιαία παρακέντηση, εξετάσεις προκλητών δυναμικών όρασης και ακοής, μυελογραφία και φυσικά νευρολογική εξέταση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *