Επιτυχημένες και φέτος όλες οι εκδηλώσεις της 3ης Γιορτής Πολιτισμού ‘Μάνα Μουργκάνα’

Share Button

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία τον Αύγουστο όλες οι εκδηλώσεις της 3ης Γιορτής Πολιτισμού ‘ΜΑΝΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ’.
Καταγράφηκαν ως γεγονός και είναι πλέον μέρος της πολιτιστικής μας ιστορίας. Ελάχιστο αντίδωρο στη γενέθλια γη!!!
Η γνωστοποίηση των εκδηλώσεων ήταν έγκαιρη και επιτυχημένη. Κάτοικοι και επισκέπτες στα χωρία μας ενημερώθηκαν αναλυτικά μέσω του διαδικτύου, με προσωπικές ενημερώσεις και με την ανάρτηση στα χωριά μας της καλαίσθητης αφίσας μας.
Η επιλογή των ημερομηνιών διεξαγωγής (10-18 Αυγούστου) αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής. Eκατοντάδες άτομα συμμετείχαν, συνολικά, σε όλες τις εκδηλώσεις μας.
Τα Διοικητικά συμβούλια των φορέων, στα χωριά όπου διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις, ανταποκρίθηκαν πλήρως στη διοργάνωση τους.!!

10/8ου
Θεατρική παράσταση ”Σεσουάρ για δολοφόνους” από τη Θεατρική Ομάδα Φιλιατών ΘΕ.Ο.ΦΙΛ στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Προκόπιου στο χωριό Λίστα, με την οποία έγινε και η έναρξη των εκδηλώσεων.
Είχε αυξημένη αλλά και έντονα διαδραστική συμμετοχή ιδιαίτερα από τις νέες και νέους μας.
Μια ποιοτική θεατρική ανάπαυλα με άφθονο γέλιο..!!

11/8ου
Κορυφαία ήταν η εκδήλωση τιμής και μνήμης-στο Κεφαλοχώρι- (Γλούστα) για τον αγώνα των 16 χωριών της Μουργκάνας.
Ανάδειξε και πάλι ως επίκαιρα τα μηνύματα του ανυπότακτου και αδούλωτου αγώνα τους-για 70 χρόνια- ενάντια σε κάθε επιβουλή αναδεικνύοντας τη δικαιολογημένη υπερηφάνεια για τους προγόνους μας.
”Για το χατήρι της ιστορίας” ακολουθούμε τα χνάρια τους στην υπεράσπιση των κεκτημένων μας και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.!

12/8ου
Η Ανάβαση στη κορυφή 1806μ του βουνού της Μoυργκάνας με τη συμμετοχή του πολυφωνικού συνόλου ”ΧΑΟΝΙΑ” και τη χορωδία της Ομοσπονδίας μας.
Έδωσε πολυσήμαντες διαστάσεις και θα μείνει αξέχαστη.
Η κ. Ρούλα Χίνου –Μούτσου ήταν η γηραιότερη όλων από τους συμμετέχοντες αλλά έφθασε με τους πρώτους..!!
Συμμετείχαν δε και επισκέπτες μας από Γερμανία και Ισραήλ.
Η απαγγελία κειμένων και ποιημάτων λογοτεχνών της Μουργκάνας καταγωγής ένθεν και ένθεν έδωσε το στίγμα και τις συντεταγμένες μας.
Από τη κορυφή ατενίζοντας τα χωριά μας ταυτόχρονα και τα χωριά του κάμπου της Δερόπολης, με το φως του δειλινού, φωτεινά σμήνη στον ορίζοντα την νύχτα, είχαμε το ιδανικό σκηνικό για τη κινηματογράφηση των δρώμενων. Η χαραυγή αντάμειψε πλούσια με τα χρώματα της και πρόσφερε ενόραση στους λίγους τυχερούς που διανυκτέρευσαν στο κακοτράχαλο αλλά τόσο πλούσιο ιστορικά και συναισθηματικά τόπο.

18/8ου
Η εκδήλωση-παρουσίαση της Αδελφότητας Κεραμίτσας για τη συντήρηση και αναστύλωση του Δημοτικού Σχολείου στα Αχούρια Κεραμίτσας κατέγραψε ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές..!!
Έχοντας την επιμέλεια της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας με πρόεδρο τον κ. Ζήκο Κόντη ανέθεσε στον Δάσκαλο κ .Νίκο Τσέκα την αναπαράσταση μιας σχολικής ημέρας των περασμένων δεκαετιών με μαθητές παιδιά χωριανών παραθεριστών αλλά και της κυρά- Γιαννούλας Ν. Μούτσιου, μαθήτριας τότε, στην δεκαετία του ’50..!!

2/8ου
Η χορωδία της Oμοσπονδίας μας συμμετείχε, μετά από τιμητική πρόσκληση, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Φιλιατών στην κεντρική πλατεία της πόλης προς την τιμή των μουσικών της δημοτικής μας παράδοσης που έχουν ως καταγωγή τα διοικητικά όρια του Δήμου μας.

Επίσης στις 15 και 16 Σεπτέμβριου συμμετέχουμε στην συνάντηση των ορειβατικών συλλογών Ηπείρου και ΒΔ Ελλάδας που διοργανώνει ο ορειβατικός σύλλογος Ηγουμενίτσας στο χωριό Τσαμαντάς με θέμα την ανάδειξη του φυσικού κάλους της Μουργκάνας.

Ευχαριστούμε θερμά το ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ για την έμπρακτη στήριξη των εκδηλώσεων μας.
Ευχαριστούμε θερμά το πολυφωνικό σύνολο ‘’ΧΑΟΝΙΑ’’ και τη χορωδία της Ομοσπονδίας μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΑΜΠΡΙΔΗ για τη προετοιμασία και την εξαιρετική επιτυχία με τη καλλιτεχνική επιμέλεια και κινηματογράφηση της Κορυφής.

Η Ομοσπονδία ανταπεξήλθε με ιδιαίτερη επιτυχία και στο οικονομικό σκέλος των εκδηλώσεων.
Ευχαριστούμε θερμά τους Κεραμιτσιώτες επιχειρηματίες κκ. ΚΩΣΤΑ Η. ΖΩΤΟ & ΒΑΣΙΛΗ Δ. ΣΙΟΥΤΗ που και φέτος κάλυψαν την μεγαλύτερη δαπάνη των γιορτών.!
Με εφόδια τον αντίκτυπο και τον απόηχο της 3ης Γιορτής Πολιτισμού σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε τις εκδηλώσεις στην έδρα της Ομοσπονδίας.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ

Α) ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΑΣ (αλφαβητικά)
Αηδόνη Δήμητρα
Αναστάση Χριστίνα
Γεωργίου Γεωργία
Γκόγκου Αφροδίτη
Δάλλα Δημήτρη (Και ως υπεύθυνο συντονισμού της χορωδίας)
Δάλλα Αρετή
Λιόντου Μαρία
Μαλάμη Ξανθή
Σαφίκο Δημήτρη
Σούκα Βασίλη
Τζάκου Μαρίνα
Χίνου Σωτηρία-Ρούλα (χοροδιδασκάλισσα, καλλιτεχνική υπεύθυνη των εκδηλώσεων)
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ Σοφία Τσουκαλά και Σοφία Τσέκα

Β) ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (αλφαβητικα)
Δάλλα Δημήτρη
Δήμο Χρήστο
Λαμπρίδη Αλέξανδρο
Μαυρογιάννη Ανδρέα
Κανακόπουλο Δημήτρη
Σκεύη Δημήτρη
Τσέκα Αλέξη
Τσέκα Νίκο
Τσέκα Αχιλλέα
Χίνου Μούτσου Ρούλα
Γ) ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ-ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ & ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Αδελφότητα Κεραμίτσας
Αδελφότητα Κεφαλοχωρίου.
Αδελφότητα Λίστας

Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσέκας
Ο Γραμματέας Δημήτρης Κανακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *