Ο Β.Γιόγιακας και άλλοι επτά βουλευτές της ΝΔ για τις ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, φαρμάκων και αναλώσιμων στα Κέντρα Υγείας

Share Button

“Μόλις 4 στις 10 οργανικές θέσεις γιατρών έχουν καλυφθεί στα Κέντρα Υγείας ενώ για το νοσηλευτικό προσωπικό η αναλογία πέφτει στο 1 προς 3. Η έλλειψη φαρμάκων, αναλώσιμων, μηχανημάτων και ασθενοφόρων κάνει την κατάσταση ακόμα πιο προβληματική”.

Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων ο Β.Γιόγιακας και άλλοι επτά (7) βουλευτές της ΝΔ σε σχετική τους ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά η ερώτηση των οκτώ “γαλάζιων” βουλευτών.

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, φαρμάκων και αναλώσιμων στα Κέντρα Υγείας»

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων στην οποία καταγράφονται προβλήματα σε 65 Κέντρα Υγείας υπογραμμίζεται η υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν συνολικά τα 200 και πλέον Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το ποσοστό πλήρωσης των οργανικών θέσεων Ιατρών είναι μόλις 42% – εκ του οποίου το 28% αφορά Αγροτικούς Ιατρούς -, το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του λοιπού προσωπικού, όπως οι νοσηλευτές, είναι 35%.

Επισημαίνεται ακόμη η απουσία Ειδικευμένων Ιατρών στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε 30 δήμους καθώς και η έλλειψη ειδικοτήτων Καρδιολόγου, Γυναικολόγου και Παιδίατρου σε δεκάδες δήμους της χώρας. Η έλλειψη Ειδικευμένων Ιατρών αποδίδεται και στην αδυναμία των Νοσοκομείων να καλύψουν τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας με  Ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και, κυρίως, στη μη πρόβλεψη Ειδικευμένων Ιατρών από τους Οργανισμούς των Κέντρων Υγείας.

Τα προβλήματα στελέχωσης σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά έχει αποτέλεσμα την αδυναμία διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων, όπως μικροβιολογικών και ακτινολογικών. Η κάλυψη ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών από το ΕΚΑΒ, η ανύπαρκτη φύλαξη, η προβληματική καθαριότητα και το κατά περιπτώσεις περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αναφέρονται ως πρόσθετοι παράγοντες που επιδεινώνουν τις συνθήκες παροχής επαρκών ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας ζωής ιδίως σε έκτακτα περιστατικά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–        Εάν υφίσταται και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της χώρας,

–        Εάν και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη Ειδικευμένων Ιατρών στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και πρωτίστως στα Κέντρα Υγείας,

–        Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα δεδομένου ότι η πρόβλεψη επιχορήγησης των φορέων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για λειτουργικά έξοδα το 2017 θα είναι στο επίπεδο του περασμένου έτους.

ΟΙ Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλειος Γιόγιακας

Βασίλειος Οικονόμου

Ιωάννης Βρούτσης

Γεράσιμος Γιακουμάτος

Στέργιος Γιαννάκης

Θεόδωρος Καράογλου

Ανδρέας Κατσανιώτης

Μάριος Σαλμάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *