Ο Υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης για την επίσκεψή του στην Θεσπρωτία

Share Button

Την Παρασκευή 19/10/2018, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τον υπουργό υποδέχθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Νταή, όπου ακολούθησε σύσκεψη. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν επίσης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ο Διοικητής της 3ης ΠΕΔΙΛΣ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κ. Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Αντώνης Μάζης, ο Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Αργυρίου Δ/ντης Κλάδου Α΄ του ΥΝΑΠ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτος Μαρτίνης.

Ακολούθησε συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Λιμένα Ηγουμενίτσας, για τα μελλοντικά σχέδια, καθώς και τις ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Νταής παρουσίασε αναλυτικά τη δυναμική του Λιμένα Ηγουμενίτσας και τόνισε παράλληλα τη στρατηγική του θέση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, αλλά και τον σημαντικό του ρόλο ως Δυτική Πύλη σύνδεσης των Βαλκανίων με την Ευρώπη, συνδυαστικά με το αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο που προσφέρει πλέον η ενδοχώρα και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει ο Λιμένας. Ανέπτυξε επίσης τους στρατηγικούς στόχους του Λιμένα σε καίριους τομείς όπως η επιβατική και εμπορευματική κίνηση, ο τομέας των Μαρινών και του τουρισμού, αλλά και σε θέματα στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, όπως το Εμπορευματικό Κέντρο (ΕΚ) Ηγουμενίτσας και ο Πολυτροπικός μεταφορικός Διάδρομος ADRIETA.

Η κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου και των σχετικών υποέργων χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF)  στα πλαίσια του έργου  ADRI – UP.  Επίσης ο κ. Νταής, ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων υποδομής που λαμβάνουν χώρα στο Λιμάνι, Β΄ και Γ΄ Φάση, καθώς και τη χρηματοδότηση περάτωσης του Τερματικού Σταθμού 3 από το πρόγραμμα INTERREG  Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020. Σε εξέλιξη όπως τόνισε ο κ. Νταής, βρίσκονται επίσης το έργο ΝΕWBRAIN που εντάσσεται στο πρόγραμμα ADRION 2014-2020  και αφορά την βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με σχεδιασμό ανάπτυξης μεταφορικών υποδομών και υπηρεσιών και το έργο POSEIDON MED II που εντάσσεται στο πρόγραμμα CEF και αφορά το σχεδιασμός και εφαρμογή χρήσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ως ναυτιλιακού  καυσίμου.

Ακολούθησε ενημέρωση για το θέμα της Χερσαίας Ζώνης ένα θέμα για το οποίο οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού τμημάτων της χερσαίας ζώνης Λιμένα, τα οποία δεν προορίζονται στο παρόν ούτε μελλοντικά για ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων ξεκίνησαν έγκαιρα και ενημέρωσε  σχετικά για τα ζητήματα – εκκρεμότητες που αφορούν στο θέμα, κυρίως το θέμα επανακαθορισμού αιγιαλού και παραλίας.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε το στρατηγικό ρόλο του Λιμένα της Ηγουμενίτσας και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας κάνει πολλά σημαντικά και αποφασιστικά βήματα, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη δυναμική που οφείλεται τόσο στη θέση του, αλλά και στη δυνατότητα διαμόρφωσης των κατάλληλων υποδομών και βεβαίως στους θαλασσίους δρόμους συνεργασίας που ανοίγονται και είναι εξαιρετικά καίριοι.

Ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι τα όσα ζητήματα ανέκυψαν σχετικά με τη Χερσαία Ζώνη θα επιλυθούν, καθώς η απόδοση της Χερσαίας Ζώνης στον Δήμο Ηγουμενίτσας  παραμένει δέσμευση.

Ο κ. Νταής τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας συμβάλλει – στο μέτρο της δραστηριοποίησής του –στην επέκταση και την ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών μεταφορών που παρέχονται στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας για την εξυπηρέτηση της μεταφορικής ζήτησης, στην ανάπτυξη των εσωτερικών διασυνδέσεων της χώρας με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομική συνοχή και στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις μεταφορές καθώς και στην ενοποίηση των διαφόρων μεταφορικών μέσων σε δίκτυα μεταφορών.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *