Ο απολογισμός της δράσης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας από τον απερχόμενο Γραμματέα Ερρίκο Μητσιώνη

Share Button

P1013260Ο απολογισμός έγινε ενώπιον των μελών της Νομαρχιακής Συνέλευσης ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΝΘΕΟΝ Ηγουμενίτσας στις 10 Ιουνίου 2016 ενόψει της προκήρυξης εκλογών για τα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ για τις 26 Ιουνίου 2016.

Συντρόφισσες και σύντροφοι ,

Με την απόφαση της 4ης Συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ , την από 2.6.2016  εγκύκλιο του Γραμματέα της Κ.Π.Ε και σύμφωνα με την κατευθυντήρια οδηγία 102/8.6.2016 της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης , στις  26 Ιουνίου 2016 θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την εκλογή των οργάνων των Αποκεντρωμένων Οργανώσεων του Κινήματος δηλαδή των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών Ν.Ε , των Νομαρχιακών Επιτροπών καταστατικού και πιστοποίησης (Ν.Ε.ΚΑ.Π ) , των Νομαρχιακών επιτροπών οικονομικού ελέγχου (Ν.Ε.Ο.Ε.)  και των Συντονιστικών Επιτροπών των δημοτικών οργανώσεων (Σ.Ε).

Με την προκήρυξη αυτή των εκλογών των οργάνων του κινήματος ολοκληρώνεται  η θητεία των οργάνων του Κινήματος στο Νομό Θεσπρωτίας δηλαδή  της  σημερινής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και των Δημοτικών οργανώσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ Ηγουμενίτσας  Σουλίου και Φιλιατών.

Το χρονικό διάστημα της  θητείας μας  από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα που ανέλαβα ως Γραμματέας μαζί με τους εκλεκτούς συντρόφους και συντρόφισσες  της Ν.Ε  και των Δημοτικών οργανώσεων την ευθύνη της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία ,κύλησε πυκνός ο Πολιτικός χρόνος .

Αναλάβαμε  εν μέσω σοβούσας οικονομικής , κοινωνικής κρίσης και κρίσης αξιών, με το πολιτικό σύστημα της  χώρας να  αμφισβητείται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα και να  φορτώνεται το βάρος της  ευθύνης για την κατάντια της χώρας διαχρονικά , με ένα  ΠΑ.ΣΟ.Κ που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και οδηγήθηκε στον ιστορικό πολιτικό συμβιβασμό με την δεξιά για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και αυτό του στοίχησε την μεγαλύτερη στην ιστορία  του πολιτική και κομματική κατάρρευση , με ένα  λαό καταταλαιπωρημένο , καταφορολογημένο και στην ουσία πτωχευμένο όχι μόνο οικονομικά αλλά και αξιακά , εμείς οι απλοί εθελοντές του ΠΑΣΟΚ μπήκαμε στα βαθιά  νερά της πολιτικής την ώρα που οι ωφελημένοι , οι αχάριστοι και οι ευκαιριακοί   πηδούσαν σαν τα ποντίκια από το μισοβουλιαγμένο καράβι  για να σωθούν και άρπαζαν την μία μετά την άλλη  τις  σημαίες ευκαιρίας του λαικισμού και του οπορτουνισμού  του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας και σκοπός μας δεν ήταν άλλος από το να βάλουμε ανιδιοτελώς  πλάτη χωρίς ανταλλάγματα και αντιπαροχές στην συγκράτηση σε πρώτη φάση των διαλυτικών φαινομένων στις οργανώσεις μας , στην πάση θυσία υποτυπώδη στην αρχή ,  συνέχιση της  λειτουργίας της Νομαρχιακής Επιτροπής και των δημοτικών επιτροπών  , δίνοντας ένα φιλί ζωής στο βασικό κύτταρο της εσωκομματικής μας δημοκρατίας που είναι οι οργανώσεις μας. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζαμε ότι ο απλός πολίτης σιγά –σιγά , βήμα το βήμα , μέρα με τη μέρα θα εμπιστευτεί ξανά το ΠΑΣΟΚ και την ελπίδα που φέρνει μαζί του , γιατί το Κίνημά μας  ξεκινά από μακριά και πάει μακριά , δεν ηταν και δεν είναι ευκαιριακό κατασκεύασμα αλλά μετουσιώνει την μεταρρυθμιστική αλλαγή  στην Ελλάδα  με όρους  Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

 

Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.

Ετσι πρώτο μας μέλημα ήταν να  παραλάβουμε κατ αρχήν το αρχειακό υλικό της οργάνωσης στο βαθμό που αυτό διασώζονταν, την υποτυπώδη έστω υλικοτεχνική υποδομή , να οργανώσουμε  από την αρχή ένα στοιχειώδες αρχείο αποφάσεων , πρακτικών και εγγράφων και να αρχίσουμε να λειτουργούμε όπως στοιχειωδώς αρμόζει σε οργάνωση σύγχρονου κόμματος. Απο τις πρώτες μας ενέργειες ήταν να καταγράψουμε τα οικονομικά μας , τα διαθέσιμα χρήματα εάν υπήρχαν στο λογαριασμό της οργάνωσης και τις οφειλές προς τρίτους.

Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν λίαν επιεικώς κατάσταση διάλυσης .

Δεν υπήρχε ταμείο ,δεν υπήρχαν χρήματα ,  υπήρχαν οφειλές ενοικίων γραφείου και οφειλές δεδουλευμένων  προς τον υπάλληλο της γραμματειακής υποστήριξης ο οποίος είχε προβεί και σε επίσχεση εργασίας  .

Μέσα  στον πρώτο χρόνο ξενοικιάσαμε το γραφείο και συνεδριάζαμε πλέον στον Δικηγορικό μου γραφείο ,ξοφλήσαμε με εξώδικο συμβιβασμό  τον υπάλληλό μας  και κλείσαμε όλες  τις οικονομικές εκκρεμότητες της οργάνωσης ( οφειλές λογαριασμών τηλεφώνων , ΔΕΗ ,ΔΕΥΑΗ , Ιντερνετ, κλπ ).Σήμερα η οργάνωση της Θεσπρωτίας δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Και όλα αυτά με μηδενική οικονομική βοήθεια από το Κεντρικό ΠΑΣΟΚ. Ούτε λόγος  βέβαια για οικονομική συνδρομή των μελών αφού  δεν υπήρχε επικαιροποιημένο  μητρώο μελών . Κάθε εκδήλωση και κάθε πρωτοβουλία καλύπτονταν οικονομικά από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και μόνον. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει οικονομική βοήθεια από το Κεντρικό ΠΑΣΟΚ παρά μόνο κάποια χρήματα για να εξοφλήσουμε συμβιβαστικά τον υπάλληλό μας και πέραν αυτού ουδέν. Προσπαθήσαμε να αναδιοργανώσουμε το μητρώο με όσα ονόματα και τηλέφωνα βρήκαμε σκόρπια στα αρχεία  και τελικώς διαμορφώσαμε μια πρώτη βάση δεδομένων περί τα 150 άτομα .Ετσι προχωρήσαμε στις πολιτικές μας παρεμβάσεις σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας Ηπείρου με αυτή την πρώτη μαγιά συντρόφων που σιγά σιγά στην πορεία διευρύνθηκε.

 

Β. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ  ΚΑΙ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ .

 

Ηταν σημαντικό για την οργάνωση της Θεσπρωτίας ότι  καταφέραμε στα τέλη του 2013  κατά την συγκρότηση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ  Ηπείρου στα Ιωάννινα , να εκλεγώ ως Γραμματέας της Θεσπρωτίας  Συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής. Με αυτό τον τρόπο  η οργάνωσή μας ανοίχτηκε και προς τους άλλους νομούς της Ηπείρου , συνεργαστήκαμε με τους συντρόφους και διαμορφώσαμε κοινές  θέσεις και παρεμβάσεις ως Περιφερειακή Οργάνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε όλες τις μεγάλες πολιτικές προκλήσεις και αγώνες της περιόδου αυτής ενώνοντας την φωνή μας σε μια ενιαία φωνή της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ηπείρου. Ως συντονιστής Γραμματέας με την βοήθεια τότε και του αναπληρωτή μου Γραμματέα Θανάση Φερεντίνου που συμμετείχε στο όργανο , αποκεντρώσαμε την λειτουργία του οργάνου προγραμματίζοντας και διοργανώνοντας συνεδριάσεις σε όλους του Νομούς της  Ηπείρου , στην Αρτα , στην Πρέβεζα και στην Ηγουμενίτσα και όχι μόνο στα Ιωάννινα , διαμορφώνοντας πολιτικές θέσεις και προτάσεις προς το κόμμα αλλά και προς  την Κοινοβουλευτική ομάδα  του ΠΑΣΟΚ και την τότε  συγκυβέρνηση που αφορούσαν την Περιφέρεια Ηπείρου όπως για παράδειγμα τα αγροτικά προβλήματα , το θέμα της  ιδιωτικοποίησης της  Δωδώνης , τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ηπειρο , η απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ Ηπείρου,

και τα αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας που εχρηζαν άμεσης προτεραιότητας και επείγουσας ρύθμισης όπως η διαχείριση των απορριμμάτων  σε επίπεδο Περιφέρειας που κατέληξε τελικά στην δημιουργία του Περιφερειακού εργοστασίου διαχείρισης των υπολλειμάτων μετά  από διαδικασία ανακύκλωσης.

Ως περιφερειακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην Ηπειρο είχαμε στα μεγάλα ζητήματα της  Περιφέρειας κοινή θέση και διοργανώσαμε πολλές συσκέψεις και με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ( πχ με τον Μανιάτη για την ενέργεια στην Ηπειρο , με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τσαυτάρη στην Πρέβεζα κλπ ) ενισχύοντας δημόσια την άποψη και θέση μας ότι η ενέργεια  και  η ενεργειακή πολιτική στη χώρα καθώς και οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στο Αγροτικό ζήτημα  αποτελούν  διαχρονικά προνομιακά  πεδία για το ΠΑΣΟΚ με  συγκεκριμένες θέσεις και κυβερνητική  πρακτική  που απέδωσε καρπούς και άλλαξε το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα αλλά και την θέση των Αγροτών στην οικονομική ζωή της χώρας.

Η οργάνωσή μας  δεν άφησε κανένα σημαντικό ζήτημα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας που να μην παρέμβει και να εκφράσει τις θέσεις της Οργάνωσης και του ΠΑΣΟΚ  είτε  σε περιφερειακό είτε σε νομαρχιακό επίπεδο. Πλήθος άρθρων , δημοσιεύσεων , δελτίων τύπου και αναρτήσεων στο διαδίκτυο με θέσεις  του ΠΑΣΟΚ κράτησαν ζωντανή την φλόγα  της  ελπίδας   στον απλό πολίτη  έστω και αν λόγω συγκυρίας αυτήν την ελπίδα την  καπηλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέλθει στην εξουσία και εν συνεχεία την πρόδωσε εν μια νυκτί.

Μας προβλημάτισε  πολύ η κρίση και η θέση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτή  Πάγια  θέση της οργάνωσής μας ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα ότι η κρίση εκδηλώθηκε ως απόρροια της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και της  εσωτερικής κυβερνητικής διαχείρισης της ΝΔ ( 2004-2009 ) που εκτίναξε το χρέος και πολλαπλασίασε το έλλειμμα και αυτή τη θέση φροντίσαμε να την κοινοποιήσουμε παντού. Πιστεύουμε δε πάντα ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση.

 

Μπήκαμε  ως οργάνωση δυναμικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες μαζί με τις  ευρωεκλογές   του Μαίου του 2014 υποστηρίζοντας το εγχείρημα της Ελιάς με τη θέση ότι  οι πολίτες επιθυμούσαν  πολιτική  σταθερότητα, συνεργασία των δημοκρατικών  προοδευτικών δυνάμεων και  αλλαγή πορείας της χώρας. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανατροπή δεν έτυχε αποδοχής και αυτό γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε  διατυπώσει  μια πειστική εναλλακτική πρόταση πολιτικής αλλαγής και αποδεικνύεται ότι δεν την έχει ούτε σήμερα.  Ο λαός περίμενε  από το ΠΑ.ΣΟ.Κ να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής μέσω της συγκυβέρνησης . Όχι άλλες θυσίες, όχι άλλη λιτότητα. Είχαμε  ευθύνη να απαντήσουμε στην  αγωνία  της ελληνικής κοινωνίας που δεν είχε  άλλες αντοχές. Τότε  ως Νομαρχιακή Επιτροπή εκφράσαμε δημόσια την άποψη ότι η παρουσία του ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικού πόλου στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είχε  πλέον νόημα εάν δεν προωθούνταν πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν σταδιακά, αλλά αποτελεσματικά, την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και των ανισοτήτων που δημιούργησε η κρίση. Εάν δεν αποκαθίσταντο  στοιχειωδώς το κοινωνικό Κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα , εάν δεν μειωνόταν  η υπέρμετρη και παράλογη φορολογική επιβάρυνση δεν θα μπορούσαμε  να μιλάμε για σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στη χώρα μας. Ζητούσαμε μετ επιτάσεως ως οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας  το βάρος  να δοθεί στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, την κοινωνική προστασία και την στήριξη των αδύναμων λαικών στρωμάτων του πληθυσμού. Ζητούσαμε από το ΠΑΣΟΚ να  διεκδικήσει ως Κυβερνητικός εταίρος την προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε επίπεδα που να  επιτρέπουν τη χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Διαφορετικά θεωρούσαμε και το διεκδικούσαμε δημόσια ότι  εάν δεν συνέβαιναν  όλα τα παραπάνω δεν έπρεπε  να συνεχισθεί  η συμμετοχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην  Κυβέρνηση  και ότι θάπρεπε  νομοτελειακά να  πάμε σε έκτακτο Συνέδριο  στο οποίο να  αποφασισθεί με ποιες Πολιτικές θα προχωρήσουμε , με ποιες συνεργασίες και με ποια ηγεσία.  Ως Νομαρχιακή Επιτροπή εκφράσαμε  την ανάγκη να καθορισθεί ένα πλαίσιο συνεργασιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ το οποίο θα είναι ένα από τα θέματα που  έπρεπε  να συζητήσει και να  αποφασίσει το  συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ζητούσαμε δημόσια  και μετ επιτάσεως  να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που δεν θα αποτελούσε  συμπλήρωμα ούτε της Κεντροδεξιάς , ούτε  της Ριζοσπαστικής Αριστεράς  και  οι εξελίξεις  μας δικαίωσαν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαίου του 2014  σε τοπικό και  Περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωεκλογών  ήταν  θετικό για το ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί  μας επέτρεψε  να  χτίσουμε  την  επόμενη     μέρα.

Ειδικότερα :Στο Νομό Θεσπρωτίας το αποτέλεσμα στις Δημοτικές εκλογές  θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο εάν δεν υπήρχε  διάσπαση του χώρου μας ,  αλλά και λόγω της άρνησης των οργανώσεων του  ΣΥΡΙΖΑ να συνεργασθούν σε κοινά ψηφοδέλτια και στους Δήμους και στην Περιφέρεια  , παρά το γεγονός , πώς  έγιναν προσπάθειες και προτάσεις συνεργασιών και σε τοπικό και σε Περιφερειακό επίπεδο. Η συνεργασία  των αυτοδιοικητικών παρατάξεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της ΔΗΜ.ΑΡ στην Περιφέρεια Ηπείρου , όπως εκφράστηκε μέσα από τον συνδυασμό « ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ » , παρά τα όποια προβλήματα προέκυψαν κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των Περιφερειακών ενοτήτων , κατέγραψε ένα ικανοποιητικό  ποσοστό                      ( πάνω από  9 %) αναλογικά με τις άλλες παρατάξεις και τις πολιτικές συνθήκες πόλωσης που διαμορφώθηκαν που δεν ήταν όμως ικανό να οδηγήσει την εκλογή στην Περιφέρεια στον δεύτερο γύρο και στην πιθανή ανατροπή.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν  σαφέστερα καλύτερο από ότι πολλοί περίμεναν, αλλά φυσικά δεν μας ικανοποίησε  πλήρως στο βαθμό που δεν εξέφραζε  σε όλη της την έκταση την δυναμική που έκρυβε τότε  η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Η ΕΛΙΑ κατάφερε, στον βαθμό και με τον τρόπο που υλοποιήθηκε το εγχείρημα, να αναπτύξει μια δυναμική στο να εκφράσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, δυναμική που οφείλετο κυρίως στη συσπείρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και η οποία ως αποτέλεσμα έδειξε  μεταξύ άλλων ότι η ψυχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι ζωντανή μέσα στους ανθρώπους του που πιστεύουν  ακόμη σε  αυτό. Αυτή η δυναμική καταγράφηκε  σε μεγάλο βαθμό στο Νομό Θεσπρωτίας και στην Περιφέρεια  Ηπείρου  , όπου  η ΕΛΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  ήταν  τρίτη δύναμη και στη Θεσπρωτία κατέγραψε  ένα από τα μεγαλύτερα διψήφια ποσοστά  στην Ελλάδα (12,08%).

Το εγχείρημα της  ΕΛΙΑΣ άνοιξε το δρόμο για την συγκρότηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό η οργάνωσή μας στη Θεσπρωτία ήταν πρωτοπόρα αφού στις 7.12.2014 ξεκινήσαμε στο Νομό Θεσπρωτίας την 1η Ανοικτή Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ όπου συγκροτήθηκε η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή και μπήκαν οι βάσεις για το Συνέδριο της Παράταξης. Είχαν  βέβαια προηγηθεί  μια σειρά  από πολιτικές εκδηλώσεις της οργάνωσής μας με στόχο την συμβολή μας στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς με στόχο την διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων στο Συνέδριο της Παράταξης.

Για την επίτευξη όμως αυτού του στόχου δεν αρκούσαν μόνο κινήσεις κορυφής αλλά θα πρέπει να γίνει οργανωμένα με όρους κοινωνίας.

Εκφράσαμε δημόσια την θέση μας ότι πρέπει  πρώτα από όλα να ακούσουμε τη βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και να συνεργαστούμε  με  δυνάμεις όπως η ΔΗΜ.ΑΡ, το Ποτάμι, οι Οικολόγοι, με τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση, στις ομοσπονδίες, στα επιμελητήρια, στους συλλόγους. Με τους ανθρώπους του πνεύματος, της διανόησης, της τέχνης και ιδιαίτερα τους νέους. Να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα πρόταση ανασυγκρότησης της χώρας με συναινετικές διαδικασίες  βάσης χωρίς    ηγεμονισμούς .

Δυστυχώς  το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς ανεστάλη μετά  τo καλοκαίρι του 2014 λόγω της ατόνησης της εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων του μνημονίου από την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, με την ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ να μεσουρανεί  στο πολιτικό στερέωμα και τη χώρα να οδηγείται σε βουλευτικές εκλογές πρόωρα τον Γενάρη του 2015 και ενώ η χώρα ήταν με το ένα πόδι στην έξοδο από το μνημόνιο εφοσον εκλεινε η συμφωνία Χαρδούβελη με τους δανειστές και ίσχυε η ανοιχτή πιστωτική γραμμή στη χρηματοδότηση της  χώρας μέχρι την έξοδο για χρηματοδότηση στις αγορές. Η οργάνωσή μας  με ανοιχτές συγκεντρώσεις , ομιλίες και έντονη παρουσία  στα  ΜΜΕ  του Νομού και της  Περιφέρειας μπήκε ξανά δυναμικά στο παιχνίδι των εκλογών αυτή τη φορά όμως με πεσμένο το ηθικό  κάτω από την πολύ βαριά πολιτική  ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ΕΛΠΙΔΑ του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται και που επισκίαζε τα πάντα. Δώσαμε ενωμένοι  και αυτή την εκλογική μάχη σε συμπυκνωμένο προεκλογικά χρόνο και με ένα ψηφοδέλτιο  που συγκροτήθηκε την τελευταία στιγμή και μετά  από πολλές προσπάθειες. (  Στο σημείο  αυτό  πρέπει να επισημάνω την σημαντική συμβολή του Γιάννη Τζάνη στην προσπάθειά μας αυτή που έδωσε δυναμική στο ψηφοδέλτιο και τον ευχαριστούμε για αυτό όπως και όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες υποψήφιους του ψηφοδελτίου ). Μετά από πολύ προσπάθεια και επισκέψεις κλιμακίων στα περισσότερα χωριά και περιοχές του Νομού , και  παρά τις άσχημες πολιτικά συνθήκες και την πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ , κρατήσαμε τις δυνάμεις μας και πετύχαμε ένα αξιοπρεπές ποσοστό στο Νομό διατηρώντας την τρίτη θέση.

Μετά  την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση και την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και το πάγωμα των πρώτων μηνών μέσα από μια ατέρμονη διαδικασία  διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ , το ΠΑΣΟΚ απεγκλωβισμένο από τις δεσμεύσεις και τις  εξαρτήσεις της Συγκυβέρνησης με τον Σαμαρά , προσπάθησε να ανασυνταχθεί πηγαίνοντας σε ένα Συνέδριο με ανοιχτά όλα τα Πολιτικά ζητήματα και θέμα εκλογής Προέδρου από τη βάση.

Η οργάνωσή μας δικαιώθηκε από τις εξελίξεις αυτές καθόσον από το Καλοκαίρι του 2014 φωνάζαμε  δυνατά και δημόσια ότι πρέπει πρώτα  από όλα το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τα του οίκου του μέσα από ένα  Συνέδριο και μετά να πάμε σε  διαδικασίες συγκρότησης της  Κεντροαριστεράς.

Τελικά οργανώσαμε τον προσυνεδριακό διάλογο με  σημαντικές εκδηλώσεις και ομιλίες  και με την βοήθεια όλων των συντρόφων των δημοτικών οργανώσεων παλιών και νέων ,διοργανώσαμε με επιτυχία με βάση το αποτέλεσμα ,  την  εκλογική διαδικασία  εκλογής των Συνέδρων και εν συνεχεία  εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με αναπάντεχα αυξημένη συμμετοχή συντρόφων  και φίλων που γράφτηκαν μέλη.

Με την εκλογή της  Φώφης Γεννηματά στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ και τη δέσμευση του Συνεδρίου για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την  συγκρότηση της Κεντροαριστεράς της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης , το κόμμα πήρε ανάσα.  Με το Δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου 2015 και τα  capital controls αποδομήθηκε πλήρως το μέχρι τότε κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και δικαιώθηκε εν μέρει η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η συμβολή της οργάνωσής μας στο Νομό υπέρ του ΝΑΙ στην Ευρώπη δικαιώθηκε στην πορεία από τις εξελίξεις , αφού το ΟΧΙ της πλειοψηφίας μετατράπηκε από την Πολιτική του ΣΎΡΙΖΑ σε ΝΑΙ.

Τον Σεπτέμβρη  του 2015  και μετά  από ένα  πυκνό πολιτικά πρώτο εξάμηνο του 2015 με διασπασμένη την κοινοβουλευτική του ομάδα και μετά την αποχώρηση και αυτονόμηση της  ομάδας Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου , ο ΣΥΡΙΖΑ με το παραμύθι του παράλληλου προγράμματος προσέφυγε στις κάλπες και έλαβε ξανά την λαική εντολή .

Η οργάνωσή μας παρά την έλλειψη χρημάτων  , και τις  αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις  που κούρασαν σωματικά και ψυχολογικά και τους συντρόφους και τους πολίτες βρήκε τη δύναμη και μπήκε στη εκλογική μάχη αποφασιστικά   καταρτίζοντας  δυναμικό ψηφοδέλτιο πλήρως  ανανεωμένο που αποτέλεσε και την έκπληξη τοπικά αυτών των εκλογών αφού  πλησιάσαμε οριακά τον στόχο που είχαμε θέσει για διψήφιο ποσοστό ενώ  όχι μόνο  διατηρήσαμε την τρίτη θέση αλλά αυξήσαμε το ποσοστό μας  που έφθασε στο 9,2 % ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα , όταν το Πανελλαδικό ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 6%.

Τον Σεπτέμβρη του 2015 η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ως Δημοκρατική συμπαράταξη πέτυχε ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα δείγμα ότι  κάτι άρχισε να κινείται και να αλλάζει, μετά την παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει τις ψευδείς υποσχέσεις του. Στόχος μας  ως Νομαρχιακής Οργάνωσης ήταν να κρατήσουμε το μομέντουμ αυτής της  επιτυχίας  ζωντανό έτσι ώστε να μην αποτελέσει μια παρένθεση αλλά  να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις ο κόσμος να μας εμπιστευτεί ξανά. Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώσαμε πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης                       ( ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ) για την Κεντροαριστερά της ευθύνης , τις πολιτικές εξελίξεις και την Σοσιαλδημοκρατική προοπτική με  ικανοποιητική συμμετοχή μελών και φίλων καθώς και προσυνεδριακή εκδήλωση ενόψει της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής συμπαράταξης που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 14 και 15 Μαίου 2016  όπου καταθέσαμε  τις  θέσεις μας  στα στρογγυλά τραπέζια ( work shops) που έλαβαν χώρα στα πλαίσια  της Συνδιάσκεψης, όπου ψηφίστηκε η διακήρυξη και οι προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Είναι φανερό πώς  στον πυκνό πολιτικά χρόνο που μεσολάβησε από την εκλογή μας ως Νομαρχιακής Επιτροπής μέχρι σήμερα  συνέβησαν πολιτικά γεγονότα  πρωτόγνωρα για την Πολιτική μας ιστορία  τόσα πολλά  σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που συνιστούν πολιτικό σπρίντ 100 μέτρων παρά πολιτικό  αγώνα δρόμου χιλιομέτρων , με αποτέλεσμα η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ  Θεσπρωτίας  να βρεθεί  αντιμέτωπη με τόσα πολλά σε τόσο πυκνό πολιτικά χρόνο και σε δυσκολίες και ανάγκη οργανωτικής ετοιμότητας πρωτόγνωρη ,  χωρίς καμία οικονομική η τεχνική  βοήθεια και υποστήριξη από το Κεντρικό ΠΑΣΟΚ , μόνο  με αυτοοργάνωση , αυτοχρηματοδότηση και σε εθελοντική καθαρά βάση.

Θεωρώ ότι  τουλάχιστο κάναμε το καθήκον μας αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων και των πρωτοβουλιών μας και σε κάθε περίπτωση κριτής μας θα είστε εσείς οι συντροφοί μας και συντρόφισες και σε εσάς και μόνο χρωστούμε  αυτόν τον απολογισμό .

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς  όλους  τους  συντρόφους και τις συντρόφισσες της οργάνωσης που βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθειά μας αυτά τα πέτρινα για το ΠΑΣΟΚ  χρόνια και όλους εσάς που με συνέπεια μας  υποστηρίξατε ψυχή τε και σώματι  αλλά και ευλαβικά  μας υποστήκατε και ανεχτήκατε  πολλές φορές και τις αβλεψίες , τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Σας καλώ να συμμετάσχετε στις εκλογικές διαδικασίες .

 

Στο ΠΑΣΟΚ δεν περισσεύει κανείς.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

ΣΑΣ  ΚΑΛΩ  ΟΛΟΥΣ  ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΣΤΙΣ  26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

 

ΚΑΛΟΝ ΑΓΩΝΑ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *