Νέα εποχή για το συνεταιριστικό κίνημα-Δημιουργήθηκε Ενωτικός Φορέας των συνεταιρισμών-Και ο Βασίλης Παρόλας στο εγχείρημα

Share Button

suneterismosΈνας νέος µεγάλος Ενωτικός Φορέας των συνεταιρισµών γεννήθηκε την Τετάρτη 1η Ιουνίου. «Γονείς» του, πρωτοπόροι συνεταιριστές, εκπρόσωποι δεκάδων συνεταιρισµών, που δίνουν τη µάχη της παραγωγής και της εξωστρέφειας µε σηµερινούς και όχι χτεσινούς όρους. Που αντιλαµβάνονται, και θέλουν να αντιλαµβάνονται, τις νέες συνθήκες και τις νέες απαιτήσεις µιας δύσκολης και πολυσύνθετης αγοράς.

Και θέλουν όχι απλώς να φυτοζωούν, περιµένοντας κρατικές ενισχύσεις και «φιλάνθρωπους» εµπόρους, αλλά να συµµετέχουν σε µια διαδικασία ανάπτυξης και προόδου, που θα βελτιώσει και τη δική τους ζωή, αλλά και την εθνική οικονοµία.

Πρόκειται για µια πρωτοβουλία που µπορεί να αλλάξει πολλά από τα δεδοµένα στην αγροτική µας οικονοµία. Γιατί, σε µια στιγµή που όλοι αντιλαµβάνονται ότι η ισχύς εν τη ενώσει, αχίλλειο πτέρνα για τον αγροτικό κόσµο αποτελούν οι αγκυλώσεις που κληροδότησε ένα παρελθόν στασιµότητας και φαυλότητας. Η νέα εποχή χρειάζεται νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες µορφές οργάνωσης, νέες πρωτοβουλίες.

Και οι αγρότες, όπως όλες οι µεγάλες κοινωνικές οµάδες, χρειάζονται την οργάνωση που θα έχει το κύρος, τις θέσεις και τη δύναµη να τους εκπροσωπεί απέναντι στο κράτος. Πολύ περισσότερο, όταν είναι στρατηγικής σηµασίας ο ρόλος της αγροτικής παραγωγής στην εθνική οικονοµία, και οι αγροτικές καταθέσεις στις τράπεζες ανέρχονται γύρω στα 10 δισ., την ώρα που τα αγροτικά δάνεια δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ.

Το νέο είναι επιτέλους εδώ. Και µόνο το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν το µεγάλο βήµα, είναι παράθυρο ελπίδας. Που θα γίνει πόρτα βεβαιότητας, αν η πρωτοβουλία στηριχτεί από τον αγροτικό κόσµο. Αν αποφύγει τις παγίδες του κρατικού πατερναλισµού και της κοµµατικής «προστασίας» και κρατά ανοιχτά τα µάτια στον κόσµο που έρχεται, όχι σε εκείνον που φεύγει. Οι άνθρωποι που το ξεκίνησαν αποτελούν την καλύτερη εγγύηση. Και αυτή η εφηµερίδα δεσµεύεται να είναι στο πλευρό τους, σε κάθε τους βήµα. Καλή επιτυχία!

Στο νέο αυτό εγχείρημα συμμετέχει και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και αντιπρέοδρος της COGECA (Γενική Επιτροπή Αγροτικού Συνεργατισμού της ΕΕ) κ. Βασίλης Παρόλας.

ΠΗΓΗ: ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *