Ερώτηση Μ.Κάτση για την οικονομική «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων

Share Button

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών κατέθεσαν 24 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, η οποία αφορά την οικονομική «αφαίμαξη» των Οργανισμών Λιμένων μέσω των υψηλών μερισμάτων τα οποία πήρε το ΤΙΠΕΔ από τα κέρδη και τα αποθεματικά των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα 10 περιφερειακά λιμάνια είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων  περισσότερα από 50 εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Τα ποσά αυτά προορίζονταν για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων Οργανισμών Λιμένων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ενδεικτικό για το μέγεθος της απώλειας κερδών και αποθεματικού στους Οργανισμούς Λιμένων, από την πρόσφατη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι, ότι μόνο από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας πήρε ως μέρισμα 5 εκ. ευρώ (2 εκ. ευρώ σύνολο κερδών για το 2018 και 3 εκ. ευρώ από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων).

Η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Οργανισμών, αφού ουκ ολίγες φορές στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δήλωναν ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι το μέλλον των Οργανισμών θα αποφασιστεί μετά και τις μελέτες αξιολόγησης και βιωσιμότητας που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία, προκειμένου να επιλεγεί το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης. Αλήθεια, με ποια οικονομικά στοιχεία θα αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση των λιμένων; Με τα κέρδη και τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρώσει οι Διοικήσεις των Οργανισμών ή με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την οικονομική «αφαίμαξη»;

 

Η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Ερώτηση – «αφαίμαξη» των Δημοσίων Οργανισμών Λιμένων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *