Κυρ. Μητσοτάκης: Εντός τετραετίας η λύση στη διαχείριση απορριμμάτων

Share Button

Τη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων που έχει κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ήπειρο. Δεσμεύθηκε για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα εντός της τετραετίας.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δέσμευση της κυβέρνησης για ένα πρόβλημα που της κληροδοτήθηκε από το παρελθόν αλλά που πρέπει να λυθεί με όρους μέλλοντος, με την αξιοποίηση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας αλλά και με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προχωρούν αυτού του είδους τα έργα».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους υπεύθυνους της μονάδας και τοπικούς παράγοντες, έκανε λόγο για μονάδα – πρότυπο που κατασκευάστηκε με τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε πως το παράδειγμα της εν λόγω μονάδας, πρέπει να βρει μιμητές σε όλη την επικράτεια, καθώς η λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, είναι η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι όσο εντυπωσιακό είναι το έργο στο Ελευθεροχώρι τόσο εξοργιστικό είναι ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στην χώρα. Ο πρωθυπουργός, έστρεψε τα βέλη του εναντίον όσων όπως είπε θυμούνται όψιμα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και τους κάλεσε να θυμηθούν πως παρέδωσαν τη χώρα αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι είναι ένα πρότυπο έργο και το μόνο που βραβεύθηκε από την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό του υπουργείου υπάρχουν από το ΕΣΠΑ 930 εκατ. ευρώ που είναι συμβολαιοποιημένα για παρόμοια έργα και πρέπει μέχρι το 2021 να συμβολαιοποιηθούν για να μην χαθούν. Το συγκεκριμένο στο Ελευθεροχώρι δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι τα ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν ποιότητα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής (και βουλευτής Ιωαννίνων) Κώστας Τασούλας έκανε μία ιστορική αναδρομή λέγοντας ότι το πρώτο έργο που βραβεύθηκε διεθνώς στη χώρα δεν ήταν η μονάδα, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά το φράγμα του Μαραθώνα το 1931 επί Ελευθερίου Βενιζέλου που ήταν επίσης σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Αλλά μετά, πρόσθεσε, «αυτό τον δρόμο τον ξεχάσαμε».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην δήλωσή του σημείωσε ότι το έργο δείχνει ότι έχει αλλάξει μία σελίδα στην διαχείριση των απορριμμάτων και επίσης δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί μέσω των ΣΔΙΤ και σε άλλους τομείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *