Παιδί και άθληση-Γιατί είναι καλή ιδέα να ασχοληθεί το παιδί σας με τον αθλητισμό;

Share Button

Τα παιδιά χρειάζονται την αντίστοιχη ενθάρρυνση από τους γονείς για να ασχοληθούν με ένα άθλημα. Άλλωστε, αν άφηνες το παιδί ελεύθερο να επιλέξει τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει στην καθημερινότητά του, τότε μάλλον θα ήθελε μόνο να παίζει. Παρ’ όλα αυτά, τα ενθαρρύνουμε να πηγαίνουν στο σχολείο, να διαβάζουν και να γράφουν Και το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα αθλήματα. Τα παιδιά, λοιπόν, χρειάζονται μια ώθηση από τους γονείς για να ασχοληθούν με κάτι που στην πορεία θα αγαπήσουν πολύ .

Γιατί η άθληση είναι μια καλή ιδέα για τα παιδιά;
Τα παιδιά λατρεύουν τα αθλήματα
Ποιο παιδί δεν αγαπάει να παίζει με μπάλες, να τρέχει με όλη τη δύναμή του και να περνάει χρόνο με τους φίλους του; Όταν, λοιπόν, ξεκινούν από μικρή ηλικία να ασχολούνται με τον αθλητισμό, μαθαίνουν από πολύ νωρίς να τον αντιμετωπίζουν ως ένα είδος παιχνιδιού και όχι ως καταναγκαστική εργασία -όπως ενδεχομένως να αισθάνεται ένας ενήλικος για το γυμναστήριο!

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη.
Τα αθλήματα δεν είναι απλά παιχνίδια, αλλά με την άσκηση που περιλαμβάνουν βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών! Παράλληλα, ενδυναμώνεται το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημά τους, ενώ μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερο το σώμα και τις κινήσεις τους. Και φυσικά, η άθληση βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και καταπολεμά την παιδική παχυσαρκία!

Μαθαίνουν την ευγενή άμιλλα
Κάθε άθλημα, είτε ατομικό, είτε ομαδικό, διακατέχεται από ορισμένους πολύ συγκεκριμένους κανόνες στους οποίους τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούν και να εφαρμόζουν. Αυτό οδηγεί στην εκμάθηση του υγιούς ανταγωνισμού και του δίκαιου παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται το αίσθημα του συναγωνισμού με τους υπόλοιπους συμπαίκτες, ενώ το παιδί διασκεδάζει και απολαμβάνει την εμπειρία του αγώνα.

Διευκολύνεται η κοινωνικοποίησή τους.
Η συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές δραστηριότητες είναι πάντοτε βοηθητική για την κοινωνικοποίησή τους και την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα σύνολο. Μαθαίνουν να αναπτύσσουν δεσμούς με άλλα παιδιά και να επικοινωνούν πιο ουσιαστικά. Φυσικά, η καλή πορεία ενός παιδιού στο άθλημα που έχει επιλέξει μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του, αλλά και να το ενθαρρύνει σε επίπεδο συνεργασίας με τους συναθλητές του.

Παίρνουν μαθήματα ζωής
Το πλαίσιο ενός αθλήματος είναι σαν ένας μικρόκοσμος, ένα είδος απεικόνισης του πραγματικού κόσμου με τον οποίο το παιδί θα έρθει σε επαφή μεγαλώνοντας. Έτσι, μαθαίνει να βιώνει από νωρίς τόσο την ικανοποίηση των επιτευγμάτων του, όσο και την διαχείριση των απωλειών του. Με λίγα λόγια, γνωρίζει από μικρή ηλικία πως χρειάζεται να προσπαθεί για αυτά που θέλει να πετύχει, αλλά και πως η ήττα είναι μέρος της ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *