Ευρωπεριφέρεια Βορείου Ηπείρου

Share Button

Γράφει ο Γιάννης Τζώρτζης

Ένας μόνιμος τυχοδιωκτισμός της πολιτικής των Τιράνων που χαρακτηρίζει ανέκαθεν τις θέσεις της Αλβανίας προς τα έξω, εμφανίζεται πλέον και στο εσωτερικό της χώρας, η οποία δοκιμάζεται τελευταία από κύμα βίαιων διαδηλώσεων και συγκρούσεων. Ο τυχοδιωκτισμός αυτός δείχνει να σημειώνει έξαρση κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Έντυ Ράμα εμφανίζοντας μάλιστα ορισμένες λίαν επικίνδυνες όψεις και κρίσιμες πτυχές. Διακινούμενος μέσα από ένα μίγμα κλιμακούμενων εντάσεων προκαλεί φόβους για απρόβλεπτες περιπέτειες στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Ιδιαίτερα δε, όταν με σχεδιασμένες κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης επιχειρείται ανοιχτά ο πλήρης αφελληνισμός της Βορείου Ηπείρου. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι βεβαίως καινούργιο καθώς έχουν προηγηθεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Ελλήνων της πολύπαθης περιοχής ενώ έχουν σημειωθεί ακόμη και δολοφονίες ανθρώπων που τολμούν και αντιστέκονται εκεί στην κρατική αυθαιρεσία.
Η παρούσα κατάσταση στην Αλβανία δεν υπόσχεται κανενός είδους βελτιώσεις στα πεδία των πολιτικών και των κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων. Στη χώρα δεν παράγεται ουσιαστικά πλούτος και τα οικονομικά της εξυπηρετούνται κυρίως μέσω της εμπορίας και της διακίνησης ναρκωτικών που διακινούν δίκτυα ελεγχόμενα από «μαφίες» και αντίστοιχες πολιτικές ομάδες.
Ενώ λοιπόν εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση Ράμα δήθεν αναπτυξιακά μέτρα και σχέδια σε πόλεις ακτών του Ιονίου με τουριστικό ενδιαφέρον, όπως η Χειμάρρα, αυτά δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από δόλιες κινήσεις υφαρπαγής περιουσιών των ομογενών μας. Η κατάσταση επιβάλλει άμεσες και ουσιαστικές κινήσεις της ελληνική πλευράς, προκειμένου να διασφαλισθεί η ειρηνική καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν σε μειονοτικές ζώνες και να κατοχυρωθεί ο σεβασμός των ατομικών τους δικαιωμάτων. Η Ελλάδα οφείλει πλέον να ενεργοποιηθεί απέναντι στις προκλήσεις του κράτους των Τιράνων σε βάρος των ομογενών μας, αξιώνοντας μια σημαντική αυτονομία από τα Τίρανα για τη Βόρειο Ήπειρο. Τούτο είναι εφικτό με την καθιέρωση ενός συστήματος περιφερειακής αποκέντρωσης, όπως ισχύει βεβαίως σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη.
Αν και το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου παρουσιάζει τις γνωστές ιστορικοπολιτικές ιδιαιτερότητες, σαν «μοντέλλο» προώθησης μιας αυτονομίας εκεί ενδείκνυται η περίπτωση του γερμανόφωνου Νότιου Τιρόλου που ανήκει στην ιταλική επικράτεια. Η περιοχή αυτή προσαρτήθηκε στην Ιταλία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ουδέποτε όμως οι Ιταλοί την ανέφεραν σαν «Βόρεια Ιταλία». Το «Ζουντ Τιρόλ» (ιταλικά και γερμανικά με «ουμλάουτ») κέρδισε σημαντική αυτονομία από τη Ρώμη κατά τη δεκαετία του 1970, οπότε αναδείχθηκε σε μια ξεχωριστή ευρωπεριφέρεια.
Εν όψει των όσων ανήκουστων συμβαίνουν από χρόνια στη Χειμάρρα, η ελληνική πλευρά κι η ηγεσία της Ομογένειάς μας στην Αλβανία θα πρέπει να εξετάσουν τη ρεαλιστική προοπτική δημιουργίας μιας διακρατικής και διασυνοριακής ευρωπεριφέρειας στην ελληνόφωνη περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Τούτο συνάδει πλήρως με τα σημερινά ευρωπαϊκά δεδομένα και το διεθνές κλίμα ενώ δεν τίθεται καν ζήτημα αλλαγής συνόρων.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει ουσιαστικά ρόλο ενός οιονεί συνηγόρου σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής, οι οποίες έχουν καταθέσει αίτημά για ένταξή τους στην ΕΕ. Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν, δυστυχώς, να εξηγήσουν στις αλβανικές ηγεσίες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα τους ώστε να υπάρξει πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ομοίως ουδέποτε υπήρξε υπόμνηση και των δυνατοτήτων που διαθέτει, ως 10ο μέλος της Ένωσης η Ελλάδα, αναφορικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Προκειμένου δε να αντιληφθεί η αλβανική πλευρά τη σημασία των αρχών ενός κράτους δικαίου, η Ελλάδα θα πρέπει να αναγάγει σε προαπαιτούμενο εκκίνησης των διαδικασιών την αναγνώριση ενός καθεστώτος αυτονομίας, ως ευρωπεριφέρειας, της ελληνόφωνης Βορείου Ηπείρου.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *