Επιχειρηματικότητα, έρευνα και καινοτομία στη χώρα μας, του Γιώργου Β.Ντάνη

Share Button

Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας διαχρονικά βασίστηκε στις δημόσιες επενδύσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένα μοντέλο που με τον ερχομό της οικονομικής κρίσης, κατέρρευσε.

Από το 2009, όμως αντί να προβούμε άμεσα σε δραστικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η ώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, προχωρούμε στον στραγγαλισμό των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Βέβαια από το 2009 έγιναν αρκετές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν ήταν ικανές να αλλάξουν την πτωτική πορεία. Δυστυχώς όμως τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να επαναφέρουν το ήδη αποτυχημένο δημοσιοκεντρικό μοντέλο.

Πρέπει επιτέλους να σπάσουμε τα στεγανά, να αλλάξουμε νοοτροπία και να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της υγειούς επιχειρηματικότητας, όπου η καινοτομία και η έρευνα θα παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη σε συνδυασμό πάντα με ολοκληρωμένα business plans και μελέτες βιωσιμότητας. Πρέπει να δώσουμε πραγματική ώθηση και να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Όμως ακόμα και σε περιόδους κρίσης με το δημόσιο να έχει αυξήσει την φορολογία κατακόρυφα, υπάρχουν ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα. Άξιο μνείας είναι το παράδειγμα της ελληνικής, νεοφυούς εταιρεία TaxiΒeat, η οποία ανέπτυξε την γνωστή εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να καλέσει ταξί. Μια εταιρεία η οποία σε περίοδο κρίσης δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας, προσέλκυσε χρηματοδότηση 7,5 εκ. ευρώ και η οποία πρόσφατα πωλήθηκε για 40 εκατομμύρια ευρώ στον γερμανικό κολοσσό Daimler (Mercedes, κλπ). Δεν θα μπορούσα όμως να μην αντιπαραβάλω σε αυτό το πετυχημένο παράδειγμα της ιδιωτική πρωτοβουλίας την κάκιστη στρατηγική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης, η οποία για μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι καινοτόμες ιδέες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες που έχουν άμεσο αντίκρισμα στην οικονομικά. Επίσης η αξιοποίηση, του θεσμού των Θερμοκοιτίδων Επιχειρηματικότητας θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη βιώσιμων, νεοφυών επιχειρήσεων. Ένας θεσμός που αν συνεργαστεί με ερευνητικές δομές θα αλλάξει άρδην την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Η χώρα μας όμως ενώ διαθέτει αρκετές δομές που προάγουν την έρευνα εν τούτοις το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει χρήζει άμεση διόρθωση προκειμένου μέσα στα ερευνητικά εργαστήρια των ΑΕΙ της χώρα μας να μπορέσει να εισρεύσει ιδιωτική χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη του ΟΟΣΑ για την χρηματοδότηση της έρευνας, η χώρα βρίσκεται στην 31 θέση, δαπανώντας μόλις το 1% του ΑΕΠ για την έρευνα, κάτω από το μέσο όρο του 2,4%, σε αντιδιαστολή με το Ισραήλ που είναι στην πρώτη θέση και δαπανά το 4,3% του ΑΕΠ του.

oosadat

(Πηγή δεδομένων: ΟΟΣΑ)

Μελετώντας το παραπάνω γράφημα διαπιστώνει κανείς ότι και σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας, οι δαπάνες είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό κρατικές, ενώ αντίθετα στο Ισραήλ προέρχονται από επιχειρήσεις και κοινοτικά προγράμματα.

Ως μέλος της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, είμαι πεπεισμένος ότι στη χώρα μας, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό και οι δομές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα και θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή σελίδας που χρειάζεται η χώρα μας.

Πρέπει να τώρα να αλλάξουμε και να δυναμώσουμε την Ελλάδα!

Γεώργιος Β. Ντάνης
Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *