ΜΛ-ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Στο χείλος της καταστροφής ο κτηνοτροφικός κόσμος

Share Button

ΛΕΗΛΑΣΙΑ! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει αυτά που τα τελευταία χρόνια γίνονται, όλο και με εντατικότερο ρυθμό στο χώρο της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Την ίδια στιγμή που ακούγονται και θα ακούγονται με απολύτως κοροϊδευτικό τρόπο, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, κουβέντες για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας και μέτρα υπέρ του αγρότη κλπ.

Η φοροληστρική-ασφαλιστική επιδρομή για χάρη των διεθνών τοκογλύφων, η γιγάντωση του κόστους παραγωγής και η καταρράκωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων για χάρη του διεθνοποιημένου εμποροβιομηχανικού δικτύου καθώς και η αποδιάρθρωση της ντόπιας παραγωγής, σε εφαρμογή της ΚΑΠ και για χάρη των εισαγωγών, αποτελούν τους τρεις βασικούς μηχανισμούς όχι μόνο ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγροτικού νοικοκυριού, αλλά αποδεκατισμού και της μεγαλύτερης αγροτικής εκμετάλλευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λεηλασίας αποτελούν οι δραματικές εξελίξεις στην αιγοπροβατοτροφία. Έναν ιστορικό παραγωγικό κλάδο που αποτελεί και έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ηπειρώτικης οικονομίας, που όμως «πνέει τα λοίσθια», μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται. Το γαϊτανάκι της πτώσης των τιμών του γάλακτος χρόνια τώρα καλά κρατεί, ρίχνοντας πια οριστικά φέτος την τιμή παραγωγού κάτω του κόστους. Οι κυρίαρχες γαλακτοβιομηχανίες ορίζουν όπως νομίζουν όχι μόνο τις τιμές του εισκομιζόμενου γάλακτος αλλά και τους εκβιαστικούς όρους παράδοσής του.

Η «ΔΩΔΩΝΗ» δηλώνει ξεδιάντροπα ότι δεν θα παραλάβει γάλα από παραγωγούς με λιγότερο από 30 κιλά ημερησίως και πληρώνει όποτε της είναι αυτής εύκαιρο. Η άλλη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, η «ΗΠΕΙΡΟΣ», αφού κοροϊδεύει τον κτηνοτροφικό κόσμο με τις νέες τιμές (75 και 44 λεπτά αντίστοιχα για πρόβιο και γίδινο γάλα, μέχρι 10 τόνους ετήσια παραγωγή), ορίζει αυθαίρετα και δικούς της όρους παραλαβής. Ενώ η ελληνική νομοθεσία ορίζει σαν μικροβιακό όρια το 1.500.000 μικρόβια ανά χιλιογραμμάριο, για γάλα που θα δεχθεί θερμική επεξεργασία, η εταιρία, βρίσκοντας ωραίο «κολπάκι», για να μειώνει και άλλο την τιμή, βάζει δικό της όριο στα… 300.000 μικρόβια!

Όχι. Δεν είναι ουρανοκατέβατες αυτές οι τακτικές. Με την ίδια συνέπεια της πολιτικής των προηγούμενων διακυβερνήσεων(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ) που εξέθρεψαν τον αγροτοπατερισμό, την αποψίλωση της αγροτικής παραγωγής και την καταρράκωση των συνεταιριστικών δομών της χώρας, η νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει απαρέγκλιτα την ίδια πολιτική, παίρνοντας τα εύσημα από τους Ευρωπαϊκούς «εταίρους», που έχουν κατακλύσει τη χώρα με τις εισαγωγές τους.

Αν έχει ισχυροποιηθεί σε δυσθεώρητο επίπεδο το «καρτέλ» γάλακτος, σε σημείο να υιοθετεί τακτικές «μαφίας», με πρακτικές εκβιασμού και τρομοκράτησης, αυτό οφείλεται στην ανομία που του εξασφάλιζαν οι πολιτικές ηγεσίες. Αν αυτό το «καρτέλ» που διέλυσε την γαλακτοπαραγωγική βοοτροφία της χώρας, εκβιάζει τον έλληνα κτηνοτρόφο, ενώ εισάγει γάλα, νοθεύοντας την ελληνική γαλακτοκομική παραγωγή και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, είναι γιατί οι τωρινοί δήθεν «Αριστεροί», που κάνουν ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενοι «Δεξιοί», υποκλίνονται μαζί στο θεό που ονομάζουν «Αγορά» και κάτω από τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ντόπια αγροτική παραγωγή.

Είναι ξεκάθαρο ότι για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμος της χώρας δεν υπάρχει κανένας «σωτήρας», παρά το ότι εμφανίζονται κάποιοι να κρατούν μάλιστα και «δώρα». Αποδείχθηκαν όλα δηλητηριασμένα. Για να μπορέσει να αλλάξει πορεία από το «σφαγείο» που τον οδηγούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, πρέπει να οργανώσει την πάλη του.

Ειδικά η μικρομεσαία κτηνοτροφική μονάδα, που αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία του τόπου μας, πρέπει να καταλάβει ότι μόνο συλλογικά-συνεργατικά, (πολλοί εξωαγροτικοί καλοθελητάδες έχουν είδη πιάσει δουλειά), μπορεί να έχει μια ελάχιστη ασπίδα προστασίας από τα μεγαθήρια που τη ροκανίζουν.

Αλλά κυρίως με τη γραμμή της αντίστασης και της διεκδίκησης, να φρενάρουν την ολομέτωπη επίθεση και να σπάσουν τους πολλαπλούς δεσμούς, με τους οποίους ΕΕ-ΚΑΠ και οι διεθνείς τοκογλύφοι δένουν, ξαναδένουν και λυντσάρουν τη χώρα, σε αγαστή συνεργασία με τους ποικίλους ντόπιους διαχειριστές. Χθεσινούς ! Σημερινούς ! Αυριανούς!

Εργατιά – Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά, κάτω τα μνημόνια νέα και παλιά – Οργάνωση – Αντίσταση – Αγώνας

Ηγουμενίτσα 27-09-2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *