Θεσπρωτία: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για το κάπνισμα – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Share Button

Ο… ξεχασμένος στα…συρτάρια αντικαπνιστικός νόμος επανέρχεται.

Την εφαρμογή του νόμου προανήγγειλε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννης Νικόπουλος κατά την επίσκεψή του στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

“Δεν γίνεται οι νόμοι να μένουν στα χαρτιά. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσουν τακτικοί έλεγχοι”, υπογράμμισε ο κ.Νικόπουλος.

“Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η επακόλουθη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης των προϊόντων αυτών, όπου όλοι θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αποτελεί συλλογικό στόχο”

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των μπαρ, εστιατορίων, καφενείων, ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Είχε προηγηθεί το 2008 ψήφιση στη Βουλή νόμου του υπουργείου Υγείας, τον οποίο ακολούθησε η έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το υπουργείο Υγείας επανέφερε τις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος προσθέτοντας σε αυτήν και το άτμισμα. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν δυναμικά αρχές του 2011, αλλά σταδιακά ατόνησαν, ειδικά έπειτα από την κατάργηση της καθ’ ύλην για τους ελέγχους αρμόδιας δημοτικής αστυνομίας. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός δηλώνει υπέρ της απαγόρευσης, χώροι ελεύθεροι από καπνό παραμένουν κυρίως τα ΜΜΜ, οι υπηρεσίες υγείας, καθώς και λίγα –συνήθως ακριβά– εστιατόρια. Στη συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων τα τασάκια, από περίοπτη θέση πλέον, καταδεικνύουν την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει τον νόμο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *