Καταιγίδα φόρων ύψους 12 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016

Share Button

foroiΦόρους ύψους 12 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού. Και όλοι αυτοί οι φόροι πρέπει να καταβληθούν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και λίγο πριν αυξηθούν εκ νέου οι φορολογικοί συντελεστές για δεκάδες φόρου. Σημειώνεται ότι τον προσεχή Οκτώβριο αυξάνεται η φορολογία στο πετρέλαιο Θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους. Η κακή οργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους τελευταίους μήνες του έτους το πλήθος των φόρων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Στον κακό προγραμματισμό αποδίδεται και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 12 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο το έτους κατανέμονται ως εξής:

Φόρος εισοδήματος. Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν στις 31 Ιουλίου εκατομμύρια φορολογούμενοι. Συνολικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθούν από τα φυσικά πρόσωπα περισσότερα από 5,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από την εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλουν και τέλος επιτηδεύματος.

ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,8 -4 δισ. ευρώ

– Αυξημένοι είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

– Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Βέβαια αρκετοί ενδεχομένως να χάσουν τη ρύθμιση. Και αυτό καθώς στην περίπτωση που δεν καταβάλλουν τη δόση που του αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας το ηλεκτρονικό σύστημα τους «πετάει» εκτός ρύθμισης.

– Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Βέβαια οι ανωτέρω φόροι δεν είναι οι μοναδικοί που θα καταβληθούν από τους 8 εκατ. φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Συνολικά το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ αφορούν τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.λ.π.)

ΠΗΓΗ: www.liberal.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *