Επιστολή Γ. Λώλου στον Υπουργό Αγρ.Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων

Share Button

Την παραχώρηση κατά χρήση, απευθείας και χωρίς δημοπρασία Δημοτικών Εκτάσεων, σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους Δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας ζητάει με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Απόστολου.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Ηγουμενίτσας:

«Με το άρθρο 4-1 του Ν.Δ. 221/74 επιτρεπόταν στους Δήμους η Κοινότητες, η απ’ ευθείας και άνευ δημοπρασίας εκποίηση ή εκμίσθωση Δημοτικών ή κοινοτικών εκτάσεων, σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, για την ίδρυση ή επέκταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ή μονάδων βοοειδών κατάλληλων για αναπαραγωγή (σκοπός άρθρου 3 του ιδίου Ν.Δ.), μετά από απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, ή οποία εγκρίνονταν από τους αρμόδιους Υπουργούς και ύστερα από την θετική γνώμη του Οικονομικού εφόρου και Δασάρχου.

Η παραπάνω διάταξη αποτελούσε συμπληρωματική των διατάξεων του Ν.Δ. 203/1969 «περί παραχώρησης ή εκμίσθωσης εποικιστικών εκτάσεων, επί των σκοπώ της περιφερειακής βιομηχανικής ανάπτυξης». Το εν λόγω νομοθετικό Διάταγμα αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε πέραν των διατάξεων του Ν.Δ. 221/74 και από, το άρθρο 12 του Ν. 666/1977 (ΦΕΚ Α΄ 234) ως και το άρθρο 14 του Ν. 3147/2003 (ΦΕΚ Α΄135).

Με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν. 4061/2012 (ΦΕΚ 66 Α΄) καταργείται το Ν.Δ. 203/1969 (ΦΕΚ 109 A΄) όπως αυτό ίσχυε, με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις.

Εν κατακλείδι, καταργήθηκε η δυνατότητα των Δήμων, να προβαίνουν στην απ’ ευθείας και άνευ δημοπρασίας, εκποίηση ή εκμίσθωση Δημοτικών εκτάσεων, σε Νομικά ή φυσικά πρόσωπα, για την ίδρυση και επέκταση κτηνοτροφικών ή πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα δε με την εισηγητική έκθεση του Ν. 4061/2012, η κατάργηση της εν λόγω διάταξης έγινε με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας για την διαχείριση ακινήτων, που αποτελούν Δημοτική Περιουσία, αφού πλέον οι Δήμοι θα μπορούν να διαχειρίζονται ελευθέρα και κατ’ εκτίμηση των αναγκών του Δήμου τα ακίνητα αυτού, σύμφωνα με το Νομικό Πλαίσιο που διέπει την ακίνητη Δημοτική Περιουσία.

Επειδή πολλοί Δήμοι, κυρίως οι περιφερειακοί και ορεινοί, αντιμετωπίζουμε πλείστα αιτήματα συνδημοτών μας, με κατά κύριο επάγγελμα αυτό του κτηνοτρόφου, για την παραχώρηση εκτάσεων με σκοπό την ανέγερση μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως εξάλλου απαιτεί και μια σύγχρονη κτηνοτροφική εκμετάλλευση, παρακαλούμε όπως εξετάσετε νομοθετικά, την συμπλήρωση των σχετικών διατάξεων του Ν.3852/2010, ώστε να επιτρέπεται η παραχώρηση κατά χρήση, απευθείας και χωρίς δημοπρασία Δημοτικών Εκτάσεων, σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους Δημότες μας, που στερούνται σε ιδίας ικανής και κατάλληλης έκτασης, για τον εν λόγω σκοπό, σε αντιστοιχία με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ 2β του ν. 4235/2014, που ισχύει για τα ακίνητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων που διαχειρίζονται από την αρμόδια κατά τόπους Περιφερειακή Υπηρεσίας.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, με την εκμίσθωση Δημοτικών εκτάσεων (δυνατότητα που ισχύει σήμερα για τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού), πέραν τις δαιδαλώδους διαδικασίας της δημοπρασίας, οι δικαιούχοι δύναται να ανεγείρουν μόνο πρόχειρες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χωρίς δομικές κατασκευές (με λαμαρίνες). Με την προτεινόμενη τροποποίηση, απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης δημοτικών ακινήτων σε αγρότες – κτηνοτρόφους, που επιθυμούν να ανεγείρουν μόνιμες ή πρόχειρες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και φυσικά προωθείται η κτηνοτροφία και ενισχύονται κυρίως οι μικροί κτηνοτρόφοι».

 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Ιωάννης Λώλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *