Ο Θεσπρωτός συγγραφέας Δημήτρης Θωμαζος για το νέο του βιβλίο: “Ήθελα να προσφέρω ηθικά διδάγματα και αξίες συνδυασμένο με άφθονη περιπέτεια, συναίσθημα και μυστήριο”

Share Button

Συνέντευξη στο περιοδικό ΜΑΧMAG

Ο Δημήτρης Θωμάζος, ο γυμναστής από την όμορφη Ηγουμενίτσα μας παρουσιάζει το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Ταξίδια στην απέναντι όχθη». Ένα βιβλίο που σε κατακτά από την πρώτη ματιά, όπως και ο συγγραφέας με την ευγένειά του. Ο κύριος Θωμάζος από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Στόχος των κειμένων του ήταν και είναι να περάσει ηθικά διδάγματα στους αναγνώστες και αυτό καταφέρνει και στο τελευταίο του βιβλίο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας αποκαλύπτει την αφορμή για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, τι λαμβάνει ο ίδιος από τη διαδικασία της συγγραφής, αλλά και ποια χαρακτηριστικά  θα πρέπει να έχει ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κύριο Θωμάζο για τη συνέντευξη και τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ που μεσολάβησαν για να πραγματοποιηθεί.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Στέλλα Γιαννοπούλου

  • Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο σας βιβλίο με τίτλο «Ταξίδια στην απέναντι όχθη». Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτό;

 Πολύ ευχαρίστως. Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να μιλήσω για τη δουλειά μου, την οποία πραγματικά λατρεύω. Το να γράφω είναι για εμένα σαν να αναπνέω.

Το Βιβλίο μου «Ταξίδια στην απέναντι όχθη» είναι κάτι εντελώς καινοτόμο για εμένα όπως και για όλους εκείνους που το έχουν διαβάσει και μου το έχουν επιβεβαιώσει. Ήθελα να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και να προκαλεί τον αναγνώστη σε ένα «ταξίδι» που να είναι πολύ δύσκολο να το αρνηθεί.

 

  • Πώς γεννήθηκαν τα «Ταξίδια στην απέναντι όχθη»; Υπήρξε κάποιο ερέθισμα που σας οδήγησε στη συγγραφή του;

Πάντα σε ότι γράφω προσπαθώ να περάσω κάτι. Να οδηγήσω τον αναγνώστη μέσα στις σκέψεις μου. Οι ανθρώπινες αξίες για εμένα είναι πολύ σημαντικές.

Εάν κάποιο γραπτό δεν σου προσφέρει κάτι πολύτιμο και σημαντικό , τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υπάρχει.

Το θέμα στο οποίο ήθελα να αναφερθώ στο βιβλίο αυτό το είχα θέσει ως στόχο εξ αρχής. Ήθελα να προσφέρω ηθικά διδάγματα, αξίες, συνδυασμένο με άφθονη περιπέτεια , συναίσθημα και μυστήριο.

Πώς να τα προσθέσω όλα αυτά όμως σε μία και μόνο «συνταγή» ; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα και στοίχημα για εμένα.

Η ιδέα για το πώς θα γράψω ήρθε όταν τινάχτηκα ξαφνικά μέσα στον ύπνο μου και ήξερα πώς να το κάνω. Θα ήμουν απλά ο εαυτός μου και θα ζούσα όλο το βιβλίο μαζί με τους πρωταγωνιστές μου από κοντά , πολύ κοντά μπορώ να πω και αυτό το αναφέρω με μεγάλη σιγουριά.

στην απέναντι όχθη

  • Σε τι κοινό απευθύνεται το βιβλίο σας;

Εδώ βρίσκεται το μεγάλο προτέρημα του βιβλίου μου. Έχω την εντύπωση ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάποιος να το κατατάξει σε κάποια κατηγορία. Το ίδιο μου είπαν και οι αναγνώστες.

Έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον κάθε αναγνώστη, σε όποια κατηγορία και εάν έχει προτίμηση. Πιστεύω ότι είναι ένα μαγικό μείγμα από συναίσθημα, ρομαντισμό, μυστήριο, φαντασία και προκαλεί τον αναγνώστη να συμμετέχει μιας και η ταχύτητα της εναλλαγής των εικόνων δε σου επιτρέπει χρόνο για στάση και ξεκούραση. Εάν κάποιος βαρεθεί έστω και για λίγο θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

Όταν το έγραφα , κάθε φορά κατέληγα ιδρωμένος και αγχωμένος από την περιπέτεια και την ροή της ιστορίας . Κι ας την έγραφα εγώ , ποτέ δεν ήξερα τι με περιμένει παρακάτω.

 

  • Η μαγεία και το μυστήριο κυριαρχούν στο βιβλίο. Είναι το είδος βιβλίων που προτιμάτε και ο ίδιος να διαβάζετε;

Φυσικά. Στο μυαλό μου είστε. Εάν ένα ανάγνωσμα δε σε προκαλεί να το καταλάβεις , να βάλεις  το μυαλό σου να το αναλύσει και δε σου κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό, πολύ σύντομα καταντάει βαρετό. Όταν αναλώνεται ένα βιβλίο σε άσκοπες περιγραφές, κατά την ροή της ιστορίας, η μαγεία απλά εξαφανίζεται. Θα μπορούσα να έχω γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, πολύ εύκολα , σε 500 σελίδες. Υπάρχει πολύ πλούσιο υλικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Το αποτέλεσμα όμως δεν θα ήταν το ίδιο.

Η μαγεία και το μυστήριο είναι κάτι που είναι είδος προς εξαφάνιση στην ροή της καθημερινότητάς μας και με κάνει να βαριέμαι αφόρητα.

  • Στο «Ταξίδια στην απέναντι όχθη» διαβάζουμε πολλές σύντομες ιστορίες, μέσα στην κύρια ιστορία. Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα αυτών των ολιγοσέλιδων ιστοριών;

Όλες , μα όλες οι σύντομες ιστορίες που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο αυτό, έχουν πολύ σημαντικό λόγο ύπαρξης. Όταν κάποιος διαβάσει και την τελευταία σελίδα, θα καταλάβει ότι δένουν άριστα με την κύρια ιστορία, τον πρόλογο , τον επίλογο και … εμένα τον ίδιο.

Όλες μαζί έχουν ουσία και νόημα. Έστω και μία να έλειπε θα ήταν αποτυχία.

Όπως είπα και στην αρχή της συνέντευξης ήθελα να προσελκύσω τους αναγνώστες όλων το κατηγοριών. Αυτά που θέλω να πω δεν είναι για συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, αλλά απευθύνομαι σε όλους. Οι ιστορίες αυτές , με τη διαφορετικότητά τους , το ξεχωριστό ύφος και θέμα που έχει η κάθε μία τους , δεν σε επιτρέπει να κουραστείς από την μονοτονία.

Και αυτό που κάνει το βιβλίο ξεχωριστό είναι, ότι όλες οι ιστορίες είναι  μόνο ΜΙΑ στην ουσία.

στην απέναντι όχθη

  • Ποιό μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες του βιβλίου σας;

Οι αξίες στην εποχή μας ξεφτίσανε και αντικαταστάθηκαν από πρόσκαιρες  επιθυμίες άνευ ουσίας με ημερομηνία λήξης. Η κυνικότητα και οι ταχύτατοι ρυθμοί της εποχής μας , πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τη φαντασία, τη δυνατότητα να ονειρεύεσαι και να «ταξιδεύεις» πέρα από ότι βλέπει το μάτι σου.

Μέσω του βιβλίου μου, προσφέρω ταξίδια στη δική μου απέναντι όχθη, όπου είναι το δικό μου απάνεμο λιμάνι, όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν .

Προσκαλώ τους αναγνώστες να βρουν κι εκείνοι τη δική τους απέναντι όχθη και… ίσως κάπου εκεί, συναντηθούμε να ζήσουμε κάποια περιπέτεια και μαζί.

στην απέναντι όχθη

  • Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας; Υπήρχαν στο περιβάλλον σας ανάλογες επιρροές;

Δεν το έχω αναφέρει σε πολύ κόσμο ,όμως , έχω σώσει πολλές πριγκίπισσες καβάλα σε άλογο και από μικρό μαθητούδι στο δημοτικό ήμουν ο ιδανικός ήρωας. Όλα τα παιδιά έχουν από την ηλικία αυτή τέτοιες φαντασιώσεις. Εγώ όμως τις έγραφα κιόλας.

Πάντα είχα ένα εντελώς δικό μου προσωπικό στυλ να γράφω, το οποίο βελτιώθηκε μεγαλώνοντας και ενηλικιώθηκε μαζί μου.

Το πρώτο μου μυθιστόρημα, το έγραψα στο γυμνάσιο. Ακολούθησε και δεύτερο. Τα έδωσα σε φίλους που μου τα ζήτησαν και δεν μου τα επέστρεψαν ποτέ.

Κανείς στην οικογένειά μας δεν είχε ασχοληθεί με την συγγραφή. Απλά έτυχε να έχω ασταμάτητη επιθυμία να γράφω από πολύ μικρός ποίηση, στίχους και διηγήματα. Είχα την εντύπωση ότι όλοι το κάνουν και μάλιστα πολύ καλύτερα από εμένα.

  • Θυμάστε ποιά ήταν τα πρώτα σας αναγνώσματα;

Αν θυμάμαι λέει!!!!

Για εμένα ο Ιούλιος Βέρν ήταν αξεπέραστος και πάντα θα είναι στα μάτια του κάθε παιδιού και όχι μόνο.

Ήμουν δώδεκα χρονών περίπου όταν διάβασα το βιβλίο του «Ταξίδι στο κέντρο της Γης». Όπως ήταν φυσικό, μετά από αυτό,  πήρα και διάβασα όλα όσα είχε γράψει.

  • Ποιά κατά τη γνώμη σας είναι τα «μυστικά» για να ολοκληρωθεί ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο;

Ότι θα πω είναι εντελώς προσωπική μου άποψη και την έχω εκθέσει κατά καιρούς σε άτομα που μου κάνουν την ίδια ερώτηση.

Ένα λογοτεχνικό βιβλίο για να θεωρηθεί καλό θα πρέπει να έχει «άποψη». Θα πρέπει να θέλει να σου δώσει «κάτι» σαν δίδαγμα, σαν πολύτιμο συμπέρασμα, σαν ηθικό δίδαγμα. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ναι, φυσικά και είναι πολύ όμορφο να σε «ταξιδεύει», μα όχι σε ένα «ταξίδι χωρίς προορισμό». Κάπου θα πρέπει να καταλήγει. Σε κάποιον προορισμό, που πότε θα σε κάνει να χαμογελάς, και πότε να προβληματίζεσαι.

Η οικονομία στις άσκοπες περιγραφές είναι εκείνη που διατηρεί, όπως προείπα, την μαγεία στην εξιστόρηση και δεν επιτρέπει στον αναγνώστη «να ξενερώσει», όπως λέει και ο λαός.

Εκεί που τρέχεις με διακόσια χιλιόμετρα την ώρα και απολαμβάνεις το έντονο συναίσθημα , δεν μπορείς να «γονατίσεις» το «αυτοκίνητο» με απότομο «φρενάρισμα», για να πιείς καφέ. Ή ζεις την ιστορία στο έπακρο, ή δεν την ξεκινάς καθόλου.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι όταν επιλέγεις επιστημονικές ορολογίες, και σπάνιες, δυσεύρετες και εντυπωσιακές λέξεις, θα τραβήξεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Κατά την γνώμη μου, το μυστικό και η μαγεία βρίσκεται στο με ποιόν τρόπο δένεις τις λέξεις μεταξύ τους, ώστε να κυλάει όμορφα η ιστορία, με ομαλή ροή, πότε γρήγορα, πότε αργά, μα πάντα θα πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι αυτό που γράφεις… δεν είναι αυτό που βλέπεις… αλλά αυτό που ζεις.

Φυσικά και θα πρέπει να αφήνει κάποια «έξυπνα κενά» στις περιγραφές, ώστε να τα συμπληρώσει με δικά του βιώματα ο αναγνώστης και να τα κάνει «δικά» του.

Τότε νιώθει ότι συμμετέχει και ο ίδιος και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

στην απέναντι όχθη

  • Τι έχετε λάβει ο ίδιος μέσα από τη διαδικασία συγγραφής των βιβλίων σας;

Το κέρδος μου είναι ανυπολόγιστο. Πρώτα απ’ όλα, ξέρω τι είναι αυτά που έχω μπερδεμένα μέσα στο μυαλό μου. Όταν τα μεταφέρω στο χαρτί, τους δίνω μορφή και οι σκέψεις μου γίνονται ορατές και σε εμένα προσωπικά.

Σε δεύτερη φάση, μου αρέσει να «ταξιδεύω» πέρα από εκεί που με οδηγεί η κοινή όραση και η κοινή λογική, πέρα από τον ορίζοντα. Όταν γίνονται βιβλία και τα διαβάζουν οι αναγνώστες μου, έχω και συνεπιβάτες. Δεν τους δίνω ένα «όχημα» για να πάνε κάπου μόνοι τους. Τους παίρνω μαζί μου και είμαι εκεί, δίπλα τους, σε όλο το «ταξίδι».

Και τέλος, όταν δημιουργείς από το «τίποτα»… «κάτι»… δεν έχει σημασία η αξία που τους δίνουν οι άλλοι, αλλά τι αξία έχει για εσένα πρώτα απ’ όλα. Αν αρέσει και στον κόσμο, τότε είσαι διπλά κερδισμένος.

 

  • Κλείνοντας, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Δε μπορώ να σταματήσω να γράφω. Αυτό πιστεύω ότι τα λέει όλα.

Έχω ήδη γράψει ένα βιβλίο, το οποίο δεν έχω αποφασίσει ακόμα εάν είναι έτοιμο ή χρειάζεται να του δώσω λίγη συνέχεια ακόμα.

Το έχω ονομάσει «Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΧΙΜΑΙΡΑΣ» και είναι τριάντα δύο ξεχωριστά κεφάλαια, σαν άρθρα, όπου απεικονίζουν με λεπτομέρειες την εποχή μας και τους προβληματισμούς που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Καταθέτω σε κάθε έναν προβληματισμό από αυτούς, τις πιθανές αιτίες και πιθανές εξελίξεις που θα υπάρχουν στο μέλλον. Είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί ο κάθε ένας να βγάλει από μόνος του χρήσιμα συμπεράσματά. Αυτό όμως είναι για το μέλλον

Έχω ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό το νέο μου βιβλίο, το οποίο θα είναι μυθιστόρημα. Ήδη έχω προχωρήσει πολύ τη συγγραφή του και σας υπόσχομαι ότι θα γίνει θέμα συζήτησης. Δε λέω περισσότερα. Και αυτό γιατί ούτε κι εγώ ξέρω που θα με βγάλει. Μόλις το ζήσω… γιατί θα το ζήσω δίχως άλλο…. θα σας πάρω μαζί μου, για μια ακόμη φορά, συνεπιβάτες.

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη φιλοξενία στην σελίδα σας και σας προσκαλώ στα όμορφα , μυστήρια, μα άκρως ενδιαφέροντα «Ταξίδια ..» μας  «… στην απέναντι όχθη».

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Facebook: Dimitrios Thomazos

YouTube: Dimitrios Thomazos

Εκδόσεις: Εκδόσεις Αέναον/Δημήτρης Θωμάζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *