Ομιλία Μ. Κάτση στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση: “Θα σας παρακολουθούμε στενά”

Share Button

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αρχικά θα ήθελα να μου επιτρέψετε, να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου από τη Θεσπρωτία οι οποίοι με επανεξέλεξαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ, ώστε μέσα από το νέο μου αυτό ρόλο να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του τόπου αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα.

Ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, θα τιμήσουμε τη βούληση του λαού μας, με την άσκηση προγραμματικής και δυναμικής αντιπολίτευσης σε όλα τα πεδία. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες που μας παρακολουθούν, πως θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε, ό,τι με κόπο και θυσίες πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

κ.κ συνάδελφοι,

Από την πλευρά μου θα ήθελα να εστιάσω στα ζητήματα που αφορούν την Ψηφιακή Πολιτική, ένα τομέα ευθύνης που μου έκανε την τιμή να μου χρεώσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παρακολουθώ το κυβερνητικό έργο.

Θα ήθελα να αναφερθώ στα όσα ακούστηκαν, ή ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ από τον νέο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη στις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργείου. Να επισημάνω αρχικά, ότι κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα ύπαρξης ξεχωριστού Υπουργείου για την Ψηφιακή Πολιτική, υπουργείο που πρώτη ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέλους απέκτησε η χώρα Εθνική Ψηφιακή στρατηγική.

Άκουσα με προσοχή τον νέο Υπουργό, ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου καθώς έχει τριβή με τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και αυτό είναι αν μη τι άλλο θετικό. Μόνο όμως που η εφαρμοσμένη πολιτική είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα τεχνοκρατικό project που πρέπει απλώς να παραδοθεί καθώς απαντά στο ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετείς και με ποιο πολιτικό όραμα πορεύεσαι.

Εμείς από το Νοέμβριο του 2016 πορευτήκαμε με όραμα την «Ψηφιακή Πολιτική για όλους» με σκοπό τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του κράτους, την εξοικονόμηση πόρων και εργατοωρών για το Δημόσιο, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και κυρίως στην πρόσβαση όλων των πολιτών στα οφέλη της τεχνολογίας, χωρίς αποκλεισμούς ώστε κανείς να μη μείνει πίσω στην νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που απειλεί με νέου τύπου ανισότητες.

Η αλήθεια είναι ότι η νέα κυβέρνηση, παραλαμβάνει μια κατάσταση στην Ψηφιακή πολιτική με δρομολογημένα έργα τα οποία μας ξεκόλλησαν από εκεί που ήμασταν πριν.
Άκουσα τον νέο Υπουργό να ξεκινά την ομιλία του με μια λαθροχειρία αναφερόμενος στον δείκτη Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Αυτοί που θα έπρεπε να παραπονιούνται για την 26η θέση της Ελλάδας από τις 28 σε επίπεδο ΕΕ είμαστε εμείς καθώς οι δικές σας πολιτικές μας κατέταξαν σε αυτή τη θέση την περίοδο 2007-2013.

Επί ημερών σας, το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε κονδύλια ΕΣΠΑ ύψους 1δις για τη χρηματοδότηση δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) λόγω των τραγικών επιδόσεων στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση επί υπουργίας του κ. Μητσοτάκη.

Φαίνεται, ότι τότε δεν είχε χρόνο για ψηφιακή σύγκλιση παρά μόνο για απολύσεις. Μάλιστα υπάρχει και σχετική επιστολή του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν προς τον τότε ΠΘ Α. Σαμαρά (Νοεμ. 2013) που τα καταδυκνύει.

Θα έχουμε όμως το χρόνο να τα πούμε αναλυτικά και στο μέλλον.

Εμείς ξεμπλοκάραμε αυτά τα κονδύλια το 2017 και τα στρέψαμε σε έργα υποδομής, καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο, να βελτιώσουμε τους δείκτες μας στον DESI 2017, κατά 8,6%. Mια επίδοση που κατατάσσεται στις 5 πρώτες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ, στην Ελληνική Βουλή το Μάη του 2017.

Η ανάκαμψη αυτή πρέπει να επιταχυνθεί.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό, οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, να έρχονται ως τιμητές σε εμάς που την ξεκολλήσαμε από τον πάτο, και θα έπρεπε να είστε τουλάχιστον πιο προσεκτικοί.

Ακούσαμε επίσης με προσοχή τον νέο υπουργό να αναφέρεται σε μια σειρά από δρομολογημένα έργα και να τα παρουσιάζει ως νέα. Πρόκειται για έργα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν ή να δημοπρατήσουν τα τελευταία 20 χρόνια.

Παλιό το κόλπο αλλά δεν πιάνει. Τουλάχιστον το εκλαμβάνουμε ως μια αναγνώριση του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης.

• Συγκεριμένα ακούσαμε ότι θα συνεχίσει το έργο του superfast broadband και η παροχή κουπονιού στους χρήστες ώστε να το αξιοποιήσουν, έργο που ήδη υλοποιείται με επιτυχία από τον Ιούνιο του 2018.
Αυτό στο όποιο δεν έγινε καμιά αναφορά είναι οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ύψους 4δις Ευρώ που τρέχουν ήδη για τα δίκτυα νέας γενιάς από τους παρόχους, στηρίζοντας πολλαπλώς την οικονομία.

• Ακούσαμε με ευχαρίστηση τη συνέχιση του προγράμματος ευφυούς γεωργίας που σχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε και βρίσκεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ορίζοντας υλοποίησης του έργου είναι 1 χρόνος και θα το παρακολουθούμε για τυχόν καθυστερήσεις.

Έρχομαι τώρα σε 2 κομβικά θέματα της Ψηφιακής Πολιτικής. Μια εκκωφαντική και ύποπτη σιωπή και μια καλοδεχούμενη κυβίστηση που μόλις έπραξε η νέα κυβέρνηση δια στόματος του νέου Υπουργού.

Ακούσαμε πολλά ευχολόγια περί απλούστευσης διαδικασιών, εκσυγχρονισμό, πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν άκουσα κουβέντα κ. Πιερρακάκη για ένα εμβληματικό έργο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΨΗΠΤΕ και του Διοικητικής Ανασυγκρότησης που βρήκατε έτοιμο. Αφορά το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) που θα διασυνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς του Δημοσίου ώστε να μη διακινούν χαρτί μεταξύ τους και θα εξοικονομεί 380 εκατ. ευρώ ετησίως για το Δημόσιο. Έργο συμβασιοποιημένο που υλοποιείται. Ερωτώ λοιπόν; Θα το ολοκληρώσετε; Κρύβει κάτι η σιωπή της νέας κυβέρνησης στο κολοσσιαίο αυτό έργο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δημοσίου που έχει κερδίσει και τα θετικά σχόλια της αρμόδιας επιτρόπου Γκάμπριελ; Αναμένουμε τις εξελίξεις.

Πάμε τώρα και στην καλοδεχούμενη κωλοτούμπα:

Σαν χθες θυμάμαι, ως εισηγητής στο ν/σ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανσμού, τον δικό σας εισηγητή κ. Δένδια να τον χαρακτηρίζει αχρείαστο, που θα τον καταργήσει η ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία. Μάλιστα οι ειρωνείες και η χλεύη, περίσσευαν στην τότε πρωτοβουλία του Νίκου Παππά.

Σήμερα ακούσαμε τον Υπουργό να χαρακτηρίζει χρήσιμη και αναγκαία τη Διαστημική πολιτική και να μιλά για αξιοποίηση σε υπηρεσίες γεωργίας και πολιτικής προστασίας. Σας καλωσορίζουμε με έναν αστερίσκο ως προς την υποκρισία σας:

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε εξασφαλίσει τα δικαιώματα της χώρας στο διάστημα. Υπάρχουν ήδη 2 τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι σε τροχιά, ενώ υπάρχουν δρομολογημένα προγράμματα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τη NASA.

• Καλοδεχούμενη και προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και η πολιτική cloud που εξαγγέλθηκε, όσον αφορά ένα ενιαίο κέντρο συγκέντρωσης δεδομένων. Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή το τονίζω, στο κομμάτι της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ανεξάρτητης αρχής όπως και να τεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθούν φαινόμενα data mining.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με το έργο Συζευξις ΙΙ που αφορά την ευρυζωνική σύνδεση 34.000 κτηρίων. Έργο από το 2010 το οποίο το εμείς ξεκολλήσαμε, υπογράψαμε τις συμβάσεις και ήδη υλοποιείται.

• Επίσης ακούσαμε πολλές εξαγγελίες για τη Διαλειτουργικότητα, την ψηφιοποίηση και τη συνένωση των μητρώων και την ενιαία Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η διαλειτουργικότητα των μητρώων και ο κατακερματισμός των έργων όπως και ο ενιαίος σχεδιασμός αποτελούν βασικούς πυλώνες της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής (ΕΨΣ), που η κυβέρνησή μας συνέταξε το 2016. Με αφορμή αυτά που αναφέρατε περί βίβλου του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα πρέπει να ξέρετε ότι βίβλος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.

Δεν κάνατε καμία αναφορά στην ομιλία σας σε αυτήν και πάτε να παρουσιάσετε σαν καινούριο κάτι που ήδη υπάρχει και ήδη ακολουθείται.

Η ΕΨΣ έχει αλλάξει τον τρόπο σχεδιασμού των έργων, έχει μειώσει κατακόρυφα τον κατακερματισμό των έργων και έχει θέσει συγκεκριμένους άξονες και τομείς προτεραιοτήτων.

• Για το CRM και HRMS: Πρόκειται για έργα που λιμνάζουν από το 2010. Καλό θα είναι να μιλήσετε με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως πρώην αρμόδιος.

• Ως προς την αδειοδότηση των κεραιών, χαιρετίζουμε την διάθεση για ολοκλήρωση ενός ήδη δρομολογημένου νομοσχεδίου αλλά περιμέναμε να ακούσουμε πιο πολλά ως προς τις αλλαγές που εξήγγειλε ο Υπουργός. για την επίλυση του ακανθώδους αυτού προβλήματος.

Αφορά πρωτίστως τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη δικτύων 5G. Θα επιμείνουμε δημιουργικά στην πρότασή μας που ήταν μια πρόταση ισορροπίας μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας που υπερασπίζονται πολλά κινήματα, χωρίς όμως να βλάπτεται και η τεχνολογική πρόοδος.

• Ως προς το ζήτημα των οπτικοακουστικών παραγωγών δεν άκουσα καμία αναφορά και αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό καθώς δεν πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω.
Με την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, και με μια κατά τεκμήριο εξαιρετικά επιτυχημένη πολιτική που ασκήθηκε κυρίως από τον Λευτέρη τον Κρέτσο, καταφέραμε να έχουμε επιδοτήσει ήδη σχεδόν 50 νέες παραγωγές, και να ανοίξουμε το δρόμο για τη χώρα μας, ώστε να εισέλθει δυναμικά σε μια νέα μεγάλη παγκόσμια αγορά, αυτή της οπτικοακουστικής παραγωγής.

Θα παρακολουθούμε στενά τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.

• Τέλος, άκουσαμε με προβληματισμό την αναφορά του νέου Υπουργού στα ΕΛΤΑ. Μίλησε για βιώσιμη λύση χωρίς να κάνει καμία αναφορά στους εργαζόμενους. Ελπίζουμε η λύση να μην είναι αντίστοιχη με αυτή που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση για τη ΔΕΗ.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, δε θέλω να μακρηγορήσω, όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και της στήριξης του τύπου.
H δίκης μας κυβέρνηση υλοποίησε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τη συνταγµατική επιταγή της ρύθµισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Αυτοί που έπρεπε να πληρώσουν επιτέλους πλήρωσαν, το δημόσιο κέρδισε 210 εκατ, ευρώ, εισπράττονται οι φόροι διαφήμισης και οι εργαζόμενοι διασφάλισαν τις θέσεις εργασίας τους. Η πολιτεία επέβαλε κανόνες σε ένα κλειστό group ολιγαρχών που ορέγονται υπαναχωρήσεις και χάρες.

Στηρίξαμε με Μέτρα ενίσχυσης ύψους 16 εκατ. τον τοπικό και περιφερειακό Τύπο, και με 6 εκατ. τις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες. Διανείμαμε τη δημόσια διαφήμιση, κατά 70% στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ και κατά 30% στα περιφερειακά.

Eπαναλειτουργήσαμε την ΕΡΤ η οποία σήμερα εκπέμπει το σήμα της ανεξάρτητα από το μονοπώλιο της DIGEA, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στη δημόσια τηλεόραση. Αυτή την ΕΡΤ που η ΝΔ έκλεισε, αυτή την ΕΡΤ την οποία ο κύριος Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση την κατηγορούσε ως παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρωθυπουργός την πήρε απευθείας στα χέρια του, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το Υπ. Ψηφιακ Διακυβ.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο ελληνικός λαός μας έδωσε την εντολή να ασκήσουμε ουσιαστική και δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση.

Μας ανέθεσε να ελέγχουμε την Κυβέρνηση, ώστε να μην παρεκκλίνει από το δρόμο της εξυπηρέτησης του Δημοσίου συμφέροντος. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.

Θα μας βρείτε αρωγούς σε θέματα που υπάρχει συναίνεση, θα μας βρείτε απέναντι με κάθε μέσο σε ζητήματα υπαναχώρησης σε κεκτημένα, θα παρακολουθούμε στενά τη διαύγεια, δεν θα επιτρέψουμε καταστροφικά deals αν ω μη γένοιτο σχεδιαστούν αδιαφανώς κάτω από το τραπέζι.

Θα είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και θυσίες χτίσαμε τα τελευταία 4.5 χρόνια.

Προφανώς και καταψηφίζω τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο

Url: https://youtu.be/D3TTx0zrbPo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *