Εργατουπαλληλικό Κέντρο Νομού Θεσπρωτίας: Ανακοινώσεις για τις απεργίες στον τουρισμό και στους εμπορουπαλλήλους

Share Button

Τα «ρεκόρ» και τα κέρδη των αφεντικών «χτίζονται» πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες που εργάζεστε στον τουρισμό-επισιτισμό

σαν μάγειροι, σερβιτόροι, καμαριέρες, καθαρίστριες, λαντζέρηδες, μπουφετζήδες, διανομείς, πωλητές, υπάλληλοι υποδοχής ή τουριστικού γραφείου και άλλες συναφείς ειδικότητες

Για μια ακόμα χρονιά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του Τουρισμού, η κυβέρνηση και σύσσωμα τα αστικά επιτελεία ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για τα «ρεκόρ» του Τουρισμού: Στις αφίξεις τουριστών, στον τζίρο, στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Την ίδια ώρα, εσείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού γνωρίζετε πια καλά τι «ταμείο» κάνετε από τη μια «πετυχημένη σεζόν» στην επόμενη, από το ένα «ρεκόρ» στο άλλο: Εντατικοποίηση, ατελείωτα ωράρια και ρεπό με το σταγονόμετρο, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, ατομικές συμβάσεις και «ευέλικτες» μορφές εργασίας που υπονομεύουν ακόμα και την πετσοκομμένη κλαδική Σύμβαση.

Πάνω σε αυτά τα «υλικά», στην ένταση με κάθε τρόπο της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, με… χορηγό το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αστικές κυβερνήσεις και την πολύμορφη στήριξη των μονοπωλίων του κλάδου από το αστικό κράτος, είναι χτισμένη η «ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», το «πρότυπο» για την ανάκαμψη των κερδών της ελληνικής αστικής τάξης.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς και περιγράφετε παραπάνω τη γνωρίζετε και τη βιώνεται καθημερινά.

Όμως και στο νομό μας που ο τουρισμός αναπτύσσετε ραγδαία τα τελευταία χρόνια επικρατεί η ίδια και χειρότερη κατάσταση, με τους εργοδότες να δρουν ανεξέλεγκτα αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, κλπ).

-υπογραφή για 4ωρη σύμβαση και να δουλεύετε 8 και 12 ώρες.

-μεροκάματα φτώχειας και σε όποιον αρέσει, αλλιώς περιμένουν πολλά βιογραφικά στο συρτάρι.

-Πολλοί εργαζόμενοι πηγαίνουν για δουλειά κάθε χρόνο, σε χειρότερες συνθήκες, με την ελπίδα ότι θα πληρωθούν τα χρήματα και της προηγούμενης χρονιάς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η πληρωμή γίνεται και αν γίνεται από καλοκαίρι σε καλοκαίρι.

-Ορισμένοι δουλεύουν και τα ρεπό χωρίς έξτρα αμοιβή.

-Δεν πληρώνονται οι υπερωρίες

-Δεν πληρώνονται επίδομα άδειας και δώρο Χριστουγέννων.

-Ο αριθμός των ενσήμων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αρκετοί συνάδερφοι χάνουν και το ταμείο ανεργίας.

-Αρκετοί εργοδότες κλέβουν ακόμα και τα φιλοδωρήματα γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχει αντίδραση, λόγο του φόβου της απόλυσης.

-Οι εργαζόμενοι που φιλοξενούνται στο χώρο εργασίας, είναι πολλαπλά εκμεταλλευόμενοι μόνο και μόνο επειδή μένουν «δωρεάν». Γι’ αυτούς του εργαζόμενους δεν υπάρχουν ωράρια, ρεπό, ύπνος, τους ξυπνάνε και τους βάζουν για δουλειά με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες που εργάζεστε στον τουρισμό-επισιτισμό

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας σας καλεί ΤΩΡΑ να βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν, όσα μας στερούν, όσα μας αξίζουν.

Να σηκώσουμε το ανάστημά μας, απέναντι σε όλους όσους μας θεωρούν του χεριού τους.

Εμείς έχουμε τη δύναμη, φτάνει να το αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Καλούμε σε αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης κάθε εργαζόμενο, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, τα κόμματα και την κυβέρνησή τους, τις υποταγμένες σε αυτούς συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τις εργοδοτικές ενώσεις που κάνουν ότι δεν ξέρουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις, είτε τις έχουν υπογράψει, είτε προήλθαν από διαιτητικές αποφάσεις, είναι κουρελόχαρτα αφού αρνούνται να τις εφαρμόσουν.

Όποιος δεν πληρώνει έστω κι αυτούς τους κουτσουρεμένους μισθούς και δικαιώματα να μας βρει καθολικά απέναντί του.

Να καταργήσουμε στην πράξη κάθε Ένωση Προσώπων που ίδρυσαν εργοδότες για να εφαρμόσουν τον άθλιο μισθό των 586 και 511 ευρώ για τους νέους, μικτά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας σας καλεί να οργανωθείτε, σε κάθε χώρο δουλειάς, να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα, να φτιάξετε το δικό σας σωματείο για να υπερασπίζεστε τα δικά σας συμφέροντα και όχι της εργοδοσίας.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στηρίζει τους αγώνες σας και σας καλεί να κάνετε το πρώτο βήμα και να συμμετέχετε στην απεργία που έχει κηρύξει ο κλάδος στις 20 Ιουλίου.

Για Να διεκδικήσουμε:

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

– Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.

– Επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

– 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

– Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

– Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού.

– Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.

– Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη.

– Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

– Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

– Ο χρόνιος ανεργίας να προσμετράτε ως κανονικός χρόνος για την συνταξιοδότηση.

– Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ

 

Συνάδελφε-σα,

Εσύ την Κυριακή θα πας για μπάνιο ή θα δουλεύεις!!!!!!!

Το Σωματείο μας απευθύνεται σε σένα που θες την Κυριακή να πας βόλτα με τα παιδιά σου ,να πας εκδρομή με τους φίλους σου, να ξεκουραστείς ή ακόμα να την αφιερώσεις στο εαυτό σου όπως εσύ θέλεις .Μέχρι χτες ήταν δικαίωμά σου. Δικαίωμα που δεν σου χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με αγώνες της εργατικής τάξης από τον προηγούμενο αιώνα. Η Κυριακή έχει καθιερωθεί ως μη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας, μέρα ανάπαυσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής ζωής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ακόμα και σε κλάδους που επιβάλλεται η κυριακάτικη εργασία, αποζημιώνεται με προσαύξηση στο ημερομίσθιο και με μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης (ρεπό).

Είναι λοιπόν καθήκον μας ανεξάρτητα από κλάδο να υπερασπιστούμε την Κυριακή αργία και να αγωνιστούμε για την Νομοθετική κατοχύρωσή της ,σύνθημά μας πρέπει να είναι «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»!!!!

Συνάδελφοι, το άνοιγμα των Κυριακών είναι η απαίτηση των πολυεθνικών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα αβγαταίνουν συνεχώς τα κέρδη τους, πως θα κερδίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα στο εμπόριο, ξεζουμίζοντας φυσικά τους εργαζόμενους με εξαντλητικά ωράρια και μισθούς πείνας.

Τι σημαίνει απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές για τους εμποροϋπάλληλους ,για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου; Τι σημαίνει η λειτουργία 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς περιορισμό; Σημαίνει ασταμάτητη εντατικοποίηση, δουλειά χωρίς αρχή και τέλος. Κανένας εργαζόμενος δεν θα αντέξει να δουλεύει 7 μέρες κάτω από έντονους ρυθμούς και πίεση. Επίσης συνδέεται συνολικά με τον εργάσιμο χρόνο, το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πάει «πακέτο» με την διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου και το τσάκισμα των μισθών.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανήλθε στην εξουσία και με το σύνθημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας το οποίο όχι μόνο το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων αλλά με το 4ο μνημόνιο αύξησε τις Κυριακές .Αποδείχτηκε μετρ της εξαπάτησης του λαού και ο ποιο πιστός συνεργάτης των επιχειρηματικών ομίλων και έχει αναλάβει να ξηλώσει όποιες λαϊκές κατακτήσεις δεν πρόλαβαν να ξηλώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποδείχτηκε το δεξί χέρι των μεγαλοεργοδοτών στα πολυκαταστήματα και στα Super Market. Καλλιεργούν τη λογική του μικρότερου κακού και μαζί με την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΒΕ αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους παρουσιάζοντας ως νίκη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την Κυριακή αργία όταν την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός για την κατάργηση βρισκόταν προ των πυλών και υπογράφηκε η απόφαση που αφορά προς το παρών τουριστικές περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνάδελφοι πρέπει να στείλουμε μήνυμα στα αφεντικά και σε αυτούς που τα υπηρετούν ότι δεν ανεχόμαστε τις συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εργαζόμενοι δεν είναι για σφαγή ,δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή.

ü Παλεύουμε για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

ü Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.

ü Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαικών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

ü Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων που μειώνουν παροχές και συντάξεις.

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική κλαδική απεργία την Κυριακή 16 Ιουλίου

«Να μην πάει ούτε μια ώρα χαμένη από τον αγώνα μας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *