Παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Σκοπούλη «Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους» στην Ηγουμενίτσα

Share Button

p1014722Το νέο βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη «Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους» παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας «ΠΑΝΘΕΟΝ».

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Δημήτριος Τσακίρης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΤΕΙ Ηπείρου), Βεατρίκη Τζούρτζου (Φοιτήτρια σχολής ανθρωπιστικών σπουδών του ΕΑΠ) και η συγγραφέας Γεωργία Σκοπούλη.

Αποσπάσματα διάβασαν οι: Άννα Ρεντζεπέρη (Φιλόλογος εκπαιδευτικός – Ηθοποιός), Άρτεμις Αγαθοπούλου (Εικαστικός – Ηθοποιός)

Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του: Θωμά Λιώλιου (Ηθοποιού – Σκηνοθέτη).

Συντόνιζε η Άννα Ρεντζεπέρη (Φιλόλογος εκπαιδευτικός – Ηθοποιός)

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε πολυφωνικό τραγούδι από το Πολυφωνικό σχήμα Θεσπρωτίας.

p1014709p1014708p1014705

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Είκοσι τρεις γυναίκες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες καταθέτουν την ψυχή τους και την αλήθεια τους

Η Ίρινα, η Βανέσα, η Νόρα, η Ντουμπράβσκα, η Μπεάτα, η Νόρα, η Τατιάνα, η Σόφα, η Εύα, η Βιολέτα…

Η Γεωργία Σκοπούλη επανέρχεται με το πέμπτο της βιβλίο «Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους». Μετά τις συγκλονιστικές εξομολογήσεις ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών της Ηπείρου, η συγγραφέας επέλεξε να παρουσιάσει τη ζωή μεταναστριών γυναικών από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Γυναίκες από 30 μέχρι 67 χρονών, γυναίκες πονεμένες, ατσαλωμένες, με τη δική τους μόρφωση και κουλτούρα διηγήθηκαν τη ζωή τους.

Στο βιβλίο αυτό τα στερεότυπα, απροσδόκητα, αποκτούν όνομα, αποκτούν ιστορίες, ερωτήματα, στοχασμούς, συναισθήματα, όνειρα και ανησυχίες. Οι ιστορίες που έχει συλλέξει η Γεωργία Σκοπούλη είναι συγκλονιστικές καθώς μέσα από την απλότητα και την αμεσότητά τους μας φέρνουν σε επαφή με όσα κρύβονται πίσω από κάθε λογής στερεότυπα.

Μέσα από τις συνεντεύξεις του βιβλίου ξεδιπλώνεται στα μάτια μας η διαδρομή της μετανάστευσης των γυναικών από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες προς την Ελλάδα. Μέσα από τις αφηγήσεις αυτές ζούμε τις ζωές είκοσι τριών γυναικών αντικρίζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό μας στον εθνικό μας καθρέφτη.

Πώς βίωσε ο απλός άνθρωπος τον Σοσιαλισμό;
Πώς βιώνει τον Καπιταλισμό;
Ήταν καλύτερα τότε;
Είναι καλύτερα τώρα;
Για ποιον;
Πώς κι έγινε ένας ολόκληρος κόσμος να καταρρεύσει;
Πώς κι έγινε ο ένας κόσμος να αγοράσει τον άλλον «με ένα μπλουτζίν και δυο μπανάνες»;

Δίνει απαντήσεις το βιβλίο;

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γεωργία Σ. Σκοπούλη γεννήθηκε το 1950 στην Πεδινή Ιωαννίνων, όπου και ζει από το 1989. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Το βιβλίο «Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους» είναι το πέμπτο της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *