«Καίει» την Ήπειρο η επέκταση των νέων αυτοκινητόδρομων

Share Button

Μπορεί η Ιόνια Οδός όπως και η Ολυμπία να έχουν παραδοθεί σε κυκλοφορία, όμως το κεφάλαιο «αυτοκινητόδρομοι» δεν έχει κλείσει οριστικά για τη χώρα μας και φυσικά ούτε για την Ήπειρο.

Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν έργα συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ περίπου, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το δίκτυο των μεγάλων δρόμων που κυριολεκτικά αλλάζουν τη μοίρα περιοχών όπως η δική μας, η οποία έχει πλέον βγει οριστικά από τη γεωγραφική απομόνωση. Πρόκειται για έργα όχι αυτούσια, αλλά κυρίως συμπληρωματικά στους υπάρχοντες οδικούς άξονες, απολύτως όμως αναγκαία για την λειτουργικότητά τους. Το ενδιαφέρον για την Ήπειρο εστιάζεται κυρίως σε δύο έργα, την επέκταση της Ιόνιας ως την Κακαβιά και το βόρειο τμήμα του Ε65 που θα «κουμπώσει» στην Εγνατία.

Ιωάννινα – Κακαβιά

Οι… λογαριασμοί με τα μεγάλα οδικά έργα δεν έχουν κλείσει για την Ήπειρο, καθώς απομένουν εκκρεμότητες ζωτικής σημασίας. Μία πολύ βασική είναι η πολυσυζητημένη επέκταση της Ιόνιας Οδού ως τα σύνορα με την Αλβανία, στην Κακαβιά, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 340 εκατ. ευρώ. Το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία «βλέπει» προς το παρόν προοπτικές για το μισό τμήμα, από την Πεδινή ως το Καλπάκι, μήκους 34 χλμ. περίπου.
Ωστόσο, όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», ακόμα και με την υλοποίηση του συγκεκριμένου κομματιού, η Ιόνια δεν θα είναι ολοκληρωμένος αυτοκινητόδρομος, καθώς απομένει το τμήμα ως την Κακαβιά, μήκους άλλων 30 χλμ. και θα απαιτηθεί μελλοντικά επιπλέον χρηματοδότηση για την οριστική αποπεράτωσή του. Η επέκταση της Ιόνιας αποτελεί έργο του «πυρήνα» των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και θα είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Αλβανία.

Για τον Ε65

Δεύτερη οδική εκκρεμότητα μεγάλης σημασίας για την Ήπειρο είναι η ολοκλήρωση του Ε65 με το νότιο τμήμα (Λαμία -Ξυνιάδα) και κυρίως το βόρειο, αυτό που θα ενώνει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό υπολογισμένου κόστους 700 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο τμήμα υπάρχει δέσμευση από πλευράς του Υπουργού Υποδομών ότι οι εργασίες κατασκευής του θα ξεκινήσουν μέσα στο 2018. Τόσο αυτό όσο και το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, ως την Λαμία είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του Ε65, από τον οποίο έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής το μεσαίο τμήμα, συνολικού μήκους 80 χλμ. περίπου και παραμένει ως αυτοκινητόδρομος ουσιαστικά «κολοβός», αφού δεν συνδέεται με το υπόλοιπο δίκτυο δρόμων της χώρας.

Άκτιο – Αμβρακία
Υπό κατασκευή παραμένει και ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία που απαιτεί περίπου 170 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Εδώ τα νέα είναι καλά, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μία εργολαβία – σκούπα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ypodomes. com», αυτή την εποχή κλείνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να ενταχθεί η εργολαβία στο ΕΣΠΑ 2014-20. Το αντικείμενο που θα αναλάβει ο ανάδοχος είναι περίπου 7 χλμ. από την πρώτη εργολαβία (που έχει συνολικά 22 χλμ.) και όλο το υπόλοιπο αντικείμενο από το 22ο μέχρι το 48ο χλμ.

Πηγή: proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.