Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την εγκατάσταση 50 προσφύγων στην Πλαταριά

Share Button
Πιστεύουμε ότι όταν συζητάμε λεπτά θέματα όπως είναι το προσφυγικό είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίζουμε ακριβώς ΤΙ , ΠΩΣ, και ΠΟΥ το συζητάμε. Δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου καθόλου δεν βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, γιατί δημιουργούν ανασφάλειες, φοβίες καλλιεργούν τον ρατσισμό. Σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση . Για αυτό δεν υπογράψαμε την αίτηση γIα αυτήν την συνεδρίαση αλλά ζητήσαμε να έχουμε πρώτα συγκεκριμένη ενημέρωση για το θέμα που προέκυψε.

· Δεν θα συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική στην Ε.Ε. Υπάρχει και είναι συγκεκριμένη μέσα από τις γνωστές συνθήκες ΣΕΝΓKΕΝ, του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ 1,2,3 ,την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Όπως υπάρχουν και τα εργαλεία για την εφαρμογή τους όπως η ΦΡΟΝΤΕΞ, τα “hot spots” και τελευταία η Νατοϊκή αρμάδα στο Αιγαίο. Με βάση αυτά ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ,ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων της Ε.Ε. σε φθηνό εργατικό δυναμικό.

· Αυτήν την πολιτική πρέπει πρώτα και καλύτερα να καταγγείλουμε σαν Δ.Σ. Γιατί εξ αιτίας της παραμένουν εγκλωβισμένοι στην χώρα χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός είναι και ο λόγος που εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο της Πλαταριάς οι συγκεκριμένοι 50 Σύριοι πρόσφυγες, που έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο περιμένουν πότε θα τους επιτραπεί να πάνε σε χώρες της Ε.Ε.

· Είναι γνωστό οι Μ.Κ.Ο. «λύνουν και δένουν» στα θέματα των προσφύγων. Αυτές διαχειρίζονται κονδύλια της Ε.Ε. Με κατεύθυνση της Ε.Ε. πάνε χρήματα στις Μ.Κ.Ο και όχι σε κρατικές υπηρεσίες. Οι Μ.Κ.Ο έρχονται απευθείας σε συμφωνίες με τους ιδιώτες επιχειρηματίες, (έτσι έγινε και στην Πλαταριά). Είναι απαράδεκτο οι Μ.Κ.Ο. να υποκαθιστούν το κράτος. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το θέμα των προσφύγων πρέπει να το διαχειρίζονται κρατικές δομές, κεντρικές, περιφερειακές, τοπικές. Αυτό πρέπει να αποφασίσει το Δ.Σ. άλλη μια φορά : ΕΞΩ ΟΙ Μ.Κ.Ο ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ.

· Δεν μπορεί να ακούγονται απόψεις «τι μας νοιάζει εμάς ο πόλεμος , η πολιτική της Ε.Ε., ας τα λύσουν άλλοι αυτά . Εγώ έχω το μαγαζί μου που θα κλείσει με την έλευση των προσφύγων γιατί πλήττεται ο τουρισμός κλπ.» Είναι γνωστό ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται εδώ διωγμένοι από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου. Κατά συνέπεια όσον θα συνεχίζεται και όσο επεκτείνεται ο πόλεμος θα γίνονται περισσότεροι, χώρια που μπορεί να βρεθούμε και εμείς στη θέση τους. Άρα το δικό μας αίτημα μας πρέπει να είναι ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ.

· Για τον πόλεμο την ευθύνη έχουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που «με των λαών το αίμα ,τα σύνορα χαράζουν» για να ελέγξουν τους δρόμους ενέργειας και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής. Η χώρα μας διαχρονικά ανήκει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., από τους βασικούς υπεύθυνους για τον πόλεμο. Συμμετέχει ενεργά με τις Νατοϊκές βάσεις σε αυτόν(π.χ. ΑΚΤΙΟ). Για αυτό το αίτημα για ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ τους ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

· Ανησυχία φυσικά πρέπει να υπάρχει για όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που υπάρχουν και οι δηλώσεις από την «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ Τουρκία για αλλαγές συνόρων. Δεν δικαιολογείται όμως ανησυχία από 50 κατατρεγμένους από τον πόλεμο Σύριους, από τους οποίους οι μισοί είναι γυναικόπαιδα. Εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός και όχι οι κατατρεγμένοι από αυτόν. Εχθρός είναι το σύστημα που γεννάει τους πολέμους και την βαρβαρότητα. Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που οδηγεί τους Σύριους στην προσφυγιά ,αλλά και τους Έλληνες στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Απέναντι σε αυτόν πρέπει να είναι το μέτωπο.

· Απόψεις που ενοχοποιούν τα θύματα του εγκλήματος αδιαφορώντας η και αθωώνοντας τον εγκληματία βοηθούν να σηκώσει κεφάλι το φίδι του φασισμού. Δίνουν αφορμή στην ναζιστική, εγκληματική οργάνωση της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» να χύνει το φασιστικό της δηλητήριο. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σαν Δ.Σ.

· Ο Δήμος έχει υποχρέωση να προσφέρει κάθε βοήθεια στους πρόσφυγες.

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *